Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan óvd meg cicádat a hidegtől?

2023. január 04.

A macskák általában jobban viselik a hideget, mint az emberek, de ők is kényelmetlenül tudják érezni magukat a téli hónapokban, különösen a hirtelen hőmérséklet-változások esetén. Azok a cicák, amelyek szabad kijárással rendelkeznek, sűrűbb aljszőrzetüknek köszönhetően nem riadnak vissza egy kis hidegtől, de a fagyra és a hóra már ők is érzékenyen reagálhatnak. Néhány tanács segíthet abban, hogy meg tudjuk óvni bársonytalpúnkat a hideg negatív hatásaitól.

Kint lét után tisztítsuk meg a tappancsokat

Az ónos eső, a hó, a fagyos, jeges talaj, valamint az utakra és a járdákra kiszórt só és egyéb vegyi anyagok irritálhatják a cica mancsait és bőrét. Fagyási sérülések, vágások, repedések jelenhetnek meg. Ha benti, de kijárós cicánk van, minden kinti séta után egy puha törölközővel tisztogassuk meg kedvencünk mancsait. Amennyiben látható kosz van rajtuk, egy kis langyos víz segíthet az eltávolításában. Sérülés esetén ügyelni kell a fertőzés megelőzésére, ezért ajánlott megmutatni a sebet az állatorvosnak.

Biztosítsunk meleg fekhelyet

Vásároljunk cicánknak kényelmes, meleg fekhelyet, és tegyük hőforrás közelébe (de ne túl közel hozzá), távol a huzattól és a szellőzőnyílásoktól. Így bármikor fel tud melegedni háziállatunk, ha fázik, és jókat tud aludni akkor is, ha kint fagyos az idő.

Kinti macska esetében helyezzünk fedett,  bélelt házikókat széltől és csapadéktól védett helyekre.

Növeljük az eledel mennyiségét

Ez csak a kinti vagy kijárós macskákra vonatkozik. A kizárólag benti cicáknak a már jól megszokott étrendjüket kell tartanunk télen is a súlygyarapodás elkerülése érdekében. Azoknak a minitigriseknek azonban, amelyek mindig, vagy sokat tartózkodnak a szabadban , növelni kell a bevitt táplálék energiatartalmát és a korábbi adagot is növelhetjük. Egy kis plusz zsírréteg, valamint a több energia segít melegen tartani a háziállat testét. Mindig ellenőrizzük kint tartott kedvenceink kondícióját. A hosszúszőrű állatoknál nehezebb észrevenni a fogyást, ezért rájuk figyeljünk még jobban.

Legyen a cica jól hidratált

A macska megfelelő hidratáltságának biztosítása hideg időben is elengedhetetlen, hiszen ilyenkor a kijárós/kinti minitigris ki van téve a fagynak és a szélnek, ami kiszárítja őt, illetve, ha sok időt tölt a lakásban a cica, akkor számolnunk kell azzal is, hogy a beltéri hőforrások szárazabbá tehetik a levegőt. Így az állat vízkészletei gyorsan csökkenhetnek.

Ezért ügyeljünk arra, hogy mindig álljon a bársonytalpú rendelkezésére friss, tiszta ivóvíz. A szabadban lévő itatótálkákat gyakrabban cseréljük, mert mínusz fokok idején gyorsan megfagyhat a bennük lévő folyadék.

Ellenőrizzük az egészségügyi állapotot

Amikor kedvencünk visszatér a kinti vándorlásból, nézzük át a testét tetőtől talpig, vigyük hőforrás közelébe, és szárítsuk meg a bundáját, ha nedves. Ezzel megelőzhetjük a megfázást. Ha esetleg annyira összekoszolta magát a minitigris, hogy meg kell fürdetnünk, akkor nagyon fontos, hogy utána alaposan szárítsuk meg és semmiképp se engedjük ki újra egy ideig.

Ha az átvizsgáláskor bármilyen sérülést, elváltozást találunk vagy azt vesszük észre, hogy kis barátunk gyengélkedik, akkor mindenképp vigyük el állatorvoshoz. Továbbá, ha a macska köhög, tüsszög és a tünetek nem múlnak el néhány napon belül, vagy súlyosbodnak, akkor szintén az állatorvos a megoldás.

További tartalmak

Hogyan készülj fel egy cica befogadására?

Hogyan készülj fel egy cica befogadására?

Különleges cicafajták

Különleges cicafajták

Hogyan óvd meg cicádat a hidegtől?

Hogyan óvd meg cicádat a hidegtől?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok