Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Bundaápolási tippek a melegre kutyagazdiknak

2020. május 19.

A melegedő idő többek között azt is jelenti, hogy egyre többet fogunk kint tartózkodni a szabadban négylábúnkkal. Ahhoz, hogy kutyusunk komfortosan érezze magát, érdemes megfogadnunk néhány tippet. A vastag kutyabunda ugyanis ilyenkor mindenképp plusz ápolást igényel, és jó, ha tudunk segíteni kedvencünknek a melegebb napok könnyebb elviselésében. Bónusz, hogy a köztünk lévő kapcsolat is megerősödhet általa.

Az, hogy ápoljuk kutyusunkat, egy nagyon jó módja a szeretetünk kimutatásának. Még, ha van is egy megbízható kutyakozmetikus, akihez rendszeresen eljárunk bundás barátunkkal, akkor is vannak dolgok, amiket otthon is megcsinálhatunk két látogatás között. Sokat segít, ha már kölyökként sok jutalmazással, fokozatosan hozzászoktatjuk kedvencünket a mindennapi bundaápoláshoz.

https://www.fressnapf.hu/select-gold-sensitive-junior-kutya-jutalomfalat-barany-burgonyaval-160g/

Fésülködés

A kutyabunda rendszeres átfésülésének több előnye is van. Az elhalt szőrszálak és a szennyeződések eltávolításával tisztábbá válik a bunda, jobban szellőzik, ezáltal egészségesebb lesz a bőr, másrészt kevesebbet is kell takarítanunk. A rendszeresen karbantartott bundából kevesebb szőr kerül a ruhánkra, a szőnyegünkre és a kanapénkra is. Ha rendszeresen időt szakítunk kutyánk ápolására, akkor a bőrbetegségeket, parazitákat és egyéb elváltozásokat már nagyon korán felfedezhetjük, így azonnal orvosi segítséget tudunk kérni. A korán diagnosztizált betegségek általában sokkal könnyebben, hamarabb, és eredményesebben gyógyíthatók. A fésülködésre bizony időt kell szánnunk, hogy mennyit, az függ a bunda típusától is. Dupla rétegű esetén, mint amilyen a Golden Retrievereknek vagy a Yorkshire Terriereknek és a Shih Tzuknak van, gyakran sokáig tart az ápolás. Náluk az aljszőrzet lágyabb, más textúrájú, ezért különös figyelmet igényel. Emiatt pedig nem feltétlen igaz az, hogy nagyobb termetű ebnél, tovább tart az átkefélés.

Fontos, hogy a fésülködés ne egy kötelező, kellemetlen procedúra legyen az állat számára. Legyünk gyengédek, következetesek, türelmesek. Ha vannak érzékeny területek, melyekhez nem szereti kutyánk, ha hozzáérünk, akkor adjunk neki jutalomfalatot, és azzal motiváljuk arra, hogy hagyja magát. Ha rendszeresen keféljük, fésüljük kutyánkat, akkor sokkal kevesebb kellemetlenséget okoz a bundaápolás kedvencünknek, hiszen nem alakulnak ki csomók, nem filcesedik a bunda, amelynek kibontása során bizony még a gyakorlott kozmetikusokkal is előfordul, hogy akaratukon kívül fájdalmat okoznak. Figyeljünk arra is, hogy a bunda típusának megfelelő kefét vásároljunk, így elkerülhető, hogy fájdalmat okozzunk, és eredményesebbek is lehetünk.

 

Fürdetés

Nem minden kutya szereti, ha megfürdetik, így e téren is nehézségekbe ütközhetünk, de szerencsére arra nincs is szükség, hogy minden nap kádba kerüljenek. Havi egy alkalomnál gyakrabban csak akkor fürdessük az állatot, ha tiszta vízzel nem eltávolítható a szennyeződés, ami a bundájára került, vagy ha valamilyen okból állatorvos javasolja.  A cél továbbra is az, hogy pozitív élményt nyújtsunk, és jól érezze magát kutyusunk. Fürdetés előtt mindig fésüljük át a bundát, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk. Csak ezután kezdjük meg a fürdetést, ami nyaktól lefelé, gyengéd mozdulatokkal történjen. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön közben víz háziállatunk fülébe, szemébe vagy szájába. Kizárólag kutyák számára készült jó minőségű hidratáló sampont alkalmazzunk. Az öblítéshez a zuhanyfej helyett célszerűbb inkább kancsót vagy poharat használnunk. Fontos, hogy biztosan eltávolítsuk az összes sampont a bundából, majd egy puha törölköző segítségével töröljük szárazra az ebet. Meleg időben kifejezetten élvezetes lesz pajtásunk számára a törölközőszáraz bunda.

Szőrnyírás

Mivel a kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek, ezért jó, ha segíteni tudunk abban, hogy a testük minél több hőt tudjon leadni. A hosszabb, vastagabb szőrrel rendelkező négylábúak esetében mindenképp érdemes fontolóra vennünk a nyári frizura kialakítását, hogy a bunda hűvösebb és könnyebben kezelhető legyen. Ez nem jelenti azt, hogy leborotválhatjuk a kutya szőrét, hiszen akkor hőgutát kaphat és le is éghet, azonban egy kis igazítás igazán hasznos lehet. Ehhez érdemes ellesnünk a kutyakozmetikus technikáját vagy online oktatóvideók segítségével megtanulnunk a helyes ollóhasználatot.

További tartalmak

Téli bundaápolás

Téli bundaápolás

Mikor szükséges a bundanyírás?

Mikor szükséges a bundanyírás?

Kutyafürdetési útmutató a meleg napokra

Kutyafürdetési útmutató a meleg napokra

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok