Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

2022. május 12.

Az allergia senkinek nem okoz örömet, de a kutyáknak különösen nem, hiszen ők nem tudják megmondani, mitől érzik rosszul magukat. Az életallergiát vagy ételintoleranciát egy adott összetevőre adott reakció okozza. A mellékhatásoknak két csoportja van: az egyik, amely esetében érintett az immunrendszer (ételallergia), a másik, aminél nem az immunrendszerrel van a probléma (ételintolerancia).

Mi az okozó?

Hónapokba vagy akár évekbe is telhet, amíg kutyusunknál allergiás reakció jelentkezik egy adott ételre. Azonban, ha ez egyszer előfordul, onnantól egy életen át újra és újra megjelennek a tünetek. Az allergiás reakciók a leggyakrabban a fehérjeforráshoz köthetőek, általában a kutyaeledelben lévő húshoz.

Étel: Az ételallergia/intolerancia leggyakoribb okozója a marhahús, a tejtermékek és a búza.

Károk: Gyulladások, fertőzések, műtétek és egyes gyógyszerek is károsíthatják az emésztőrendszert, ami ételallergiához/intoleranciához vezethet.

Életkor: Sajnos a kellemetlen tünetek bármely életszakaszban megjelenhetnek.

Fajta: Bizonyos fajtáknál nagyobb valószínűséggel okoznak gondot egyes ételek, ideértve a westie-ket, a cocker spánieleket és az ír szettereket.

Hogyan ismerhető fel?

Az ételallergiák specifikus diagnosztizálása bundás barátainknál nem egyszerű. Az ételallergia/intolerancia leggyakoribb tünetei közé az emésztési zavarok és a bőrirritáció tartoznak. Gyakran viszketés, ritkábban gyomor-bélrendszeri tünetek észlelhetőek. A kutyák bőrelváltozásai főként az arcon, a lábakon és a füleken láthatóak először.

A legjellemzőbb tünetek:

– Hányás vagy hasmenés
– Puffadás
– Gyakori vakarózás vagy szőrhullás
– Piros, gyulladt bőr
– Krónikus fülproblémák
– Gyenge növekedés fiatal kutyáknál
– Köhögés, zihálás és tüsszögés

Mivel ezek a tünetek más, súlyosabb betegségek esetében is jelentkezhetnek, mindenképp állatorvoshoz kell fordulnunk.

Hogyan kezelhető az ételintolerancia?

Akár allergiáról, akár intoleranciáról van szó, az egy életen át tarthat. A kezelésnél a fő cél, hogy megtaláljuk és elkerüljük azt az élelmiszert, ami a tünetek kialakulásáért felelős.

A megfelelő étrend kialakítása elengedhetetlen. A háziállatunk számára kínált eledelnek kiváló minőségűnek, teljes értékűnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ügyeljünk arra, hogy a táplálék minél kevesebb összetevőt és adalékanyagot tartalmazzon. Ha egy bizonyos hús esetében jelentkeznek az allergiás reakciók, keressünk más fehérjeforrást, például tojást, kacsát, bárányt vagy halat. A helyes etetéshez kérjünk segítséget az állatorvostól.

További tartalmak

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok