Hogyan tegyük játékosabbá kutyusunkat?

2016. október 26.

Hogyan tegyük játékosabbá kutyusunkat?

Habár a vadászösztön minden kutyában genetikailag fellelhető, hiszen ragadozó állat, a labda kergetés, mint ezen ösztön kiélése, mégsem hozza lázba az összes kutyát. Természetesen mondhatjuk, hogy ami nem megy, azt ne erőltessük, azonban nekem az a tapasztalatom, hogy azok a kutyák, akik szívesen játszanak a gazdáikkal, szívesebben is engedelmeskednek az utasításaiknak. A közös a játék a lehető legjobb kapcsolatépítő tevékenység.

Meglepő, de türelemmel és kitartással a labdázás iránt egyáltalán nem érdeklődő kutyusokkal is megszerettethetjük a tevékenységet. Válasszunk olyan labdát, vagy játékot, aminek van madzagja, hogy elhúzhassunk a kutyusunk előtt a földön. A labda legyen puha és olyan méretű, amit kedvencünk könnyedén a szájába tud venni. Természetesen arra is ügyeljünk, hogy túlságosan kicsi se legyen, nehogy lenyelje. A gyakorlást időzítsük közvetlen az etetések elé, ilyenkor kedvencünk már izgatottabb állapotban van, így könnyebben rávehető bármire. Emellett nem ajánlott etetés után egy órán belül játszani vagy intenzíven mozgatni kutyusunkat, mert olyankor a legnagyobb a gyomorcsavarodás kockázata.

Vegyük elő a játékot úgy, hogy közben úgy beszélünk kedvencünkhöz, mintha ez lenne a világ legizgalmasabb dolga. Ha mi nem hisszük el, hogy ez jó móka, ő sem fogja. Minden mozdulatunk legyen nagyon gyors és pörgős. Húzzuk el előtte a játékot, majd, amikor nyúl érte, azonnal engedjük oda neki és nagyon dicsérjük meg szóban, paskolással, vagy dögönyözéssel. Kivételesen jutalom falatot ne használjunk, mert az teljesen el fogja terelni a figyelmét a játékról. Majd a munka után úgyis megkapja a vacsoráját extra dicséretként. Rendkívül fontos, hogy ne nyúzzuk addig, amíg elfárad. A feladat kulcsa, hogy akkor hagyjuk abba, amikor kutyusunk még érdeklődő és az az utolsó gondolata a játékkal kapcsolatban, hogy még csinálta volna. Akkor fejezzük be, amikor a legaktívabb a feladat során. Ilyenkor gyorsan felkapjuk a játékot és elzárjuk előle, a legközelebbi gyakorlásig. Semmiképpen sem hagyjuk elől neki, mert rá fog unni.

Eleinte lehet, hogy csak fél percet fogunk tudni vele játszani. Ettől ne essünk kétségbe, ha betartjuk, hogy akkor hagyjuk abba, amikor még tovább játszott volna, akkor egyre tovább fogja bírni és egyre kreatívabb is lesz a játék során. Egy idő után már nem csak a szájába fogja venni a labdát, de a madzag segítségével húzni is el fogja kezdeni, amit ha bátran csinál, már csak egy lépés, hogy eldobáskor is visszahozza a játékot. Hagyjuk, hogy ő kezdeményezze ezeket a lépéseket és nagyon örüljünk a legapróbb fejlődésnek is.