Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Gyakori macska betegségek, gyakori tünetek

2019. február 05.

Gyakori macska betegségek, gyakori tünetek

A cicák nagyon önálló és rendkívül tiszta állatok, de sajnos egyes betegségek, illetve egészségügyi problémák még számukra is elkerülhetetlenek. Ha minitigrist szeretnénk tartani, fontos, hogy ismerjük a leggyakoribb betegségeket és tüneteket, hogy minél hamarabb észrevegyük, ha valami nincs rendben és kezelésre van szükség.

  1. Hányás-egy gyakori tünet

A macskák nagyon sok okból hányhatnak. A probléma lehet kevésbé súlyos, mint például ha a cica sok szőrt nyelt, ilyenkor szőrgombócoldó alkalmazásával meg is szüntethetjük a kiváltó okot. Hányás előfordulhat, mint a gyomor és bélrendszeri betegségek egyik tünete, de komoly belgyógyászati kórképek (pl.: vesebetegség, májbetegség, cukorbetegség) kísérője is lehet, ezért ha többször előfordul, akkor mindig orvoshoz kell fordulni. Általában hányással járnak a mérgezések, illetve különböző gyakorisággal jelentkezhet ez a tünet akkor is, ha a cica gyomor és bélcsatornájában idegentest található (cérna, madzag, szétrágott játék egy darabja).
A tünetek általában egyértelműek, és magukba foglalják a hányinger során jelentkező  nyáladzást, esetleg csámcsogást, öklendezést, valamint a has összehúzódásával járó gyomortartalom (esetleg bél tartalom) ürülést. A hányás következtében a macska gyorsan kiszáradhat, így, ha a cica többször is hányni kezd vagy betegnek tűnik, azonnal keressük fel az állatorvosunkat. Különösen veszélyeztetettek a nagyon fiatal és az idős állatok, és azok, amelyek az összes felvett folyadékot is kihányják, vagy nem esznek és nem is isznak. Segíthet a diagnózis gyors felállításában, ha magunkkal viszünk egy kis hányásmintát is a rendelőbe.

  1. Hasmenés-is egy gyakori tünet

Hasmenés hátterében is számos ok állhat, lehet egészen egyszerű, könnyen gyógyuló bélfertőzések kísérője, de komoly, nem gyomor és bélrendszeri eredetű belgyógyászati betegségek tüneteként is gyakran szerepel, vagy akár táplálékallergia is okozhatja. Megkülönböztetünk akut hasmenést és krónikus hasmenést, amely két hétnél hosszabb ideje fennáll. Általában más oka van a hasmenésnek fiatal állatoknál (inkább paraziták, fertőzések), mint idős állatoknál (akár májbetegség, vesebetegség, daganatos kórképek). Nagyon fontos pontosan megfigyelni a bélsarat, és pontos leírást adni róla az orvosnak. Vihetünk mintát, vagy akár le is fényképezhetjük. A bélsár jellegének ismerete, az ürítés módja és gyakorisága, mind nagyon hasznos információk az állatorvos számára. Fontos, hogy aki orvoshoz viszi az állatot, az ezekre a kérdésekre tudjon választ adni.

Hasmenés esetén nagyon fontos, hogy bőségesen fogyasszon a cica friss, tiszta ivóvizet. Régebben úgy tartották, hogy a hasmenéses állatot koplaltatni kell, de manapság már tudjuk, hogy ez nem helyes. Ha a hasmenés diéta és probiotikum alkalmazása mellett sem múlik el 2-3 nap alatt, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. Természetesen az otthoni diétáztatás csak akkor megengedett, ha a cica jól van, jókedvű, iszik és étvágya is van. Ha a cica többször hány, a székletében friss (vörös), vagy emésztett (fekete) vér jelenik meg, lázas lesz és levert, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, akkor biztosan nem elég a diéta.  3. Húgyúti betegségek

Idős cicák gyakori betegsége az idült veseelégtelenség, ami már jóval azelőtt elkezdődik, mint hogy az állat mutatná a jellegzetes tüneteket, a sok víz fogyasztását, sok vizelet ürítését, a fogyást, rendezetlen borzolt szőrzetet és a megváltozott szájszagot. Nagyon fontos lenne, hogy idősödő cicánkat rendszeresen (fél évente-évente) vigyük állatorvoshoz akkor is, ha látszólag nincs baja. Egy laborvizsgálat már a klinikai tünetek megjelenése előtt jelzi a szervfunkció gyengülését, így az idejében megkezdett kezeléssel és speciális diétával elnyújtható a tünetmentes időszak és növekedhet a várható élettartam és az életminőség.

Az alsó húgyúti betegségek is gyakoriak a macskáknál. Az ivartalanított, súlytöbblettel rendelkező macskák különösen hajlamosak a húgykövességre. A húgykövesség fájdalommal, véres vizelet ürítéssel, a vizelet ürülésének nehézségeivel, legrosszabb esetben az alsó húgyutak elzáródásával jár, amikor az állat képtelen vizeletet üríteni. Többféle kristály okozhat problémát, minden esetben más a kezelés és a megfelelő diéta, ezért egy korrekt vizeletvizsgálat és húgykőanalízis elengedhetetlen ezekben az esetekben. Nagyon hasznos, ha az ivartalanítás után a cica jó minőségű, ivartalanított macskáknak való tápot kap, ezen kívül odafigyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen magához, és ne hízzon el.

