Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kedvenceink megérzik, ha baj van?

2019. augusztus 18.

Kedvenceink megérzik, ha baj van?

Bizonyára mindannyian hallottunk már érdekes történeteket a kutyákkal és más élőlényekkel kapcsolatban. Például, hogy egy eb már legalább egy órával a vihar érkezése előtt idegesen szaladgált a ház körül. Vagy, hogy a vadon élő állatok magasabban fekvő területre vonultak a szökőár érkezése előtt. Felmerülhet a kérdés, hogy ez valamiféle megérzés náluk vagy esetleg csak jóval hamarabb hallanak meg bizonyos hangokat, mint mi.

Lehet, hogy kutyánknak van egy hatodik érzéke?

A kutyusoknak ugyanúgy, ahogy az embereknek, öt alapvető érzéke van: látás, szaglás, ízlelés, érintés és hallás. Viszont ezek legtöbbje kifinomultabb, mint a mieink. A látásuk például sokkal élesebb, és jobban érzékelnek dolgokat a sötétben. Kutyánk szaglása akár tízezerszer is jobb lehet a miénknél és a hallásuk is kiváló, sokkal magasabb frekvenciákat is képesek meghallani, mint mi emberek. Az ízeket viszont mi tudjuk jobban megkülönböztetni. Az érintést, pedig hasonlóan hozzánk, vagyis kommunikációra is használják. És lehet, hogy van egy hatodik érzék is, ami folyamatosan működik náluk?

Roget’s Thesaurus szerint a hatodik érzék egy olyan képesség, amely érzékeli a valódi természetét egy embernek vagy egy szituációnak. Dr. Varga úgy gondolja, hogy az állatok rendkívül érzékenyek, és valahogy úgy, mint az embereknek, nekik is van egy belső megérzésük. A különbség az, hogy ők minden esetben komolyan is veszik azt, bíznak benne. A kutyák nem kételkednek a megérzéseikben, és mindig ösztönösen, az érzéseiknek megfelelően cselekszenek. Néha kilépnek olyan helyzetekből, amelyeket nem éreznek helyesnek, vagy megugatnak olyan embereket, akik számukra negatív kisugárzással rendelkeznek. Tehát ők alapvetően hisznek a belső megérzéseiknek, amíg mi sokszor szándékosan figyelmen kívül hagyjuk őket. Ennek ellenére például az ugatás nem feltétlenül annak szól, hogy valaki nem jó ember, sok esetben az átlagostól eltérő mozgás (pl.: mozgássérültek, vagy akár gyerekek hirtelen mozdulatai) is ugatást váltanak ki, aminek semmi köze ahhoz, hogy valakinek jók vagy rosszak a szándékai.

Egyes hiedelmek szerint a kutyák a halált is előre tudják jelezni, de erre nincs semmilyen tudományos bizonyíték. Ami bebizonyosodott, hogy bundás barátaink nagyon intuitívak, és tudják, hogy mikor vagyunk boldogok vagy szomorúak. Hallják a hangunkból, olvasnak a testbeszédünkből. És vannak dolgok, amelyeket biztosan képesek érzékelni.

Mennydörgés, viharos idő, földrengés

Amikor vihar közeledik, előfordulhat, hogy kutyusunk bekéredzkedik az ölünkbe, vagy épp elkezd hangosan ugatni, hogy mindenkinek felhívja a figyelmét a közelgő veszélyre. Ha megértjük mi váltja ki ezeket a reakciókat, akkor legközelebb már is tudni fogjuk például azt, hogy jön a rossz idő. Időjárás változáskor megváltozik a statikus elektromos mező, valamint csökken a barometrikus nyomás, és ezek azok a dolgok, amelyeket négylábú barátaink érzékelnek. . Emellett hamarabb kifülelhetik a mennydörgést és kiszagolhatják az esőt, avagy a levegő összetételének módosulását. Egyesek szerint a földrengéseket is képesek előre jelezni, mert mancsukkal megérzik már a legapróbb rezgéseket is, mások szerint pedig hallják, érzékelik a Föld belsejében lévő mozgásokat.

Emberi betegségek, terhesség

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák ki tudják szagolni a daganatos betegségeket már a betegség kezdeti szakaszában is. Továbbá vannak olyan négylábúak, amelyeket kiképeztek arra, hogy felismerjék, ha gazdájuknak epilepsziás rohama lesz, és arra még előtte figyelmeztessék őt. A terhesség észlelésével kapcsolatban még folynak a kutatások, de valószínűleg az ebek megfelelően érzékelik ilyenkor az illatokat és a test változását is. Néhányan már azt is tapasztalták, hogy kutya a szülés megindulása előtt 24 órával már folyamatosan elkezdte követni a vajúdás előtt álló kismamát.

A kutyusok sok szempontból csodálatos lények. Érdemes figyelnünk rájuk, mert bizony előfordulhat, hogy nekik köszönhetően kerülhetünk el veszélyes helyzeteket, balesetet, vagy akár rossz szándékú embereket.