Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Díszmadarak etetése

2022. augusztus 15.

Díszmadarak etetése

A díszmadaraknak kínálható táplálékok típusai és változatosságuk nagyon korlátozott a vadon élő társaik étkezési szokásaihoz képest, azonban fontos, hogy egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendet biztosítsunk tollas barátainknak. A tökéletes eleségek kiválasztásához és a mennyiségi arányokhoz érdemes egy tapasztalt díszmadártenyésztővel vagy egy madarakra szakosodott állatorvossal konzultálni.

Az etetési rendet úgy kell kialakítanunk, hogy az utánozza a vadon élő szárnyasok táplálkozási szokásait. Egyes fajok kora reggel vagy késő délután szeretnek enni, míg mások egész nap csipegetnek.

Válasszunk eledelt díszmadarunk fajtájának megfelelően, ügyelve a változatosságra. Csőrös pajtásunkat kiváló minőségű, kereskedelemben kapható papagájeleséggel és néhány természetes élelem kombinációjával kell kínálnunk. Válogathatunk például egyes gyümölcsök, zöldségek és fűfélék közül is. Mivel bizonyos növények mérgező hatással lehetnek szárnyas pajtásainkra, ezért is fontos, hogy mielőtt valami újdonságot iktatnánk be az érendjükbe, egyeztessünk róla szakértővel.

Általánosságban elmondható, hogy a papagájok étrendjük szerint osztályozhatóak. A legtöbb díszmadár növényevő, ami azt jelenti, hogy a táplálékuk jelentős részét különböző növények teszik ki. Közéjük tartoznak a magevők, melyek gabonát és/vagy magvakat – beleértve a dióféléket – esznek, valamint a gyümölcsevők, amelyek bizonyos gyümölcsöket részesítenek előnyben. Egyes kedvtelésből tartott fajok mindenevők is lehetnek, vagyis étrendjük növényi és állati összetevőket egyaránt tartalmazhat.

Biztonságosan adható gyümölcsök: alma (magok nélkül), erdei gyümölcs, kiwi, mangó, ananász, cseresznye, áfonya, banán, körte (magok nélkül), őszibarack, sárgabarack, narancs, gránátalma, mandarin, csillaggyümölcs, grapefruit, szilva, szőlő.

Biztonságosan adható zöldségek: retek, fehérrépa, sárgarépa, főtt édesburgonya, radicchio saláta, endívia saláta, pitypang zöldje, kelkáposzta, petrezselyemzöld, főtt piros burgonya, zöldbab, paprika, paradicsom, karfiol, brokkoli, a cékla zöldje és a zöldség meghámozva, karalábé, cukorborsó, tök, káposzta, kukorica, uborka.

Ne etessük díszmadarunkat avokádóval, kávéval, alkohollal vagy csokoládéval, mert ezek nagyon mérgezőek a madarakra nézve. De kerülendő még minden, ami magas zsírtartalmú, például a burgonya chips, a gyümölcsmagok, a datolyaszilva, az étkezési só, a hagyma és a gomba is.

Ügyeljünk arra, hogy az élelmiszerek mindig frissek és tiszták legyenek, és úgy tároljuk őket, hogy ne romolhassanak meg. Naponta ellenőrizzük az etetők állapotát. A takarmányt rendszeresem cserélni kell, nem elegendő újratölteni. Helyezzünk be a kalitkába szépia csontot is, amely amellett, hogy fontos nyomelemeket és kálciumot biztosít papagájunknak, segíti a csőrkoptatást is.

Gondoskodjunk arról, hogy mindig álljon a rendelkezésre friss, tiszta ivóvíz, olyan hőmérséklettel és minőséggel, amely megfelel szárnyas pajtásunk fiziológiai szükségleteinek, hogy inni tudjon belőle. A vizet szintén naponta cserélnünk kell, és rendszeresen tisztítsuk meg az itatót is.