Ezért fontos a cicák ivartalanítása

2020. május 26.

Ezért fontos a cicák ivartalanítása

Ha épp befogadtunk egy cicát vagy még csak fontolgatjuk azt, akkor is tudnunk kell, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk, az az állat ivartalanítása, akár kertben, akár lakásban tartjuk majd kedvencünket. A beavatkozást követően pozitív irányba fog változni a bársonytalpú viselkedése, például nem fog többet túl messzire elkóborolni, és egyes betegségek is megelőzhetők a műtét által.

Sokan azért nem ivartalaníttatják háziállataikat, mert a műtét drága. Ilyen esetben érdemes figyelnünk az akciókat és a témában történő kezdeményezéseket, mert időnként indulnak programok, ahol különböző kedvezményeket vehetünk igénybe. Fontos, hogy a műtét egyszeri nagyobb kiadás, de az olcsóbb műtétek közé tartozik. Ha ez a költség megoldhatatlan számunkra, akkor bizony el kell gondolkodnunk azon, hogy jelenlegi helyzetünkben valóban felelősen megtehetjük-e, hogy egy cicát fogadjunk otthonunkba, hiszen az oltások, a jó minőségű eledel, a parazitaellenes kezelések mind, mind kiadások. Arról ne is beszéljünk, ha az állat megbetegszik, akkor is felelős állattartóként orvoshoz kell vinni, gyógyszereket kell venni, ami szintén költségekkel jár.

Érvek az ivartalanítás mellett:

  1. Nőstény macskánknak egészségesebb, hosszabb élete lesz

Nőstény cicáknál az ivartalanítás során vagy csak a petefészkeket, vagy velük együtt améhet is eltávolítják. Ennek köszönhetően megelőzhető a gennyes méhgyulladás és az emlődaganatok kialakulása. A macskák emlődaganataira jellemző, hogy sok esetben különösen rosszindulatúak. Ha még az első ivarzási ciklus előtt elvisszük kedvencünket a műtétre, a legjobb védelmet biztosítjuk ezekkel a betegségekkel szemben. Fontos tudni, hogy az ivarzás rendszeres gyógyszeres elnyomása, amelyet sokan az ivartalanító műtét kiváltására szeretnének alkalmazni, számos mellékhatással jár. Ilyenek például a gennyes méhgyulladás, a cukorbetegség, és az emlődaganatok kialakulása.

  1. Egészségügyi előnyökkel jár a kandúrok esetében is, és a kóborlási kedv is csökken

Nem csak a nemkívánatos almok világrajövetelét akadályozzuk meg a beavatkozással, hanem betegségektől, balesetektől is megóvhatjuk kedvencünket. Soha ne feledjük, hogy a kiscicák megszületéséért akkor is felelősek vagyunk, ha csak kandúrt tartunk, és nem tudjuk, hogy valahol máshol utódai születtek. Az ivartalanított kandúrok élete általában sokkal hosszabb, mint az ivaros társaiké, több okból is. Egyrészt, hormonok hiányában nem kóborolnak, így kevesebb baleset éri őket, másrészt nem verekednek, ami nem csak sebesülésekkel jár, hanem a harapások során olyan vírusokkal (macska-AIDS-FIV, leukózis-FeLV) fertőződhet meg kedvencünk, amelyek gyógyíthatatlan betegségeket okoznak. Ha csak lakásban akarunk kandúrt tartani, akkor pedig egy oka van annak, hogy ivartalanítani kell, az pedig a jelölő viselkedés. Az ivarérett kandúrok semmivel össze nem téveszthető, átható, szúrós szagú vizelettel jelölik területüket (lakásunkat) az esetek döntő többségében.

  1. Az ivartalanított nőstény cica nem tüzel

Bár a ciklusok változhatnak, általánosságban elmondható, hogy a nőstény minitigrisek háromhetente 4-5 napon át tüzelnek a párzási időszakban (kora tavasztól-őszig). Olyankor pedig rendszeres a hangos nyávogás, valamint a vizelés a házban és a ház körül, amit természetesen gazdiként nehéz tolerálni. A nem ivartalanított kijáró nőstény cica évente két alommal is megörvendezteti gazdát. A kicsiknek nagyon nehéz felelős jó gazdit találni, ráadásul a tényleg rászoruló állatok gazdához kerülésének esélyét csökkentjük, ha mi is új életeket engedünk világra jönni.

  1. Jó irányba változik a viselkedés

A háziállatok sokszor bűzös vizeletükkel jelölik meg a területüket, de ez a rossz szokás is megszűnik az ivartalanítás után. Kevésbé ismert, de az ivaros nőstények is jelölnek, nem csak a kandúrok. Sőt, az agresszívabb négylábúak nyugodtabbá és könnyebben kezelhetővé válhatnak általa.

+1 Költséghatékony

Először magasnak tűnhet az ivartalanítás ára, ám, ha belegondolunk, sokkal olcsóbb, mint rendszeresen felnevelni egy-egy alom kölyköt, vagy egy ivartalanítással megelőzhető súlyos krónikus betegség kezeléseit fizetni heteken vagy akár hónapokon keresztül, újra meg újra, ami sokszor csak enyhíti a tüneteket, de végül elpusztul a cica.

Ivartalanítás után

Ha rászántuk magunkat, és ivartalanítottuk állatunkat, akkor a legjobb döntést hoztuk. Van azonban az ivartalanításnak árnyoldala is, de a jó hír az, hogy megfelelő táplálással megelőzhetjük a problémákat. Az ivartalanítás hajlamosít az alsó húgyúti megbetegedésekre, és az elhízásra. Nagyon fontos, hogy kedvencünket a műtét után ivartalanított állatoknak való jó minőségű táppal etessük, mert ezek mindkét gyakori probléma megelőzésében segítenek.

Select Gold Sterilised adult szárnyas&burgonya 10kg