Ételérzékeny cica? – Etetési tippek cicagazdiknak

2020. február 18.

Ételérzékeny cica? – Etetési tippek cicagazdiknak

Ahogy az emberek, úgy a macskák körében is előfordulhat ételérzékenység, ami sokszor egy elég egyértelmű tünettel jelentkezik. Étkezés után az elfogyasztott eleséget rövidesen viszont látjuk a lakás valamelyik pontján. Ilyenkor javasolt elvinnünk bársonytalpúnkat az állatorvoshoz. Ne ijedjünk meg, ha az egyéb egészségügyi problémák kizárhatóak, akkor valószínűleg csak változtatnunk kell egy kicsit a cica étrendjén.

Az ételérzékenység további tünetei:

A legtöbb esetben hamar és egyértelműen megállapítható, ha a minitigris érzékeny gyomorral rendelkezik. Különösen az étkezési idő környékén figyeljük meg cicánk viselkedését. Ha az alábbi tünetek közül jelentkezik valamelyik, akkor érdemes felkészülnünk arra, hogy meg kell változtatnunk háziállatunk étrendjét.

  • Gyakori hányás: Nem tartozik ide, amikor a macska szőrcsomót öklendez fel, vagy azért távozik belőle a lenyelt étel, mert túl mohó volt. Minden esetben a gyomorból kikerülő tartalmat kell jelzésnek vennünk.
  • Véres hányás: Ha csak ritkán fordul elő, akkor is utalhat ételérzékenységre. Már az első alkalommal fel kell keresünk vele az állatorvost.
  • Gyakori hasmenés: Ha valami olyat evett meg a cica, amit nem kellett volna, akkor is előfordulhat hasmenés. De ha állandóan híg a széklet, az bizony emésztőrendszeri problémára utal.
  • Az alom kerülése: Ha a macska nem jut el az alomig a kis- és nagy dolgaival, abból is következtethetünk gyomorproblémára.
  • Anorexia: Ha a minitigris nem hajlandó enni, vagy nagyon keveset eszik.
  • Letargia: Az érzékeny gyomrú cicák a helytelen táplálás során letargikus hangulatúvá, depresszióssá válhatnak.
  • Vakaródzás-táplálékérzékenység esetén gyakran a fej és nyaktájékon alakulnak ki kivakart, szőrhiányos területek.

Tippek akut (tehát nem krónikus) gyomorérzékenység esetére:

  • Tartsuk a macskát hidratáltan: Győződjünk meg arról, hogy háziállatunk rendszeresen iszik. Mindig legyen elérhető helyen friss, hideg ivóvíz. A hasmenés és a hányás is hamar kiszáríthatja a minitigrist.
  • Gyomor és bélrendszeri diétás  vagy hypoallergén táp etetése, probiotikum adagolása.

Gyógyszeres kezelés: Előfordulhat, hogy az állatorvoshoz székletmintát is kell vinnünk, amiből kiderül, hogy nem kórokozók (paraziták, baktériumok) keserítik-e meg az állat életét. Amennyiben a cica szervezetében paraziták vannak, akkor a bélsárvizsgálat eredménye alapján állatorvosunk hatékony kezelést ír elő kedvencünk számára. Ha nincsenek paraziták, akkor szükség lehet további vizsgálatokra is, például vérvételre, hasi ultrahangra. Fontos, hogy mindig csak olyan gyógyszert adjunk a macskának, amelyet az állatorvos javasolt.

Sensitive ételek: Az orvossal egyeztetve, olyan eledeleket vásároljunk, amelyek „sensitive” felirattal vannak ellátva. Találunk ilyeneket például a MultiFit és a Select Gold termékek között is.

Premiere Sensitive cica 4kg

https://www.fressnapf.hu/sg_sensi_hair_skin_senior_400_g/

Ha a tünetek több mint 24 órája tartanak, akkor mindenképp vigyük el cicánkat állatorvoshoz. Ha az állat nagyon levert, nem eszik, nem iszik, akkor ne várjunk egy napot sem.