Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Jólnevelt tappancsos cimborák

2019. június 19.

Jólnevelt tappancsos cimborák

A cicanevelés nem egyszerű. Imádni valók, de közben tele vannak energiával, vadak, veszélyesen kíváncsiak, és képesek rombolni is, ha nem figyelünk eléggé. Természetükből adódóan kóborlás és vadászat által fedezik fel a körülöttük lévő ismeretlen világot. Ahhoz, hogy bársonytalpúnk egy bújós, jólnevelt háziállat legyen, sokat kell tennünk érte.

  1. Szocializáljuk emberekkel

Ahhoz, hogy cicánk probléma nélkül együtt tudjon élni az emberekkel, már kicsi korától fogva hozzá kell szoknia az emberi társasághoz. Nyugodtan hívjunk át vendégeket, minden nemből és korosztályból, hogy a jelenlétüket megszokja kedvencünk és később is biztonságban érezze magát, ha új személyek érkeznek az otthonunkba.

  1. Szocializáljuk kutyákkal és más állatokkal

Kis minitigrisünket óvatosan mutassuk be cicabarát kutyusnak, más macskáknak, és akár kisemlősöknek, például nyusziknak és tengerimalacoknak is. Ez különösen akkor fontos, ha már most, vagy a későbbiekben szeretnénk együtt élni más négylábúakkal is. Az ilyen találkozásokkor mindig legyünk nagyon figyelmesek, és soha ne hagyjuk egyedül magukra az állatokat, hogy azonnal közbe tudjunk avatkozni, ha szükséges.

  1. Sok játékidő

A kismacskáknak igazi energiabombák, és ha nincsenek birkózótársak, akkor bizony nekünk kell segítenünk abban, hogy cicánk levezethesse a felesleges energiáit. Ennek pedig a legjobb módja a közös játék. Szerezzünk be interaktív, lézeres és botos játékszereket.

AniOne cicajáték leopárd mintás 40 cm

Meg kell tanítanunk bársonytalpúnknak, hogy harapni és karmolni nem szabad a játék során sem. Amíg a cica kicsi, addig aranyosnak és ártalmatlannak tűnhet a harapdálás, ám nagyobb korban komolyabb sérülést is okozhat a minitigris, így fontos, hogy már a kezdetektől következetesek legyünk, mert később nagyon nehéz lesz a leszoktatás.

  1. Adjunk szeretetet

Ha kimutatjuk szeretetünket, azt kis kedvencünk érezni fogja, így érzelmileg is egészségesen fejlődhet, és viszont fog szeretni minket. Egy kisállattal úgy tudjuk éreztetni, hogy szeretjük, ha gyakran megsimogatjuk, gyengéden megölelgetjük, kedvesen beszélünk hozzá, az ölünkbe vesszük, stb.

  1. Megfelelő otthoni környezet

Fontos, hogy a cica környezete is támogassa a megfelelő szellemi és fizikai fejlődést. Lehetőséget kell biztosítanunk a játékra/vadászatra, illetve a karmok élesítésére is, és emellett könnyen elérhető helyen kell lennie az etető- és itatótálnak, valamint a macskaalomnak.

  1. A viselkedési problémák gyors megoldása

A cicák környezetük megfigyelésével, kísérletezéssel és saját tapasztalatikból tanulnak. Ezért a nem megfelelő viselkedést (alom mellé pisilést, a kanapé karmolgatását, a játék közbeni harapdálást) azonnal le kell állítanunk. Minél hosszabb ideig hagyjuk, hogy a helytelen viselkedés fennálljon, annál nehezebb lesz a macskával megértetni, hogy min kellene változtatnia. Vagyis a következetesség elengedhetetlen a nevelés során. Ha a cicánál viselkedésváltozást tapasztalunk, akkor mindig vigyük orvoshoz, hogy kiderüljön nincsen-e betegség a háttérben.

  1. Ne alkalmazzunk büntetést vagy megrovást

Bársonytalpúnk megbüntetése vagy leszidása a helytelen viselkedése miatt inkább lehet káros, mint jótékony hatású, hiszen ha bántón reagálunk, elkezd félni tőlünk. Próbáljuk meg a dolgokat a macska szemszögéből nézni. Például ne haragudjunk meg azért, ha a cica összekarmolja a kanapé oldalát, hiszen az egy teljesen ösztönös cselekedet nála. Inkább vásároljunk neki egy szizállal bevont kaparófát, és dicsérjük meg, ha azt használja. Ha befújjuk a kaparót egy kis macskamentával, akkor garantáltan sikerül felhívnunk rá kis pajtásunk figyelmét.

AniOne kaparórúd Bailey bézs 36x36x83cm

Ha ezekre odafigyelünk, akkor kiscicánk kíváncsi, jólnevelt, és egészséges felnőtt macskává fog cseperedni.