A macskák stressz szerve a húgyhólyag, Gyakori, hogy az érzékeny állatok a stressz különböző formáira véres vizelet ürülésével járó hólyaggyulladással reagálnak. Ebben az esetben nincsenek kristályok és nincsenek baktériumok sem a háttérben. Az alsó húgyúti betegségek tünetei tehát lehetnek: véres vizelet (erőlködés, sokszor kevés vizelet ürítése), erőlködés minden eredmény nélkül (elzáródás-ami életet veszélyeztető állapot), pisilés szokatlan helyeken, sírás a pisilés közben, a nemi szerv területének nyalogatása (a fájdalom miatt), depresszió, kiszáradás, étvágytalanság, hányás.

  1. Bolhák

A bolhák nagyon gyakran előfordulnak a bundás állatoknál. A jó hír viszont, hogy számos hatékony szerrel küzdhetünk ellenük, viszont megszabadulni tőlük sokszor nagyon nehéz. Figyeljünk a jelekre. Ha bolhaürüléket találunk a cica bőrén (apró fekete pontok), ha a minitigris sokat vakaródzik, feltűnően gyakran nyalogatja magát, esetleg vörös színű és irritált a bőre, hullajtja a szőrét, esetleg bőrgyulladás alakult ki, akkor sok esetben a bolhák felelősek mindezért. Elég gyakori a bolhanyál allergia, amikor néhány bolhacsípés is súlyos vakaródzást, bőrgyulladást vált ki. Ilyenkor gyakori, hogy a háton, a farok fölötti területen alakul ki először szőrhiányos terület, ahol több apró seb is megfigyelhető. .

A bolhák akár egy évnél tovább is élhetnek, hosszú távon vérszegénységet is okozhatnak a háziállatoknál, különösen kistestű fiatal cicáknál. Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a problémát akkor sem, ha kinti cicáról van szó. Érdemes egyeztetni az állatorvosunkkal, hogy milyen módszer lenne a legmegfelelőbb kedvencünk esetében, nyakörv, spray vagy valamilyen spot on készítmény. Fontos tudni, hogy nincs hatékony bolhairtás a környezet kezelése nélkül, ugyanis a bolhák csak táplálkozni járnak a cicára, a petéik, lárváik a környezetben vannak, ahonnan mindig újra fertőződik kedvencünk. Nagyon fontos az alapos porszívózás a rejtett sötét zugokban is (sarkok, bútorok mögött, bútorok hajlataiban), a textíliák magas hőfokon történő mosása és amilyen felületeken lehet, ott környezeti bolhairtó spray alkalmazása.

  1. Bélférgesség

Nagyon fontos tudni, hogy az, hogy az állat bélsarában nem látunk férgeket, és a cica teljesen tünetmentes, még nem jelenti azt, hogy nem hordozza ezeket a parazitákat. Enyhe fokú férgesség gyakran tünetmentes. Ezért nagyon fontos, hogy kijáró macskánkat legalább 3-4 havonta kezeljük széles spektrumú parazitaellenes készítménnyel. A macskák gyomor és bélrendszeri parazitái közül az orsóférgek fordulnak elő leggyakrabban. Tudnunk kell róluk, hogy a zoonózisok közé tartoznak, vagyis az emberben is megtelepednek. Friss bélsárból nem fertőződhetünk, beszáradt macskaürülék, homokozók, kerti talaj, mosatlan élelmiszer a fertőződés fő forrásai. Ha betartjuk a személyi higiéniát, vagyis alaposan kezet mosunk, akkor a fertőződés megelőzhető.

Több galandféreg fajjal is fertőződhet a macska, itt most az uborkamagképű galandférget említenénk, ami szintén megtelepszik emberben is. A macska bélsarában uborkamagszerű képletek formájában ürül. A fertőzés terjesztésében nagy szerepe van a bolháknak (köztigazdák), ezért is fontos az ellenük való védekezés. Ennél a parazitánál közvetlenül a friss macskaürüléktől is megfertőződhet az ember, ebben az esetben is különösen a gyerekek veszélyeztetettek.

Ezeken a példákon keresztül is láthatjuk, hogy kedvencünk rendszeres féreghajtása nem csupán cicánk egészsége szempontjából fontos, hanem családunk, környezetünk védelmét is szolgálja. Szerencsére manapság számos jó minőségű, biztonságos és hatékony féreghajtó készítmény közül választhatunk. Nagyon fontos, hogy állatorvosunk segítségével a cica életkörülményeinek ismeretében válasszuk ki a legjobb stratégiát a különféle parazitás megbetegedések megelőzésére.

Forrás: pets.webmd.com