Honnan tudhatom, hogy kutyusom ideges?

2017. január 31.

Honnan tudhatom, hogy kutyusom ideges?

Jó gazdának lenni nem egyszerű. Megtanulni olvasni kedvencünk testbeszédéből hosszú évek munkája. Mégis elengedhetetlenül fontos, ha kutyusunkat kiegyensúlyozott és boldog állapotban szeretnénk tartani. Zavart, ideges állapotban lévő kutya nehezebben teljesít, kevésbé fegyelmezhető, mert figyelmének nagy részét a stressz okozója köti le.

Nagyon fontos észrevennünk az okát, amiért kedvencünk esetleg nem engedelmeskedik. Természetesen a kutyák többsége, azért nem hallgat a gazdájára, mert úgy gondolja, hogy nem kell. Azonban megbüntetni egy kutyát, aki azért nem engedelmeskedik, mert párhuzamosan egy másik problémával köd, igencsak igazságtalan. Ebben az esetben először a stressz okozóját kell kezelni és megszüntetni és csak utána lehet hatékonyan dolgozni a kutyával.

De mik is ezek a jelek? Az egyik leggyakoribb jele, hogy kedvencünk zavarban van, az ásítás. Amennyiben nincs alvás idő és korábban sem fárasztottuk halálra kutyusunkat, biztosra vehetjük, hogy belső feszültségét próbálja oldani az ásítással.

Erre utalhat még a folyamatos szaglászás, azért bizonyosodjunk meg róla, hogy nem-e tényleg valami izgalmas szagot talált-e kedvencünk. Ugyanilyen a folyamatos, szinte már kényszeres pisilés, habár ez inkább kan kutyákra jellemző. Természetesen a kanok többsége egyszerűen gyakrabban jelöl, azonban ha egy észrevesszük, hogy egy bizonyos szituációban ennek a gyakorisága látványosan emelkedik, kezdjünk el gyanakodni.

A fentiek mellett még vakaródzás esetén figyeljünk jobban kedvencünkre. Természetesen lehet bolha, vagy egyéb probléma is a háttérben, de csak bizonyos helyzetekben történő vakaródzás, könnyen lehet a hárítás jele.

Természetesen egy jó gazdi folyamatosan figyeli szeme fényét. Amennyiben szeretnénk kedvencünk lelki világát jobban ismerni, azt is meg kell értenünk, hogy mit jelent kutyusunk számára, amit látunk.