Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Cicák egyedül hagyása

2022. július 28.

Cicák egyedül hagyása

Azok az emberek, akik cicákkal élnek együtt, tudják, hogy a macskák közel sem olyan zárkózottak és függetlenek, mint ahogy azt sokan gondolják. Bár a bársonytalpúaknak nincs szükségük napi sétáltatásra, mint a kutyáknak, jelenlétünk igenis számít nekik. És nem csak azért, mert csak mi vagyunk képesek kinyitni a konzervet, feltölteni az itatótálat és kitakarítani az alomdobozt.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy időnként egy-egy éjszakára vagy hosszabb időre magára kell hagynunk felnőtt minitigrisünket. (A négyhónaposnál fiatalabb kiscicát négy óránál tovább nem szabad egyedül hagyni. Az ennél idősebb cicáknál belefér még egy plusz óra. Majd miután elérik a macskák a hat hónapot, akkor könnyebben elviselnek akár nyolc órát is társaság nélkül.)

Az, hogy mennyi ideig hagyhatjuk magára felnőtt háziállatunkat, az függ macskánk személyiségétől, étrendjétől és a környezetünktől is. Azok a szobatigrisek, amelyek száraztápot esznek és az bármikor elérhető a számukra, akár 24-48 órán keresztül is egyedül lehetnek a lakásban, ha ennyi időre elegendő friss vizet is biztosítani tudunk a számukra. Ezen az időkereten túl a víz túlságosan piszkossá válhat, az alomdoboz pedig megtelhet.

Ahhoz, hogy cicánk egyedülléte minél kevesebb stresszt okozzon kedvencünknek, előre fel kell rá készülnünk.

Gondoljunk az időjárásra

A nyári meleg megterhelő lehet a bársonytalpúak számára is, ezért fontos, hogy hagyjuk bekapcsolva a légkondicionálót akkor is, ha elmegyünk otthonról. Egy váratlan kánikula súlyos következményekkel járhat.

Szerezzünk be automata etetőt

Ideális választás lehet például egy olyan etető, mely akkor kínál eledelt cicánknak, amikor ő épp odamegy az hozzá. Ez persze csak akkor tud működni, ha a macska rendelkezik microchippel. De vásárolhatunk olyan etetőt is, amelybe mi magunk programozhatjuk be, hogy egy nap hányszor és mikor kapjon enni háziállatunk.

Hagyjunk sok vizet

Cicánknak a távollétünkben is hidratáltnak kell lennie. Indulás előtt töltsük tele friss, hideg ivóvízzel pajtásunk szokásos tálkáját, és helyezzünk ki további edényeket is a lakás több pontjára. Jó megoldás lehet egy itatókút is, ami a folyamatos mozgásnak köszönhetően gyakrabban csábítja ivásra a cicát, és meg is szűri a vizet.

Biztosítsunk plusz alomdobozt

Ha nincs, aki kitakarítsa a macska wc-t, akkor az hamar megtelhet, és az bizony el is veheti a minitigris kedvét a használatától. Ha rendelkezésre bocsátunk plusz egy alomdobozt és azt meg is mutatjuk kedvencünknek, akkor megelőzhetjük azt, hogy otthonunk egyéb pontjain végezze el a dolgát.

Otthoni szórakozás

Ha bekapcsolva hagyjuk a TV-t vagy a rádiót, akkor az segíthet abban, hogy kisállatunk ne érezze magát annyira egyedül. Egy nagyméretű cicabútor könnyedén lefoglalhatja a cicát, hiszen pihenésre, játékra és karmolászásra egyaránt alkalmas. Továbbá, ha tehetjük, fogadjunk be még egy minitigrist, hiszen egymás társaságában sokkal jobban el tudják viselni a gazdi hiányát.