Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gyerekbarát pikkelyesek

2020. május 08.

Gyerekbarát pikkelyesek

A gyerekek szeretik a díszhalakat, és szuper élményeket, valamint tanulási lehetőséget biztosítanak a számukra. Mivel a halak különböző színekben, kinézetben és méretben kaphatóak, így egészen biztos, hogy felkeltjük velük a kicsik érdeklődését, és egyben lakásunk ékeivé is válnak. Az akváriumban való gyönyörködés és a csobogás hallgatása pedig még nyugtató hatású is lehet.

A halak nagyszerű élőlények, de nem a tipikusan kedvelt háziállatok közé tartoznak, ezért a kezdeti aktív érdeklődés előfordul, hogy idővel túlságosan lecsökken. Emiatt is fontos, hogy ha szeretnénk, ha gyermekünk is részt venne a gondozásukban, akkor mindent biztosan átbeszéljünk vele. Bármilyen állatról is legyen szó, a tartása felelősséggel jár, és meg kell határoznunk, hogy ki milyen feladatot vállal benne. Ki és mivel fogja etetni a pikkelyeseket? Ki fogja takarítani az akváriumot? Mindezeket milyen rendszerességgel?

Miután elosztottuk egymás között a feladatokat, azt is el kell döntenünk, hogy sós- vagy édesvízi kopoltyúsokat szeretnénk-e. Meghatározó szempont lehet, hogy a sósvizű akvárium nagyobb hozzáértést igényel, nehezebb elérni a megfelelő értékeket és karbantartani is.

Az is fontos kérdés, hogy mekkora akváriumnak tudunk helyet biztosítani. A nagyobb akvárium természetesen drágább, viszont a halak fajától és számától is függ, hogy milyen méretűre lesz szükségünk. És azt is érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobbat választunk, annál hosszadalmasabb lesz a tisztítása.

Ha biztosak vagyunk abban, hogy szeretnénk gyerkőcünkkel berendezni otthon egy akváriumot, akkor először mindenképp gyerekbarát halak közül ajánlott válogatnunk. Vagyis olyan pikkelyeseket vigyünk haza, amelyek tartása egyszerű, és amelyek nem túl félénkek:

Plattik

A plattik nagyon népszerű trópusi édesvízi halak, különböző színekben kaphatóak, lehetnek például pirosak, kékek és feketék is. Sőt, az arany szín is előfordul köztük, ami miatt gyakran összekeverik őket az aranyhalakkal. Kisméretűek, de rendkívül szépek. Kifejezetten aktív pikkelyesek. Azért is tartják őket olyan sokan, mert sok-sok előnyük mellett még a tartásuk sem bonyolult, kezdők számára is ideális választásnak bizonyulnak.

Aranyhalak

Az aranyhalakat nagyon könnyű gondozni, ezért biztosan megbirkóznak a feladattal a gyerekek is. Édesvíziek, békés természetűek, és jól kijönnek más díszhalakkal, tehát nem okoz nekik gondot, ha más fajtákkal – például a szintén kezdőknek is javasolt gupikkal – is együtt kell úszkálniuk. Mivel gyorsan nőnek és sokat ürítenek, ezért szükségünk lesz egy megbízható szűrőre is az akváriumban. Örömmel veszik, ha telepítünk be néhány növényt is, melyek között időnként bujkálhatnak. Csak akkor tartsuk őket, ha idővel tágas helyet tudunk biztosítani nekik.

Angyalhalak

Az angyalhalak az egyik legszebb kedvencként is tartható tengervízi halak közé tartoznak. Testük csíkos mintázatú, narancssárga, piros, kék fehér és fekete színek is gyakran megtalálhatóak rajtuk. Rendkívül békések, időnként a párosodni vágyó hímek mutathatnak csak egy kis agressziót. Melegebb vizű, mélyebb akvárium a megfelelő számukra. Ha mindenképp sósvízi kopoltyúsokat szeretnénk, akkor letehetjük mellettük is a voksunkat.

Betták

Ha csak egyetlen díszhalat tervezünk hazavinni, akkor a betta lesz a tökéletes kedvenc számunkra. A hímek ugyanis egyáltalán nem jönnek ki egymással, képesek egymást elpusztítani, és nem ritka eset, hogy megeszik az akváriumban élő kisebb halakat is. Amire még különösen figyelnünk kell az ő esetükben, hogy ki tudnak ugrani az akváriumból, tehát mindenképp zártnak kell lennie felülről is.