Hüllők és élősködőik: mit tehet a gazdi?

2020. szeptember 21.

Hüllők és élősködőik: mit tehet a gazdi?

A bélparaziták minden kedvtelésből tartott hüllőnél súlyos problémákat tudnak okozni. A hidegvérűek megfertőződhetnek az egymással való érintkezés során, szennyezett tárgyakkal találkozva vagy nem megfelelő környezetben tartózkodva, sőt, élelmiszer által is. Mivel az élősködők nagyon gyorsan szaporodnak és halálos betegségeket képesek okozni, ezért nagyon komolyan kell vennünk a megelőzésüket.

Megelőzés

Ha új egzotikus háziállatot viszünk haza, akkor elengedhetetlen, hogy legyen egy külön terráriumunk a számára, amelyben megfigyelés alatt tartjuk körülbelül három hónapig. Ha atkákat vagy férgeket vélünk felfedezni, akkor mindenképp kezelésre lesz szükség, és semmiképp sem érintkezhet új hidegvérűnk a többi kedvencünkkel. Nagyon fontos, hogy akár hüllőnkkel, akár a környezetével érintkezünk, mindig alaposan mossunk kezet, nehogy közreműködjünk a továbbfertőzésben.

Jelek

Amennyiben hüllőnk megfertőződött, az alábbi tüneteket észlelhetjük:

  • rossz étvágy
  • fogyás
  • hányás vagy öklendezés
  • rendellenes megjelenésű széklet
  • hasmenés

Előfordulhat, hogy a férgeket saját szemünkkel is láthatjuk az ürülékben vagy a gyomortartalomban, de ha nem látjuk őket, sajnos akkor is jelen lehetnek az állat szervezetében. Egyes férgek lárvái például elvándorolnak egészen a tüdőig, és ott okoznak légzőszervi megbetegedést és tüdőgyulladást.

Diagnózis

A pontos diagnózist természetesen a hüllőkre szakosodott állatorvos tudja felállítani. Ehhez el kell mondanunk, hogy milyen tüneteket tapasztaltunk, vinnünk kell székletmintát, és túl kell esnie pajtásunknak egy fizikai vizsgálaton is. Az ürülékmintát előfordulhat, hogy elegendő a rendelőben mikroszkóppal szemügyre venni, de akár laboratóriumi vizsgálatra is szükség lehet.

Kezelés

A kezelés során használnunk kell valamilyen féregirtó készítményt, de kizárólag csak olyat alkalmazzunk, amelyet az állatorvos javasolt. Míg egyes antibiotikumok és gyógyszerek hatásosak bizonyos paraziták ellen, addig más fajtáknál előfordulhat, hogy semmire sem reagálnak. Ezért nagyon fontos, hogy szigorúan vegyük az adott termék használati utasítását is. Nem ritka, hogy több módszert is alkalmazni kell ahhoz, hogy teljesen eltűnjenek az élősködők a hidegvérű szervezetéből.