Játssz a kertben cicáddal!

2020. március 29.

Játssz a kertben cicáddal!

A tavasz kifejezetten jó évszak a kinti időtöltéshez, hiszen már nincs túl hideg, de még nincs forróság sem, ami a lakásban tartana minket. A friss levegőn együtt töltött idő pozitívan hat a macska és gazdija lelkére és egészségére is. Ráadásul, ha sokat játsszunk a kertben minitigrisünkkel, és lehetőséget biztosítunk neki arra, hogy egyedül is bármikor szórakozhasson, és jól érezze magát, akkor kisebb eséllyel fog elkóborolni és kalandokat keresni a kerítésen túl.

Az udvaron való játékok lehetőséget adnak az intenzív testmozgásra, ami az egészség megőrzésének egyik fő alappillére a megfelelő étrend kialakítása mellett.

Ha együtt szeretnénk játszani macskánkkal, akkor egyszerű, de nagyszerű opció a botos cicajáték. Minél hosszabb a bot, annál jobb. A botra rögzített zsinór végén lehet labda, tollpihék vagy bármilyen apró kis plüss. Az elkapni való tárgyat mozgathatjuk teljesen közel a földhöz, és megfuttathatjuk a bársonytalpút a fűben, vagy fel is ránthatjuk a levegőbe, hogy kedvencünknek ugrándoznia is kelljen, ha el szeretné kapni. Bátran csalogassuk elő pajtásunk vadászösztönét.

A botos játékszert, ha felrögzítjük valahova úgy, hogy elérhető magasságban lógjon le a vége, akkor cicánk olyankor is tud játszani vele, amikor mi nem tartózkodunk otthon, vagy egyszerűen nem érünk rá. Ilyenkor a szél lehet segítségünkre a mozgatásban. Emiatt fontos, hogy a zsinórra könnyűsúlyú dolog legyen rákötve, hogy biztosan meglibbenjen a levegőmozgás által.

A legtöbb macska nagyon szeret fára mászni. Egy régi lepedő, kötél, valamint tű és cérna segítségével készíthetünk háziállatunk számára függőágyat az ágak közé. Még élvezetesebb a szieszta, ha mi magunk is ki tudunk feküdni egy időre kedvencünkkel.

Ha nincs megmászható fa az udvarunkban, akkor barkácsolhatunk is egy erődítményt hasonló céllal. Használhatunk hozzá deszkákat, raklapokat, gumiabroncsokat, csak arra figyeljünk, hogy az egyes szintek ne kerüljenek túl messze egymástól, hogy biztonságosan tudjon közlekedni rajtuk a kistigris. A mozgásra való ösztönzés és a szórakoztatás mellett a természetes karomkoptatásra is ideális lehet építményünk.

Az alagutak nem csak szórakoztatóak, hanem még árnyékot is adnak, ami különösen jól tud jönni a melegebb napokon. Vásárolhatunk az áruházakban kapható, különböző méretű, színes, zörgő alagutakat, vagy készíthetünk feleslegessé vált kartondobozokból is, ha szeretnénk megkímélni a pénztárcánkat. Az alagutakban ráadásul elrejthetünk apró játékszereket, és finomságokat is, amiket örömmel talál majd meg szőrös pajtásunk.

Amennyiben egy idő után elveszíti bársonytalpúnk az érdeklődését a kinti játékokkal szemben, egy egyszerű trükkel újra izgalmasabbá varázsolhatjuk őket: csak tegyük át őket a kert egy másik pontjára.

Fontos, hogy a kinti játékszerek állapotát egész évben rendszeresen ellenőrizzük kisállatunk biztonságának érdekében, és végezzünk karbantartást, ha szükséges. Például a faelemeket, amik ki vannak téve az időjárás hatásainak, időnként valószínűleg ki kell majd cserélnünk.