Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hullámos papagáj kisokos

2022. július 13.

Hullámos papagáj kisokos

A hullámos papagájok a világ egyik legnépszerűbb házikedvencei, a kutyák és a macskák mögött állnak a rangsorban, és ha jobban megismerjük őket, rájövünk, hogy ez nem is csoda. Ragaszkodóak, kicsik, aranyosak és viszonylag olcsóak is. Ráadásul, ha megfelelően foglalkozunk velük és képezzük őket, akkor akár arra is képesek lehetnek, hogy utánozzák az emberi beszédet. Tehát elbűvölő társaivá válhatnak a legtöbb madárkedvelőnek.

Ám, a hullámos papagájok nem csak szórakoztatóak, és nem játékok, ezért mielőtt hazavinnénk egy ilyen cuki szárnyast, alaposan meg kell fontolnunk a döntést, hogy ne érjen minket meglepetés. Tudjunk meg róluk mindent!

Az egyik legkisebb valódi papagájfaj

Nem ők a legkisebb papagájok, de termetük mindenképp kicsinek mondható. A fogságban élő hullámos papagájok általában 18-20 cm nagyságúak a csőröktől a farkuk végéig mérve. A vadon élő szárnyasok őshonos élőhelyükön, Ausztráliában még kisebbek.

Két különböző típus létezik

Kevesen tudnak róla, de valójában két különböző típusú hullámos papagáj létezik. A legtöbbek által ismert díszmadarak Ausztráliából származnak. Az angol hullámos papagájok, melyeket Angliában tenyésztenek, viszont kicsit másképp néznek ki: néhány centivel hosszabbak, nagyobb a fejük és puffadtabb tollaik vannak az arcukon, illetve a fejükön.

Ügyesebbek a beszédben, mint néhány nagyobb papagáj

Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem garantálható, hogy hullámos papagájunk vagy bármilyen más papagájunk meg fog tanulni beszélni. Általánosságban azonban elmondható, hogy a hullámos papagájoknak van hozzá érzéke, és sokszor tisztábban, nagyobb szókinccsel beszélnek, mint a nagyobb papagájfajták, például az arák vagy a kakaduk. Néha még megfelelő kontextusban is képesek használni egy-egy szót vagy kifejezést. Így hát nagyszerű választásnak bizonyulnak azok számára, akik beszélő madarat szeretnének.

Az egyetlen természetes színük a zöld

Míg a kereskedésekben ahhoz vagyunk szokva, hogy a papagájok különféle színekben pompáznak, érdemes tudni, hogy a vadon élő hullámos papagájok kizárólag sárga/zöld színűek. Az összes többi hullámos papagáj színváltozat – beleértve a kéket is – kifejezetten eladási célra tenyésztett színmutáció. De nincs ezzel semmi baj, csak ne számítsunk arra, hogy kék színű hullámos papagájt fogunk látni a természetes élőhelyükön.

Változatos étrendet igényelnek

Mivel a hullámos papagájok kicsik, így a gondozásuk és az etetésük is viszonylag pénztárcakímélő. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a csak magvakból álló étrend nem megfelelő egy ilyen kisméretű díszmadár számára sem. Az egyhangú táplálás komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Tehát a kereskedelemben kapható, kifejezetten hullámos papagájok számára készült eleség mellett adjunk kedvencünknek friss gyümölcsöket és zöldségeket egyaránt, beleértve a leveles zöldeket is. Mindezek mellett persze kiegészítésképp kaphat csőrös pajtásunk kis mennyiségben magokat is.