Hogyan szoktassunk vízhez egy víziszonyos kutyát?

2017. július 31.

Hogyan szoktassunk vízhez egy víziszonyos kutyát?

Mostanra már mind tisztában vagyunk vele, hogy hőségben óvatosan kell mozgatni a kutyákat és nem szabad őket túlhajtani. Amennyiben mégis túlmelegednek, könnyen lehűthetjük őket, ha be tudjuk őket küldeni úszni a vízbe. Természetesen egy palack vízzel is hűthetjük őket, de nincs frissítőbb, mint amikor kedvencünk egész teste érintkezhet a hullámokkal. Sokunknak ez egyszerűnek hangzik, mert a kutyák többsége szeret a vízben lenni, azonban akadnak kutyusok, akik a mancsukat sem teszik bele. Pozitív megerősítéssel és gyakorlással azonban velük is megszerettethetjük az úszást.

A kezdeti lépéseket érdemes tópartra szervezni, mert folyó parton a sodrás könnyen megijeszti őket. Tóparton is ügyeljünk rá, hogy lehetőleg kevésbé szeles időt válasszunk, amikor nincsenek hullámok. Ezeket a szituációkat tartogassuk akkorra, amikor már magabiztosan mozog a vízben. Első sorban olyan helyet keressünk, ahol fokozatosan mélyül a part és homokos, vagy apró kavicsos talaj van, ahol könnyen a vízbe juthatunk kedvencünkkel és nem kell hatalmas köveken beegyensúlyoznunk. Igen, ez azt jelenti, hogy nekünk is kedvencünkkel kell tartani a vízben, hiszen sokkal magabiztosabbak a jelenlétünkben, így gyorsíthatunk a folyamaton. A helyszín kiválasztása mellett nagyon fontos, hogy legyen nálunk a kutyusunk számára a legerősebb motivációs eszköz, ami lehet jutalomfalat, labda, palack, bármi, amiért szívesen dolgozik.

A helyszín felkutatása után, belekezdhetünk a munkába. Ne legyünk türelmetlenek és ne várjuk el tőle, hogy az első próbálkozásokra vízbe vesse magát. Boldogok lehetünk, ha olyan mélyre merészkedik a vízben, ahol már a hasáig ér a víz. Tegyünk rá pórázt és csaljuk a víz közelébe a játékával, vagy jutalomfalattal, hogy a mancsai már vizesek legyenek. Sétáltassuk ebben a mélységben és csak akkor vezessük ki a szárazra, amikor nem akar a vízből menekülni, hanem nyugodtan tűri. Amennyiben inkább a partot választaná, fogjuk meg a pórázát és tartsuk bent, amíg lenyugszik. Ha lehiggadt, elkezdhetjük dicsérni és kaphat labdát, vagy falatot, majd vezessük tovább a vízben és csak utána vezethetjük ki a partra. Nagyon fontos, hogy mi vezessük vissza a szárazra, ne hagyjuk, hogy félelmében kimeneküljön. Amennyiben jutalomfalatot használunk, azt a vízben akkor adjuk neki, amikor befelé lépked, semmiképpen sem akkor, amikor a part felé tekintget menekülési útvonalat keresve. Ha labdát használunk, azt is csak a vízben adjuk oda neki és addig játszhat vele, amíg a vízben van. Ahogy elkezdjük kivezetni a vízből, kérjük el a labdát és tegyük el.

Ezeket a szabályokat betartva szép fokozatosan egyre mélyebbre csalhatjuk a vízben, egészen addig a pontig, ahol már nem ér le a lába és úsznia kell. Amikor eléri az úszási mélységet, segítsünk neki megtalálni az egyensúlyát és tartsuk meg a hasánál, amíg ráérez, hogyan maradjon a víz tetején. Miután megtalálta az egyensúlyát úszás közben, engedjük, hogy szabadon mozogjon körülöttünk. Sok-sok türelemre van szükség egy kutyus vízhez szoktatásához, de az élmény, hogy együtt úszhatunk kedvencünkkel, megéri az energia befektetést.