Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egy különleges háziállat: a kaméleon

2018. november 06.

Egy különleges háziállat: a kaméleon

A kaméleonok igazán egyedülálló megjelenéssel rendelkeznek a gyíkok között. Többféle éghajlaton is megtalálhatóak. A fajok egy része Madagaszkárról származik, mások pedig Afrikából, Közel-Keletről, Európából és Ázsiából. Magyarországon még nem annyira népszerű háziállatok, de ha valaki különleges hüllőt szeretne otthonra, érdemes lehet kaméleont választani.

A vadon élő példányok a fákon élnek, ragadozók. Első sorban rovarokkal táplálkoznak, de egyes kaméleonok a kisebb hüllőket, és az egyéb gerinces állatokat is elfogyasztják.

Csodálatos fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A legtöbben a szemeiket egymástól függetlenül is képesek mozgatni, és nagyon hosszú kilövő nyelvük van. Bizonyos fajok akár testhosszuk méretének kétszeresére is ki tudják lőni a nyelvüket.

A kaméleonokat a mászásban és az egyensúlyozásban nem csak négy végtagjuk, hanem a farkuk is segíti. Megjelenésük a legtöbbször színes, lehetnek zöldek, kékek, barnák, feketék, narancssárgák, sárgák, de akár más színűek is. Néhányan képesek az adott érzelmeikhez igazítani a színűket, például, ha félelmet vagy haragot éreznek. Továbbá változhat a színük a környezetnek megfelelően is, és ez a ragadozókkal szemben nyújt védelmet, hiszen így nehezebben bukkannak rájuk.

Az egyes fajoknak különböző a méretük és az életük hossza is. A legkisebb nem éri el az 5 cm-es nagyságot, a legnagyobb viszont akár 75 cm is lehet. Ami pedig a kort illeti, némelyik alig néhány évig él, de vannak fajok, amelyek akár 10 évig is élhetnek.

Kaméleont tarthatunk az otthonunkban is, de előtte alaposan fel kell készülnünk, mert viszonylag nagy helyre lesz szükségünk hozzá, és a karbantartás sem túl egyszerű. Figyelembe kell vennünk az anyagi lehetőségeinket is, ugyanis, ha kaméleont szeretnénk hazavinni, akkor idővel be kell szereznünk egy nagyméretű hátfalas, álló terráriumot, valamint gondolnunk kell a világításra, fűtésre, a páratartalom mérésére és szabályozására, az egyéb berendezésekre, és persze az élelemre is. A fiatal állatokat nem szabad egyszerre nagy méretű terráriumba tenni, mert előfordulhat, hogy a kicsi állat nem találja meg benne a táplálékát.

Az első színváltoztató hüllőnk mindenképp párduckaméleon vagy sisakos kaméleon legyen, mert ezek a fajok könnyebben tarthatók és könnyebb őket beszerezni. Az állatot mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljuk, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy az állat nevelése és tartása során nem követtek el olyan hibákat, ami megbetegítette az állatot. A kaméleonoknak egyedül a legjobb. Ha már ketten vannak, akkor előfordulhatnak civakodások, melyek során meg is sérülhetnek a hüllők. Mivel a nőstények rövidebb ideig élnek, ezért a hím példányok népszerűbbek.

Miután beszereztük a tágas terráriumot és a tökéletes élettér kialakításához szükséges kiegészítőket, az egyik legfontosabb napi feladat a táplálás. Bár a legtöbb kaméleon élő rovarokkal szereti megtömni a hasát, a sisakos kaméleont kínálhatjuk kis mennyiségben bizonyos zöldségekkel is, például vad káposztával, mustárnövénnyel, tarlórépa és pitypang zölddel, fodros kellel és római salátával is.

A kaméleonokat minden nap etetni kell. Ha az állat étvágytalanná válik, aktivitása csökken, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni.  Ha kaméleont szeretnénk tartani, akkor be kell vásárolnunk elsősorban tücskökből, sáskából. Kisebb mennyiségben egyéb rovarokkal is kínálhatjuk az állatot. Nagyon fontos, hogy a kaméleont méretének megfelelő nagyságú élő rovarokkal kínáljuk. A nagyobb példányok az újszülött egereknek is örülnek, de ilyesmivel nem szabad gyakran kínálni az állatot. Fontos tudni, hogy a kaméleonok többsége nem iszik tálból, ezért vagy a terrárium növényeinek levelére kell vizet permeteznünk, vagy akár fecskendőből is itathatjuk az állatot. Nagyon jó megoldás, ha valamilyen módon csepegő vízforrást helyezünk a terráriumba.

Mindenképpen szükséges rendszeresen, jó minőségű vitamin és ásványi anyag kiegészítést adni a kaméleonoknak, amelyeket az állatorvos utasítása szerint kell adagolni.

Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor bátran forduljunk a tenyésztőhöz vagy kérjük ki hüllőkre szakosodott állatorvos véleményét.

 

Forrás: chameleoncare.net