Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

2023. január 26.

Ha kutyusod emésztésében, bélműködésében vagy táplálkozásában változásokat vettél észre, fontos, hogy állatorvoshoz vidd kedvencedet. Ugyanakkor számos olyan egyéb jelre is figyelni kell, amelyek bizonyos emésztőrendszeri problémákat jelezhetnek.

Hasznos, ha tisztában vagy kutyád emésztőrendszerének működésével, azzal, hogy mi számít normálisnak a bélműködés és más testfunkciók terén, mivel így gyorsan észreveheted, ha valami nincs rendben.

Hasmenés

A hasmenés az emésztőrendszeri problémák gyakori tünete, a vastag- és/vagy vékonybél problémái esetén egyaránt. Ha kutyádnak hasmenése van, gyakrabban ürít bélsarat, annak súlyosságától függően. Ilyenkor a széklet hígabb, esetleg akár folyékony is lehet. Sokszor bűzös szagú, nyálkás és színe is megváltozhat. Vastagbél probléma esetén jellemző lehet a kis mennyiségű, de gyakori székletürítés.

Bélsárrekedés (vagy bélsárpangás)

A bélsárrekedés az emésztőrendszeri problémák egy másik gyakori tünete, amelynek számos oka lehet. Ha kutyádnak bélsárrekedése van, széklete kemény vagy száraz lesz, és beleit a szokásosnál ritkábban üríti ki. Bélsárürítéskor fájdalmat jelezhet, erőlködik és előfordulhat, hogy mégsem tud üríteni.

Hányás és öklendezés

Egyes emésztőrendszeri problémák a kutyáknál öklendezést vagy hányást okozhatnak, melynek különböző okai lehetnek.

Az öklendezés egy passzív tevékenység, amely közvetlenül nyelés után történhet, és azt eredményezi, hogy kutyája emésztetlen, szilárd táplálékot juttathat a külvilágra. Nyeléskor fájdalmat is mutathat. A hányás egy olyan reflex, amelyet hányinger, öklendezés vagy fokozott nyálzás kísér; az elfogyasztott táplálék és folyadék jön fel, illetve a táplálékot lehet, hogy részlegesen megemésztette már a gyomorsav. Ezeket a tüneteket legtöbbször emésztőrendszeri problémákkal kapcsolatban szokták emlegetni, például amikor probléma lép fel a tápláléknak a nyelőcsövön keresztül a gyomorba történő jutásával kapcsolatban, illetve ha probléma van a gyomorral, de a hányás számos más okból is előfordulhat.

A kutyája viselkedése és megjelenése

A kutya viselkedésének és megjelenésének változása is jelezhet emésztési problémákat. A krónikus emésztési problémák meggátolhatják, hogy felszívódjanak a szervezet számára szükséges tápanyagok, ez pedig súlycsökkenéshez, és többek között akár a szőrzet minőségének romlásához, száraz, fakó, töredezett szőrzet kialakulásához vezethet.

Az étvággyal kapcsolatos változások, amelyeket szellentések és hasi diszkomfort érzet kísér, a vékonybél nem megfelelő működését jelezhetik. Ha a kutyádon rendszeresen észleled ezeket a tüneteket, akkor lehet, hogy krónikus emésztőszervi problémában szenved.

Az emésztési zavarok felismerésének első lépése kutyád táplálékfelvételi szokásainak és más testi folyamatainak a megismerése. Ha jelentősen megváltozott a viselkedése, ideértve a hányást, bélsárrekedést vagy hasmenést, akkor mindenképpen keress fel egy állatorvost, aki segít, hogy ilyen esetben mit kell tenned.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.