Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan készíts madáretetőt?

2023. január 04.

Sok-sok madár repül délre ősszel, aminek az oka, hogy a téli időjárás nem megfelelő a számukra. A téli napok sokszor rendkívül hidegek, szelesek, csapadékosak, és ilyenkor különösen kevés a vadmadarak számára elérhető táplálék. Ahhoz, hogy az itthon maradt szárnyasok könnyebben átvészeljék ezt az időszakot, javasolt madáretetővel kedveskednünk nekik, amit akár mi magunk is elkészíthetünk.

Ha még nincs túl sok tapasztalatunk a barkácsolásban, akkor sem kell aggódnunk, madáretetőt készíteni egyáltalán nem nehéz és valószínűleg a pénztárcánkat sem fogja jelentősen megterhelni.

Hova tegyük az etetőt?

Ellentétben a fészkelő ládákkal, amelyeknek pontosan meg kell felelniük az adott madárfajok igényeinek, a madáretetők készítése jórészt kötetlen. Legyen az kicsi vagy nagy, színes vagy diszkrét megjelenésű, ha meg van töltve élelemmel, a kertünkbe látogató csőrösök mindenképp örömmel fogadják majd.

Fontos szempont lehet, hogy az etetni kívánt faj milyen táplálkozási szokásokkal rendelkezik, de nem elhanyagolható a biztonság sem. Például elég magasra kell helyezni ahhoz, hogy a macskáknak és az egyéb ragadozóknak ne legyen esélyük elérni a csipegető madarakat. A közelben lévő kerítések, fatörzsek problémát jelenthetnek. Ugyanakkor a tollasok nem érzik jól magukat nyílt tereken sem. Tehát olyan helyet kell találnunk a madáretetőnknek, ahol más állatok nem érik el olyan könnyen, valamint ügyelnünk kell arra is, hogy a szárnyasok veszély esetén gyorsan menedéket tudjanak találni. A vadmadarakat különösen vonzzák a bogyókat vagy az ehető magvakat adó cserjék közelében elhelyezett madáretetők.

Végül, de nem utolsó sorban arra is gondolnunk kell, hogy a tollasok az üvegfelületeket nem látják jól, nekik repülve akár halálos sérüléseket is szenvedhetnek. Tehát az etetőnek legalább egy méter távolságra kell lennie az ablakoktól és az egyéb üveges építményektől.

Mire kell figyelni a madáretető készítésekor?

A megfelelő építőanyag kiválasztása az egyik legfontosabb szempont. Fa, műanyag és egyéb anyagok is felhasználhatóak, viszont mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A madarak sérülésének kockázata, az anyag megmunkálhatósága és az, hogy mennyire jól tisztítható, mind befolyásoló tényező lehet.

A fa például könnyen tisztítható és megmunkálható, de le kell csiszolni a sérülésveszély minimalizálása érdekében. A beépített fém tartókonzolok esetében is fokozottan ügyelni kell az éles vagy hegyes élek eltüntetésére. A műanyag nagyon könnyen tisztítható és viszonylag tartós is, de kezdőknek nehéz lehet vele dolgozni.

Jó, ha a madáretetőnek van teteje is, ami szárazon tartja a takarmányt és megvédi az apró szárnyasokat a ragadozó madaraktól. Annak érdekében, hogy az etető még erős szél és eső esetén is ellenálló és praktikus legyen, javasolt, hogy minden oldalon jelentősen túlnyúljon a tető. Így szárazon marad az ennivaló, és ezzel megakadályozzuk a gyors romlást vagy penészesedést.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem csak a nedvességtől kell megóvnunk az eleséget, hanem a szennyeződésektől is. Például, ha a tollasok beleülhetnek a magkeverékbe, akkor valószínűleg az ürülékük is belekerül majd. Emiatt javasolt, hogy mindig csak kis mennyiségű élelem álljon rendelkezésre, így nem végzi majd túl sok a szemetesben a gyakori takarítás miatt. Ám, épp ezért a fából készült házikó mellett érdemes lehet másféle etetőket is készítenünk, például műanyag palack vagy wc papír guriga felhasználásával, hogy biztosan mindig találjanak nálunk valami csipegetni valót a szárnyas vendégek. Ez azért is jó ötlet, mert a különféle madárfajok más-más formában és akár másfajta csemegéket lakmároznak szívesen.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Hogyan készíts madáretetőt?

Hogyan készíts madáretetőt?

Milyen fajta madarakkal találkozhatunk a kertünkben télen?

Milyen fajta madarakkal találkozhatunk a kertünkben télen?

Mit tegyünk, ha kismadarat találunk?

Mit tegyünk, ha kismadarat találunk?

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.