Betegségre utaló jelek ékszerteknősöknél

2020. június 29.

Betegségre utaló jelek ékszerteknősöknél

A betegségek sajnos páncélos barátainkat sem mindig kerülik el. Tüneteik különbözőek lehetnek, és néhány probléma kiküszöbölhető a környezet megváltoztatásával is. Például, ha a víz túl hideg és a teknős nem eszik, akkor valószínűleg felkészül a szervezete a hibernációra. Ha a szemével van probléma, akkor az is lehet, hogy csak meg kell tisztítani az akváriumot vagy túl sok klór található a csapvízben. Tehát szerencsére nem mindig kell komoly problémára gondolnunk.

A kedvtelésből tartott teknősök leggyakoribb betegségei:

Az ékszerteknősök körében gyakran felmerülő probléma az A-vitamin hiánya, amit a nem megfelelő étrend eredményez. De sok hüllőnél előfordulnak légzőszervi megbetegedések, tályogok, páncélhéj-fertőzés, törések, és paraziták is megjelenhetnek.

Ha teknősünknek A-vitamin hiánya lesz, akkor tudnunk kell, hogy a táplálékát nem válogattuk meg jól. Azok a hidegvérűek, amelyek csak jégsalátát vagy csak húst, esetleg rossz minőségi kereskedelmi eleséget fogyasztanak, nagy eséllyel vitaminhiányosak lesznek. Ez pedig változásokat von maga után a bőr külső rétegén, a nyálkahártyában, a szem-, száj-, és felső légúti mirigyekben is. A tünetek között szerepelhet az étvágytalanság, a letargia, a duzzadt szemhéjak (akár gennyesedéssel), a fül duzzanata, és a légzőszervi megbetegedések.

Az ékszerteknősöknél a legtöbb légúti megbetegedést viszont a baktériumok okozzák, de másodlagos problémaként fennállhat az A-vitaminhiány is.  Ha hüllőnknek légzőszervi fertőzése van, akkor például felesleges nyáltermelődést, nyálbuborékot észlelhetünk a szájánál, valamint orrfolyást, kedvtelenséget, étvágytalanságot, zihálást (a nyak kinyújtását minden egyes lélegzetvételnél és nyitott szájjal való lélegzést). Ha a fertőzés súlyos és/vagy elérte e tüdőt is ezzel tüdőgyulladást okozva, akkor a teki gyakran oldalasan úszik, mert a betegség az úszóképességét is befolyásolja.

A tályogok (fertőzött, gennyel megtelt duzzanatok a test szöveteiben) kemény, dudoros kitüremkedésként jelentkeznek bárhol az állat páncélján vagy a testén. Gyakran alakulnak ki tályogok a teknősök fülében, a fej oldalán, közvetlenül a szem mögött. Ezt is okozhatja vitaminhiány.

A páncélfertőzés (a páncél rothadása) szintén gyakori jelenség. Gombás vagy bakteriális fertőzések okozhatják, például égési sérülés vagy harapás után. A fertőzés elég mélyen be tud hatolni a páncélba, nagy terjedelmű fekélyeket, cserepesedést okozva. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a külső héj (keratin) rétege óvja meg az alatta lévő vázat a külső behatásoktól, vagyis rendkívül fontos védelmet biztosít a páncél alatt található szervek számára.

A belső paraziták, mint például a fonálférgek előfordulása szintén gyakori a kedvtelésből tartott teknősök körében. Viszont sokszor nem is okoznak klinikai tüneteket, csak székletvizsgálat után állapítják meg jelenlétüket. Súlyos fertőzés esetén azonban hasmenést és súlycsökkenést is észlelhetünk.

Általánosságban elmondható, hogy a betegségek jelei nem mindig specifikusak, hiszen például az étvágytalanság és a letargia számos betegségnél megfigyelhető. Bármely külső vagy viselkedésbeli változás aggodalomra adhat okot, ezért fontos, hogy ilyenkor azonnal felkeressünk egy hüllőkre szakosodott állatorvost.