Hogyan szoktassuk boxba kedvencünket?

2014. június 27.

Hogyan szoktassuk boxba kedvencünket?

A box egy rendkívül praktikus eszköz kutyás hétköznapjaink során. Amellett, hogy sokkal biztonságosabbá teszi a kutyák gépkocsiban történő szállítását, az éjszakai altatásnál is hasznunkra lehet. Sok gazdát rossz érzéssel tölt el, amikor arra kerül a téma, hogy kedvencüket boxba kell zárniuk, akár éjszakára, akár utazásnál, azonban négy lábú barátaink ezt egészen máshogy élik meg.

Számukra biztonságot nyújtanak a box körbeölelő falai, melyek minden irányból védelmet nyújtanak. Érzékeny, félős kutyák ösztönösen a boxhoz hasonló helyeket keresik, ahol nyugodtabban pihenhetik ki magukat és ahova bármikor visszavonulhatnak.

A boksz kialakítása lehet merev, műanyag, vagy vászon boksz. Mindkettőnek megvan a maga előnye. A műanyag box inkább szállítás során előnyös, nekünk nem kell azzal foglalkoznunk, hogy kedvencünk ne legyen útban vezetés közben és ütközés során is bizonyos fokú védelmet biztosít a kutyának. Ezzel szemben a vászon box altatás során nyújt kényelmesebb környezetet, továbbá összecsukott formában könnyedén elvihetjük magunkkal vendégségbe is, ha pihenést szeretnénk biztosítani a kedvencünknek.

Méret szempontjából ügyeljünk rá, hogy a kutyus kényelmesen fel tudjon benne állni és meg is tudjon benne fordulni, ha arra van szükség. Amennyiben kölyök korban veszünk boxot, vegyük figyelembe a kutyus felnőttkori méretét.

A boksz bemutatása során, hagyjuk kedvencünket körbejárni, végigszagolni a tárgyat. Ne erőltessük bele azonnal. Érdemes a box ajtajának hangját, csapódását is megmutatni a kutyusnak még mielőtt belecsalogatnánk. Ezek után tegyünk a kedvenc ételéből pár falatot a box hátsó végébe és bátorítsuk, hogy menjen be érte. Ha nagyon bizonytalan lenne és nem merne bemenni a falatért, húzzuk hozzá közelebb a falatot. Amint felbátorodik, tegyük a boxban egyre hátrébb a jutalmát. Ezt a feladatot ismételjük addig, amíg a kutya komfortosan nem kezd ki-be járkálni az új helyén. Ezután pár másodpercre csukjuk is rá az ajtót, majd engedjük ki. Figyeljünk rá, hogy sose engedjük ki a kutyust úgy, hogy kaparja az ajtót, vagy nyüsszög. Várjuk meg míg megnyugszik és csak utána nyissuk ki az ajtót. Szép fokozatosan növeljük a bezárva töltött idő hosszát.

Amennyiben kedvencünk ezt a próbát is kiállta és szépen tűri jelenlétünkben a bezártságot, a fokozatosság elvét itt is betartva, kiléphetünk a látóköréből. Első alkalommal mindenképpen ismerős helyen próbáljuk meg vele ezt a gyakorlatot. Idegen helyen könnyebben esnek pánikba, gondolván, hogy a gazdi biztosan ott akarja hagyni. Egy ilyen élmény lelassítja a tanulási folyamatot és a további haladást is nehezíti.

A fent leírtakat betartva könnyedén megszerettethetjük kedvencünkkel a box használatát, mi pedig hosszú évekig élvezhetjük ennek az előnyeit.