Cicasétáltatás? Erre lesz szüksége

2020. szeptember 08.

Cicasétáltatás? Erre lesz szüksége

A városokban, különösen a panelházak között, egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy a gazdik pórázon sétáltatják bársonytalpúikat. Mielőtt mi magunk is beszereznénk mindent a cicasétáltatáshoz, érdemes átgondolnunk, hogy vajon valóban szükséges-e sétálni vinnünk macskánkat. Bizony nem minden minitigris élvezi a kinti, kötött időtöltést.

Kinti vs. szobacicák

Számos érv áll amellett, hogy, ha lehetőségünk van rá, akkor cicánkat inkább a lakásban tartsuk. Az udvaron és a környéken, szabadon bóklászó bársonytalpúakra túl sok veszély leselkedik. Például autók, illetve más macskák és kutyák, melyek komoly sérüléseket okozhatnak egy szerencsétlen találkozás során. A kinti háziállatok ráadásul sokkal gyakrabban szednek össze bolhákat és kullancsokat, így a fertőző betegségek is nagyobb eséllyel jelennek meg náluk. Sőt, könnyedén hozzájuthatnak és fogyaszthatnak mérgező növényeket vagy rovarokat, tehát hamar megtörténhet a baj. A betegeskedő kölyköknek és az idősebb macskáknak különösen javasolt a lakásban való tartózkodás.

Egy másik érv pedig a benti cicák mellett, hogy így megóvhatjuk néhány énekesmadár életét is, hiszen a macskák vadászösztönüknek köszönhetően zsákmányként tekinthetnek kertünk tollas látogatóira.

Szobatigrisünk továbbá biztosan nem támogatja majd a nem kívánatos cicaszaporulatot akkor sem, ha esetleg nem szeretnénk ivartalanítani. És az sem egy elhanyagolható tényező, hogy, ha mindig szem előtt van kedvencünk, akkor hamarabb észrevesszük rajta egy esetlegesen kialakuló betegség jeleit, és azonnal el tudjuk vinni őt az állatorvoshoz.

Egyes cicák teljesen jól érzik magukat akkor is, ha kizárólag a házon belül tartózkodnak, de persze előfordulhat, hogy kisbarátunk szívesen tölt időt a friss levegőn, a fűben hemperegve is. Ez esetben egy átmeneti, biztonságosabb megoldást jelenthet a közös séta.

Hogyan kezdjük el?

Ha el szeretnénk vinni sétálni minitigrisünket, akkor először is szerezzünk be egy megfelelő méretű, kényelmes macskahámot, amely rendelkezik egy kis kampóval, amire rá tudjuk csatolni a pórázt. Bármilyen változást is szeretnénk bevezetni kedvencünk életébe – új eledel vagy ápolási rutin – azt lassan, fokozatosan kell megtennünk. Ez vonatkozik az új, kinti programunkra is.

Először csak tegyük le a hámot és a pórázt a nappaliban a padlóra, és hagyjuk ott egy-két napra, hogy szőrgombócunk megszimatolhassa és játszhasson vele. Miután sikerült ráadnunk a már megismert hámot és a pórázt kedvencünkre, próbáljunk meg vele eleinte csak a lakásban, majd közvetlenül a ház körül sétálni. Kísérletezhetünk vele többször is, de ne erőltessük a kiegészítők elviselését, mert akkor legközelebb már a látványuktól is meg fog riadni a macska.

Amire még szükségünk lesz

  • Győződjünk meg arról, hogy a cica nyakörvén lévő címtartó biléta friss adatokat tartalmaz.
  • Alkalmazzunk bolha- és kullancsirtó készítményt – amelyiket az állatorvos javasolja.
  • Meleg időben vigyünk magunkkal vizet, hogy szükség esetén meg tudjuk itatni macskánkat.

Mindig a szobatigris egészsége és biztonsága legyen az elsődleges számunkra, így kellemes sétákat tölthetünk bársonytalpúnkkal a szabadban.