Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Felkészülés a kirándulásokra – paraziták és hogyan védd meg kedvenced tőlük?

2020. március 22.

Felkészülés a kirándulásokra – paraziták és hogyan védd meg kedvenced tőlük?

A látszat néha csal. A paraziták élősködők komoly károkat tudnak okozni a háziállatok szervezetében. Több közülük ritkábban, vannak, amelyek gyakran fertőznek. A paraziták közé tartoznak a kullancsok, a szívférgek, a bélférgek (fonálférgek, kampósférgek, ostorférgek) és a bolhák. Kezelés nélkül akár életveszélyes betegségeket is okozhatnak. A legjobb, amit tehetünk ellenük, az a megelőzés.

Egy kellemes hangulatú, biztonságos kiránduláshoz nem csak kényelmes hámra, pórázra és ivóvízre lesz szükségünk. Tavasszal különösen fontos, hogy védekezzünk a parazitákkal szemben is.

  1. Konzultáljunk az állatorvossal

Kérdezzük meg az állatorvost, hogy mely paraziták fordulnak elő leginkább lakóhelyünk közelében, valamint a kiválasztott kirándulóhely környékén. Nem mindenhol kell egyformán aggódni minden élősködő miatt, de van, ahol egész évben elengedhetetlen a megfelelő védelem. Ezért jó, ha az állatorvos specifikusan a mi helyzetünket figyelembe véve javasol eszközöket (spot-on, spray, sampon, nyakörv, tabletta stb.), esetleg gyógyszereket.

  1. Ismerjük fel a féregfertőzések jeleit

Vannak olyan megfertőződött négylábúak, amelyek nem mutatják semmi jelét annak, hogy élősködők bujkálnak bennük. Ezért is kell kiemelt hangsúlyt fektetnünk a rendszeres ellenőrzésre (évente 1-2 alkalommal) és a megelőzésre. Ám, ha megjelennek a tünetek, akkor sokat segíthet, ha idejében felismerjük őket, és már tudjuk is, hogy mit kell tennünk. Nem minden  bélrendszeri parazita esetében tapasztalhatóak ugyanazok a jelek, de a leggyakoribbak közé tartozik például a hasmenés, a hányás, az étvágytalanság, és a véres széklet. Szívférgesség esetén előfordulhat például köhögés és nehézlégzés is. Bármelyiket és észleljük kutyánknál, azonnal forduljunk vele állatorvoshoz, hogy kiderüljön, milyen probléma áll a háttérben.

  1. Alkalmazzunk megelőző gyógyszereket

Számos gyógyszer létezik, amely megvédi a házikedvenceket a különböző parazitáktól. Sok állatorvos javasolja is őket, főleg, ha egész éves, intenzív védelemre van szüksége bundás barátunknak. Ám, ilyenkor nagyon következetesnek kell lennünk, még akkor is, ha például nyaralunk. Amennyiben elfelejtünk beadni az ebnek néhány adagot, mindenképp kérdezzük meg az állatorvosunktól, hogy mit tanácsol ebben az esetben.

  1. Szedjük össze az ürüléket

A jó higiénia az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük a parazitáknak való kitettséget. Ezért ne felejtsük el az udvarunkon lévő kutyagumikat rendszeresen összeszedni a kirándulás előtti és utáni időszakban is. Ez azért fontos, mert a legtöbb élősködő azokkal érintkezve terjed. Egyes paraziták akár hónapokon keresztül is képesek életben maradni a földön lévő ürülékben. Emiatt is eleget kell tennünk annak a kötelességünknek, hogy a séta során is mindig használjuk a kutyapiszok zacskókat. Ha túránk ideje alatt mégis az utunkba kerül egy másik kutya és gazdája által ott hagyott csomag, ne hagyjuk, hogy kedvencünk hozzáérjen, főleg, hogy esetleg megegye.

  1. Ne igyon az eb álló vízből

Az álló víz a Giardia nevű egysejtű parazita elsődleges előfordulási helye, és tudni kell róla, hogy súlyos hasmenést okozhat. Ezért soha ne engedjük meg négylábúnknak, hogy álló vízből vagy pocsolyából igyon. Ahhoz, hogy ne legyen túl nagy számára a kísértés, időnként itassuk meg friss, tiszta ivóvízzel.