Fogkövesség megelőzése természetesen

2020. november 09.

Fogkövesség megelőzése természetesen

Fogkő nem csak az embereknél, hanem bizony a kutyáknál is kialakulhat, amit időnként ajánlott eltávolíttatnunk az állatorvossal, hogy megelőzzünk további fogproblémákat. De szerencsére van természetes mód is a fogkövesség megelőzésére, legalábbis mindenképp kevesebb fogkővel kell számolnunk, ha hagyjuk, hogy kutyusunk azt csinálja, amit nagyon is jól tud, vagyis rágjon.

Az a tapasztalat, hogy a fogkő rendkívül gyakori probléma a kutyáknál. A fogakon képződő, kezdetben puha plakk felhalmozódik, az idő előrehaladtával ásványi sók rakódnak le benne, így megkeményedik és fogkővé válik. A túl sok fogkő rossz lehelethez, a fogíny sorvadásához, fogvesztéshez, valamint sok fájdalomhoz és kellemetlenséghez vezethet. A szájüregben lévő állandó gyulladás a szervezet egészét károsítja, így a megfelelő szájhigiénia nem csak fogászati kérdés.

Szuper lenne, ha rendszeresen meg tudnánk tisztítani bundás barátunk fogait egy fogkefe segítségével. Ha ebből a szempontból is tudatos gazdik vagyunk, akkor a kutyát már kölyökként fokozatosan hozzászoktathatjuk a fogmosáshoz, kiváló állatfogkrémek léteznek, hozzájuk való fogkefével. Ez sajnos nem mindig kivitelezhető, főleg, ha felnőtt állatnál akarunk először próbálkozni. Jelentősen csökkenthetjük viszont a fogkőképződés mértékét, ha rágásra ösztönözzük kedvencünket. Különböző textúrájú finomságok vagy játékok rágcsálása segít eltávolítani a fogakról a lepedéket, így tovább maradnak szépek és egészségesek. Igyekezzünk biztonságos, egészséges és természetes termékeket választani erre a célra. Alapszabály, hogy minden esetben, amikor új terméket próbálunk ki, mindig maradjunk kedvencünk közelében, hogy meggyőződjünk arról, hogy biztonságos, és például nem akarja egyben lenyelni…

Nyersbőr

A nyersbőr az egyik legjobb rágcsálni való, ha a fogak épségéről van szó. Amire ügyelnünk kell, hogy kizárólag természetes összetevői legyenek a snack-nek, ne tartalmazzon tartósítószert, színezékeket és egyéb mesterséges adalékanyagokat. Az is fontos, hogy akkora darabot vásároljunk, hogy az megfelelő legyen háziállatunk méretéhez viszonyítva. Egy nagyobb, masszív darab például csábító lehet a számunkra, hiszen ahelyett nem kell egyhamar újat beszereznünk, ám kutyusunknak a nehézkes rágás csalódást okozhat, és elveszítheti az érdeklődését, amely által olyan dolgokat is megrághat, amiket nem szabadna (bútorok, cipők, stb.). Ajánlott odafigyelnünk pajtásunkra, amíg küzd a bőrrel, nehogy a szétesett nyers, kemény bőr sérülést okozzon a szájban.

Szarvasagancs

Talán hihetetlennek tűnik, de a szarvasagancs is kiváló a fogkő ellen. Az agancs vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy olyan darabhoz jutunk hozzá, amelyet a szarvas magától dobott le, nem pedig orvvadászok által került a kereskedőhöz. A kutyusok nagyon kedvelik a szarvasagancsok textúráját, és a gazdi is nyugodt lehet, hiszen tiszták, szagtalanok, és nem okoznak problémát a kutyák emésztőrendszerében. További előnyük, hogy hosszantartó rágásélményt biztosítanak, anélkül, hogy szétesnének. A bennük lévő csontvelő pedig remekül megtisztítja a fogakat a rajtuk lévő lepedéktől.

Nyers csontok

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nyers (de előzőleg lefagyasztott) nagyméretű csontokról van szó, nem pedig főttekről, hiszen az utóbbiak könnyedén szálkásra törhetnek, és megsérthetik az állatok száját, illetve torkát, sőt, akár az emésztőrendszerben is okozhatnak sérülést. A nyers csontok rugalmasabbak, de persze ezek sem maradnak egyben túl sokáig. A borjúcsont, lapocka lehet jó választás, szárnyasok csöves csontjait soha ne adjuk, mert azok szilánkosra törnek. Figyeljünk arra, hogy mindig friss legyen a rágcsálni való. Az efféle csemegék nem csak a fogkő csökkentése szempontjából ajánlottak, hanem háziállatunk kedvére is pozitív hatással lehetnek a finom íz és a rágás élménye miatt. Nagyon fontos, hogy nagy mennyiségű csontot soha ne adjunk, és mindig figyeljük állatunkat. Nagy mennyiségű csont könnyen székrekedés, hányást okozhat. Általánosságban elmondható, hogy a csont a legkevésbé biztonságos, de kétségtelenül a legtermészetesebb rágcsálnivaló, mindig megfelelő körültekintéssel adjuk. Idős kutyáknak egyáltalán nem javasolt, mert sokkal nagyobb arányban okoz székrekedést.