Hogyan szoktassuk le a póráz rágásáról?

2015. június 29.

Hogyan szoktassuk le a póráz rágásáról?

Főképp fiatal kutyák kedvenc szokása a póráz tépése a séták során, de olyan felnőtt kutyákkal is előfordul, akik nincsenek kellőképpen lefárasztva, így első sorban mindig mérlegeljük, hogy elegendő fizikai és szellemi munkát nyújtunk-e kedvencünknek és csak utána kezdjünk a tréningbe.

Amennyiben elegendőt foglalkozunk kedvencünkkel, mégis fennáll a probléma, úgy a következőkben 3 technikát fogok bemutatni, amivel megszüntethető az.

1.: Figyelemelterelés: Vigyünk magunkkal jutalomfalatot a közös sétákra és, amikor póráz van rajta, a falattal tartsuk magunkon a figyelmét. Könnyű lesz alkalmat találni a dicséretre, mert ha valóban számára izgalmas falat van nálunk, ki fogja köpni a pórázt, hogy szabaddá tegye a száját a falat megevéséhez. Fontos, hogy ne azonnal tömjük bele a falatot, ahogy kiköpi a pórázt, pár másodpercig sétáljon helyesen mellettünk, a pórázát békén hagyva és csak utána kapjon dicséretet. A dicséretet fokozatosan hagyjuk el és húzzuk egyre nagyobbra két dicséret között eltelt időt, egészen addig, amíg már 10-20 percig tudunk jutalom és póráztépés nélkül közlekedni. Utána elhagyhatjuk a jutalomfalatokat.

2.: Pórázcsere: A textil, vagy bőr pórázunkat cseréljük le fém láncosra.  Azonnali megoldást nyújthat, mivel a kutyák többsége nem szereti a fém ízét a szájában, és ráharapni sem túl kellemes. Természetesen a mi kezünknek sem a legkényelmesebb, de nyugtasson minket a tudat, hogy 2-3 hónap után visszatérhetünk a textil pórázra. Nagyjából ennyi idő szükséges, ahhoz, hogy kedvencünk általánosítson és már a textil pórázt se tekintse játéknak.

3.: Dupla póráz: Mivel kedvencünknek az a legnagyobb szórakozás a pórázrágásban, ha a gazdi ellentart és van min csüngeni, tegyünk rá két pórázt. Amikor elkezdi az egyiket húzni, dobjuk le azt a pórázt, amin lóg és kapjuk föl a másikat. Amennyiben, megint azért a pórázért nyúlna, ami a kezünkben van, azt is engedjük el és kapjuk föl a másikat. Ezzel véget vetünk a szórakozásának. Egy ideig eltarthat, mire ő is rájön, hogy már nem nyújtja azt a mókát a viselkedés, mint régen, így ha ezt a technikát választjuk, kitartóbbaknak kell lennünk.