Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Idős ebek gondozása – mire figyeljünk?

2022. augusztus 05.

Idős ebek gondozása – mire figyeljünk?

Látni kutyánkat megöregedni egyrészt áldás, másrészt kicsit rossz érzéssel tölthet el minket az, hogy kedvencünk szép lassan leépül. Az, hogy kutyusunk hivatalosan mikor éri el az idős kort, az függ a méretétől és a genetikától is. A nagytestű négylábúak korábban idősebbnek számítanak, akár már 5-6 évesen, a kicsik viszont később, csak 8-10 éves koruk körül.

Természetesen az, hogy kutyánk elér egy bizonyos éterkort, még nem jelenti azt, hogy egészsége egyik napról a másikra romlani kezd. A kutyáknál, ahogy az embereknél is, az öregedés gyakran lassan és fokozatosan történik, így általában enyhe és folyamatos fizikai és viselkedésbeli változásokat tapasztalhatunk. Ha a kezdetektől fogva megfelelően gondoskodunk korosodó háziállatunkról, akkor segíthetünk abban, hogy ez az időszak a lehető legkellemesebben teljen a számára és a lehető legjobb életet élje a korától függetlenül.

  1. Ütemezzünk be féléves állatorvosi látogatásokat

Évi egy alkalom helyett érdemes inkább kétszer elvinnünk kedvencünket az állatorvoshoz. Minél hamarabb sikerül észrevenni egyes egészségügyi problémákat, annál hamarabb találhatunk rájuk megoldást. Így elkerülhető az, hogy egy-egy betegség a késői diagnózis és kezelés miatt váratlanul legyengítse bundás barátunkat.

  1. Ragaszkodjunk az egészséges tápláláshoz

Kifejezetten csábító lehet, hogy idős korában finomabbnál finomabb falatokkal kezdjük el kényeztetni kutyusunkat, de valójában minden eddiginél fontosabb, hogy kutyánk étrendje egészséges és kiegyensúlyozott legyen. A túl sok kalória ebben az életszakaszban különböző gyulladásokhoz és súlygyarapodáshoz vezethet, amik jelentősen ronthatják az életminőséget.

  1. Adjunk az ebnek étrendkiegészítőt

A megfelelő táplálékok kínálása mellett jótékony hatással lehetnek kedvencünkre egyes étrendkiegészítők is. Például a halolaj jó a csontokra, az ízületekre, a bőrre és a szőrre egyaránt, a glükozamin szintén az ízületeket támogathatja, a probiotikumok pedig segíthetik az emésztést. Mielőtt bármelyiket is alkalmaznánk, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal.

  1. Figyeljük a kényelmetlenségek jeleit

A kutyák nem tudnak beszélni, ezért felelősségteljes gazdiként a mi feladatunk az, hogy észrevegyük, ha valami nincs rendben pajtásunkkal. Észlelhetünk például sántítást, helyzetváltoztatási nehézségeket, lépcsőzési vagy ugrálási nehézségeket, valamint lefekvést evés vagy ivás közben. Bármelyikről is legyen szó, szintén az állatorvos a megoldás. Ezen felül pedig hasznos lehet például egy rámpa a kanapéhoz vagy bármilyen módosítás, ami megkönnyítheti az állat dolgát a lakásban.

  1. Ügyeljünk az aktivitásra

Csak azért, mert kutyánk idős, nem jelenti azt, hogy nem kell beiktatnunk sétákat és játékidőt. Ellenben előfordulhat, hogy kicsit jobban kell motiválnunk a mozgásra kutyusunkat, mint korábban. Ne erőltessünk hosszú sétákat, ha kell, csökkentsük a szabadban töltött időt, de semmiképp se maradjanak el. Akár az úszást is kipróbálhatjuk négylábúnkkal. Jó hatással lehet az ízületekre és segíthet a súlycsökkentésben is. A játékok közül olyanokat ajánlott választanunk, amelyekhez az ebnek az agyát is használnia kell, például bújócskázzunk vagy akár beszerezhetünk egy IQ kutyajátékot is.

  1. Fordítsunk több időt az ápolásra

Ahogy kutyánk öregszik, valószínűleg egyre nehezebben tudja majd ápolni magát. Ha szükségesnek látjuk, fürdessük gyakrabban, rendszeresen fésüljük át a bundáját, és ne feledkezzünk meg a szájhigiéniáról sem.