Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Biztonságos dekorációk akváriumokba

2021. január 07.

Ha megvan a tökéletes akváriumunk a szűrőkkel és az egyéb berendezésekkel együtt, van egy listánk azokról a halfajtákról, amelyeket szeretnénk betelepíteni, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy hogyan fogjuk dekorálni az akváriumot. Ez talán nehezebb feladat, mint gondolnánk. A díszeknek biztonságosnak kell lenniük, könnyen tisztíthatónak, és jó, ha van funkciójuk is. Mindezek mellett ügyelnünk kell arra is, hogy ne legyen túl zsúfolt pikkelyeseink környezete. Haladjunk alulról felfelé.

  • Szubsztrátum

Az első dolog, amit meg kell határoznunk, hogy milyen szubsztrátumot fogunk használni. Több lehetőségünk is van: homokos, apró kavicsos, köves? Üveg vagy műanyag? Színes vagy természetes?

Az akvárium aljzatának kiválasztásához első sorban halaink igényeit kell figyelembe vennünk, mert egy-egy fajta meghatározhatja azt, hogy milyen szubsztrátum lesz a megfelelő számunkra. Amint ennek utánajártunk, gondolkodhatunk azon, hogy milyen anyagokat és színeket szeretnénk látni. Ezen felül arra kell még ügyelnünk, hogy kizárólag kereskedésben kapható köveket és homokot használjunk fel, nehogy bevigyünk káros baktériumokat vagy élősködőket a vízbe.

  • Növények

A növények amellett, hogy díszítik az akváriumot, természetes érzetet kölcsönöznek az akváriumban, segítik a víz minőségének fenntartását, és akár rejtekhelyül vagy táplálékként is szolgálhatnak kopoltyúsaink számára. Épp ezért ismét meghatározó, hogy milyen halfajtákat szeretnénk tartani, és az alapján kell kiválasztanunk a megfelelő növényeket. A kereskedésekben mű és valódi vízinövények közül is válogathatunk. Folyóból, tóból, tengerből soha ne vigyünk haza növényeket, mert nem tudhatjuk, hogy milyen baktériumokat juttatunk be velük a vízbe.

  •  Akváriumdíszek

Az akvarisztikákban rengeteg dekorációs elem közül választhatjuk ki azokat, amelyek a leginkább elnyerik a tetszésünket: mesterséges sziklákra, korallokra, elsüllyedt hajókra és sok más érdekességre is bukkanhatunk a polcokon. Mivel ezeket kifejezetten akváriumokba tervezték, így a felhasznált anyagok hosszú idő után sem kezdenek el bomlani a vízben, és ez nagyon fontos.

Mielőtt megvásárolnánk egy halom dekorációt, gondoljuk át, hogy mekkora az akváriumunk, és mennyi hely marad benne a növények betelepítése után. Kerüljük a zsúfoltságot. Nem biztos, hogy lesz elég hely a sziklák és korallok mellett a hajóroncsnak és egy nagy kincsesládának is. Az egyszerűbb néha jobb.

Nagy lehet a kísértés, hogy valódi korallokat és uszadékfát tegyünk az akváriumba, ám, ez kockázatos lehet, mert különböző betegségek és paraziták kerülhetnek be általuk a vízbe. Ugyanúgy kerülnünk kell azokat a tárgyakat is, amelyeket nem akváriumba terveztek, a festett elemek, az éles részecskék, és a műanyag is veszélyes lehet díszhalainkra nézve. Ha mégis bekerült valami, aminek nem szabadott volna, és úgy látjuk, hogy megváltozott a színe vagy a felszíne, akkor azonnal távolítsuk el. De mivel a halak nagyon érzékenyek és könnyedén elpusztulhatnak, nem is ajánlott kockáztatni.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

Itt a tél! – Akváriumfűtés 1×1

Itt a tél! – Akváriumfűtés 1×1

A sósvízi akvárium – szuper kihívás haladó akvaristáknak!

A sósvízi akvárium – szuper kihívás haladó akvaristáknak!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.