Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Bundaápolási kisokos blökiknek

2022. augusztus 05.

Bundaápolási kisokos blökiknek

Kutyánk bőrének és bundájának általános megjelenése visszatükrözheti kedvencünk egészségi állapotát. Bár a megfelelő táplálás belülről támogatja a kutya bundájának ragyogását, a külső ápolás segít, hogy a szőrzet tiszta és gubancmentes maradjon a típustól függetlenül. A rendszeres szőrápolásnak köszönhetően ráadásul egyes betegségek jelei is hamarabb észlelhetőek.

Milyen szőrtípusa lehet egy kutyának?

A szelektív tenyésztésnek köszönhetően számos szőrzettípust megkülönböztethetünk, így a kutyák ápolási igénye is eltérő. Egyes fajták szőrzete például folyamatosan nő és nem hullik. Őket rendszeresen fürdetni kell, és elő kell kerülnie az ollónak is. Az olyan fajták, mint a szibériai husky, az alaszkai malamut és egyes retrieverek évente kétszer erősen vedlenek (késő tavasszal és ősszel), mely során az aljszőrzet jelentős része kihullik. A legtöbb rövidszőrű fajtának pedig nincs jellegzetes aljszőre, ők általában egész évben, de csak kis mennyiséget hullatnak.

Milyen gyakran kell időt szánni a szőrápolásra?

Bármilyen fajtájú is legyen kutyusunk, érdemes rendszeresen átfésülni a szőrét, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat és hámsejteket, a szennyeződéseket, illetve eloszlassuk a természetes olajokat a szőrszálakon. Ilyenkor javasolt alaposan át is vizsgálnunk az eb bőrét, elváltozásokat (dudorokat, sérüléseket) és parazitákat (bolhákat, kullancsokat) keresve.

A hosszú, selymes vagy göndör szőrű kutyák bundáját napi szinten gondozni kell, hogy ne keletkezzenek rajtuk nagyobb gubancok, különös tekintettel a fülek környékére, a hónaljakra és a lábak hátsó részeire.

A rövidszőrű ebek esetében alapvetően a kevesebb fésülködés is elegendő lehet, ám, a napi bundaápolás jelentősen csökkenti a lakásban szétszórt szőrök mennyiségét, valamint azt, amelyet a kutya önmaga tisztogatása közben lenyel.

Hogyan távolítsuk el a nagyobb gubancokat, szőrcsomókat?

Ha nem tudjuk megfelelően kifésülni kedvencünk szőrét, előfordulhat, hogy ki kell vágni a makacs szőrcsomót. Ezt nagyon óvatosan kell tennünk, nehogy az ollóval megsértsük kutyusunk bőrét. Ha kezelhetetlennek tűnő gubancokkal állunk szemben, akkor érdemes lehet felkeresni egy ügyes kutyakozmetikust.

Vigyázzunk! A gubancok eltávolítását mindig fürdetés előtt ütemezzük be, mert utána rosszabbá válhat a helyzet!

Milyen gyakran kell fürdetni a kutyát?

Kutyusunkat nagyjából elegendő akkor megfürdetnünk, ha piszkos lesz a bundája vagy büdösnek érezzük. Azokat a négylábúakat, amelyeknek nem hullik a szőre és nincs egészségügyi problémája, körülbelül 6-8 hetente javasolt megmosdatni, az erős aljszőrzettel rendelkezőket érdemes tavasszal és ősszel, amikor nagyon vedlenek. Fontos, hogy mindig kifejezetten kutyáknak készült sampont használjunk, az egyéb termékek bőrirritációt okozhatnak. Ha valamilyen probléma miatt gyakrabban kell fürdetnünk pajtásunkat, akkor érdemes egyeztetnünk az állatorvossal, mert speciális készítményre is szükség lehet.

A hosszú szőrrel rendelkező kutyát meg kell nyírni nyáron?

Ha kutyánknak hosszú a szőre, akkor a melegebb hónapokban valószínűleg érdemes vágni belőle, hogy komfortosabban érezze magát az eb. Az azonban fontos, hogy megmaradjon egy legalább 2,5 cm-es hossz, amely megóvja az eb bőrét például a leégéstől. Konzultáljunk állatorvosunkkal vagy egy kutyakozmetikussal arról, hogy mi a legjobb kutyusunk szőrzetét és az állat kényelmét egyaránt figyelembe véve.