Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Itt a tél! – Akváriumfűtés 1×1

2021. december 07.

Itt a tél! – Akváriumfűtés 1×1

A tél közeledtével egyre keresettebbé válnak az akváriumfűtők. Bár a legtöbb esetben nincs szükség télen plusz fűtésre a telepített akváriumokban, azért lehetnek kivételek. Például tarthatunk olyan halakat, melyek magasabb hőmérsékletet igényelnek, vagy előfordulhat, hogy vízcserekor csak így tudunk melegíteni a vízen, illetve akkor is szükség lehet rá, ha távollétünk alatt hagyjuk az átlagosnál jobban lehűlni a szobát.

Miért baj, ha a víz hőmérséklete túl alacsony?

A meglévő fűtőtestek és a hőmérő állapotát is ajánlott minden akvárium karbantartás alkalmával vagy legalább fél évente ellenőriznünk. Ha sérülést találunk rajtuk, több évesek, kopottak, akkor valószínűleg már nem elég hatékonyak, és újat kell vásárolnunk helyettük. A tartósan hideg víz stresszt okozhat a halakban, ami betegségekhez vezethet. Megfigyelhető, hogy 20 °C alatt a szűrő biológia teljesítménye is csökken, emiatt pedig algák jelenhetnek meg az akváriumban. A hőmérséklet emelkedésével az egyensúly helyreállhat.

Belső vagy külső fűtés?

Általában háromféle típust különböztetünk meg. Fűtő-rudakat, amiket behelyezhetünk az akváriumba, külső fűtőtesteket, amik kívülről melegítik a pikkelyesek élőhelyét, és az is lehet, hogy a szűrőrendszerbe már be van építve a fűtés.

Automatikus vagy előre beállított?

Sok fűtőberendezés automata termosztáttal rendelkezik, vagyis beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, és a fűtés automatikusan ki- és bekapcsol a használat során. De vannak olyan eszközök is, amelyek előre be vannak állítva egy fix hőmérsékletre, például 25 °C-ra, ami a legtöbb esetben teljesen ideális, és ezen tartják végig a hőmérsékletet.

Fűtési teljesítmény

Jó megoldás lehet, ha literenként 1W teljesítménnyel számolunk, vagyis 50W szükséges 50 literhez, 100W 100 literhez, és így tovább. Ez azonban csak akkor működik, ha az akvárium vizének a hőmérsékletét mindössze 2-3 fokkal kell emelni. Amennyiben a szobahőmérséklet túl alacsony, és 5-10 fokot is melegíteni kell a vízen, akkor akár kétszeres teljesítményre is szükség lehet.

Továbbá a külső, valamint a szűrőbe épített fűtőtestek legkisebb teljesítménye már 200-300W is lehet. Mivel ez viszonylag magas értéknek mondható, így a fűtés ez esetben ritkábban kapcsol be.

Minőség

Nem érdemes spórolni a fűtőberendezés árán és érdemes megbízható márkát választani, ugyanis a termosztát meghibásodása komoly károkat okozhat az akváriumunkban. Bárhogy is legyen, azért időnként ellenőrizzük mi magunk a hőmérsékletet egy különálló hőmérő segítségével.

Régi eszközök

A meglévő fűtőtestek és a hőmérő állapotát is ajánlott minden akvárium karbantartás alkalmával vagy legalább fél évente ellenőriznünk. Ha sérülést találunk rajtuk, több évesek, kopottak, akkor valószínűleg már nem elég hatékonyak, és újat kell vásárolnunk helyettük.