Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

DIY matatótábla cicáknak! – Nem csak Valentin-napra!

2022. február 01.

Ha cicánk hosszasan el tud bíbelődni néhány egyszerű játékkal, egy igazi gondolkodó, aki megoldja a problémákat, illetve a mancsaival bárhonnan ügyesen kihalássza a legkisebb játékokat vagy ételmorzsákat is, akkor egy matatótábla ideális elfoglaltságot fog nyújtani számára.

Mi az a matatófal vagy matatótábla?

A matatótábla egy olyan játék, amelyben különböző háromdimenziós alkatrészeket szerelünk fel egy táblára. A macska számára tetszetős „zsákmányt” helyezünk az elemek közé. Ez lehet csemege vagy száraztáp, de elrejthetők benne olyan apró játékok is, mint egerek, labdák vagy macskamenta illatú párnák. A jutalmakat a macska nem kapja meg egykönnyen: kistigrisünknek nagyon ügyesen kell használnia a mancsát ahhoz, hogy megszerezze őket. Néha a cél elérése érdekében különféle műveletek kombinálására is szükség van, például egy-egy fedél kinyitásához.

Mik a matatótábla előnyei?

Különösen az ingerszegény környezetben élő macskák számára érdekes játék a matatótábla, amellyel jó ideig elfoglalhatják magukat. Az ízletes jutalmakkal járó türelemjátékok több funkciót is betöltenek:

 • Időtöltés: a játék előtt ülve a cica hosszú idere lefoglalja magát – nem feltétlenül egyfolytában, de amíg van benne jutalom, addig mindig újra visszatér hozzá.
 • Intelligencia: A matatófal nehézségi fokától függően a macskáknak külön stratégiát kell kidolgozniuk, hogy a finomságokat vagy játékokat megszerezzék. Ez intellektuális stimulációt és koncentrációs edzést biztosít.
 • Motoros készségek: egy trükkös matatótábla, amelyen a minitigrisnek különböző testrészeit kell használnia, hogy elérje a finomságot, edzi a koordinációt.
 • Táplálkozási szokások: A falásra hajlamos vagy fogyókúrázó állatoknak ideális, ha napi adagjuk egy részét játékos formában kapják meg.

Otthon is elkészíthetjük a matatótáblát?

A Fressnapf online áruházban számos különböző bonyolultságú intelligenciajáték található. Ezzel természetesen időt takaríthatunk meg, de ha van egy kis kézügyességünk, akkor magunk is könnyedén megépíthetünk egy ilyen játékot.

A matatótáblák egyszerű anyagokból készíthetők és újratervezhetők, így szabad utat engedhetünk kreativitásunknak, és egyben testhezálló tevékenységeket biztosíthatunk macskánknak. Elsőként egyszerű felépítésű kartonból és papírtekercsekből próbáljuk ki, hogy egyáltalán érdekli-e a játék típusa cicánkat.

Milyen anyagok és alkatrészek alkalmasak arra, hogy saját kezűleg elkészítsük a táblát?

A játék aljához stabil alaplapra van szükség, például egy fadeszkára. Ezután vagy tartósan ráragaszthatjuk az egyes elemeket, vagy csavarozhatjuk őket. Így később könnyedén lecsavarhatjuk, átrendezhetjük és cserélhetjük az egyes modulokat, illetve ez a tisztítást is megkönnyíti.

Magukat az elemeket olyan tárgyakból is elkészíthetjük, amelyek háztartásunkban fellelhetőek. Fúrjunk egy lyukat, amelyen keresztül később csavarral és alátéttel rögzíthetjük a tárgyat az alaplaphoz. Merítsünk ihletet cicánk meglévő játékaiból. Ügyeljen arra, hogy az összes modul legalább két centiméter távolságra legyen egymástól, különben fennáll annak a veszélye, hogy háziállatunknak beszorul a mancsa.

Ötletek a táblához

Tapogatózásra alkalmasak a műanyag vagy üres tubusok, függőlegesen vagy vízszintesen elhelyezve.

A parafák, fakockák vagy Lego kockák, amelyeket egymástól távol ragasztunk le, barázdákat, labirintusokat vagy bonyolult réseket képezhetnek, ahol a jutalomfalat nehezen érhető el, de fiókokká és kincsesládákká válhatnak a gyufásdobozok rájuk erősítettet hajgumikkal is.

Kis konzervdobozok vagy műanyag tárolóedények arra invitálják cicánkat, hogy kihalássza a finom falatokat. Kisebb tálak is alkalmasak a finomságok elrejtésére, arra azonban ügyeljünk, hogy amiben elrejtjük a falatokat, nem lehet túl kicsi, nehogy kedvencünk lenyelje.

Tojáshéjak: egymás mellé sorakozva „nyelvmodulokat” építhetünk belőlük (például pasztákhoz).

Mire kell figyelnünk, hogy biztonságos játékot készítsünk?

A cicánk biztonsága érdekében az alábbi szempontok fontosak:

 • A tábla alapja legyen minél nehezebb anyagból vagy legyen csúszásmentes gumival bevonva. Ha a táblát több cica fogja használni, akkora alapot válasszunk, hogy legyen elég hely mindannyiuknak.
 • A higiénia is fontos: ha saját táblát készítünk strapabíró anyagokból, használjunk mosható alkatrészeket, például műanyagot, fát és fémet, amelyeket vízzel könnyedén megtisztíthatunk.
 • Győződjünk meg arról, hogy a megmunkálási folyamat során használt csavarok nem jelentenek sérülésveszélyt és nincsenek szálkák a fában.
 • A műanyag vagy fém alkatrészeknek nem lehetnek éles szélei.
 • Ha ragasztót használunk, győződjünk meg arról, hogy az vízálló. Ha szeretnénk a táblát lefesteni, mindenképpen nyálálló anyagot használjunk.
 • Használat előtt minden elemet alaposan meg kell tisztítani.
 • Kerülendőek az üvegből, törékeny műanyagból, szálakból (gyapjú, zsinór) és fóliából készült tárgyak.

Mire lesz szükség az építéshez?

A cicáknak mindig van igénye arra, hogy játékosan felfedezhessenek. Különösen azoknak a házimacskáknak, amelyek a lakásban élnek. Számukra biztosítanunk kell elegendő tevékenységet ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Az ismerős, régi játékok egy idő után unalmassá válhatnak, ezért különleges élményben részesíthetjük kedvencünket, ha saját magunk készítjük el neki a játékot.

Egy fából készült deszka, méretre vágható zsinórok vagy kötelek, vászon, több karton tekercs, tapétavágó kés, olló, ragasztó.

 1. lépés: Vágjuk fel a kartonhengereket különböző méretű csövekre, és ragasszuk össze őket az oldalukon.
 2. lépés: Vágjuk a vásznat a kívánt méretre.
 3. lépés: Vágjunk lyukat az egyik csőbe, és ragasszuk rá a kötelet.
 4. lépés: Rögzítsük az összes elemet egy erős táblához – és a matatótábla készen áll!

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

A legjobb benti játékok cicáknak

A legjobb benti játékok cicáknak

Milyen játékokat válassz kiscicádnak?

Milyen játékokat válassz kiscicádnak?

DIY matatótábla cicáknak! – Nem csak Valentin-napra!

DIY matatótábla cicáknak! – Nem csak Valentin-napra!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.