Hogyan motiváljunk egy olyan kutyát a tanításnál, akit semmi sem érdekel?

2020. július 31.

Hogyan motiváljunk egy olyan kutyát a tanításnál, akit semmi sem érdekel?

Bármit szeretnénk tanítani kutyusunknak, valamilyen motivációs eszközt mindig használunk, hogy kedvencünk szívesen dolgozzon. Legtöbbször jutalom falatot vagy játékot, de előfordul, hogy legjobb barátunkat semmi sem hozza lázba és kínszenvedéssé válik a tanítása.

Vannak kutyák, akik habár labdára és ételre nem dolgoznak szívesen, azonban egy műanyag flakonért, a gazdi simogatásáért vagy dögönyözéséért teljesen oda van. Ilyenkor nem kell zavarba jönni, bátran használjunk bármilyen motivációs eszközt, a lényeg, hogy a kutyánk számára pozitív élményt jelentsen.

Amennyiben, tényleg a világon semmi sem érdekli, még mindig van egy motivációs eszköz, amire bármelyik kutyát motiválttá tehetjük. Minden kutyának kell ennie, különben nem lenne a világon. Könnyen erősíthetünk kedvencünk munka morálján, ha áttérünk a napi egyszeri etetésekre, amennyiben kétszer etetjük kutyusunkat és a képzések előtti napon kihagyjuk a vacsoráját. Nem kell megijedni, heti egyszeri koplaló naptól semmi baja nem lesz egy felnőtt kutyának. Másnap pedig a képzés során kapja meg az aznapi adagját és lehetőleg helyettesítsük a szokásos vacsoráját valami extra finom nyalánksággal. Nincs olyan kutya, aki ezeket betartva ne kezdene el dolgozni a falatokért. Továbbá az a tapasztalat, hogy csak a kezdeti stádiumban szükséges a koplaló napok betartása. Miután rögzült bennük, hogy képzés során ők nagyon meg akarják szerezni azokat a falatokat, idővel már koplaló nap nélkül is ugyanolyan motiváltan fognak dolgozni a jutalom falatokért, addig viszont szigorúan be kell tartani ezeket a szabályokat.

Egyetlen esetben szükséges várnunk a motiváció erősítésével, ez pedig, ha kölyökkutyáról van szó. Mivel fejlődik a szervezetük, nem jó megbolygatni a folyamatokat. Ráérünk várni ezzel a feladattal 1-1,5 éves koráig. Akkor sem fogunk semmiről lemaradni. Ugyanúgy meg fog tanulni minden feladatot, mint bármelyik másik kutya.