Kedvencünk őrjöng a póráz végén, amikor másik kutyát lát?

2016. október 26.

Kedvencünk őrjöng a póráz végén, amikor másik kutyát lát?

Főképp családi házas övezetben sétáltató gazdák gyakori problémája, de természetesen városi kutyák is előszeretettel boldogítják gazdáikat ezzel a viselkedéssel. A kerítés mögött ugató, egyébként házőrző funkciót ellátó kutyák kellő provokációt jelentenek bármelyik kutyának, amelyik, akár csak enyhe szocializációs problémával küzd. Egy bizonytalan kutya, rövid időn belül, morgással, ugatással és a póráz húzásával fog válaszolni a házőrző ebeknek.

Tegyük a lehető legegyszerűbbé a feladatot kedvencünk számára és keressünk egy olyan utcát, ahol csak egy kutya van, így csak egy kerítésre kell koncentrálni és nagyobb az esély a siker élményre. Érdemes nagyon csábító jutalom falatot használni, mondjuk főtt csirke húst az ebédről, hogy magunkra terelhessük kedvencünk figyelmét. Amennyiben kutyusunkat nem érdekli annyira az étel, használhatunk labdát is. Ebben az esetben, mivel eldobni nem tudjuk neki, hiszen pórázon van, használjunk madzagos labdát, amit húzhat, amíg elsétálunk a másik kutya mellett.

A feladat lényege, hogy magunkon tartsuk kedvencünk figyelmét, amíg elhaladunk a másik kutya mellett. Sok falatra lesz szükség, amit csak akkor adhatunk oda kutyusunknak, amikor ránk néz. Akkor kezdjük el magunkra terelni a figyelmét, amikor először kipillant a másik kutyára. További segítséget nyújthatunk kedvencünknek, ha az út ellenkező oldalán,az idegen kutyától távolabb sétálunk át a kritikus szakaszon. Nem biztos, hogy azonnal el fogunk tudni haladni a másik kutya kerítése mellett. Amikor úgy érezzük, hogy labilissá kezd válni kedvencünk koncentrációja, forduljunk vissza még mielőtt morgásba, vagy ugatásba kezdene. Szép fokozatosan feszegessük a határait és lassan teljesen el fogunk tudni haladni a másik kutya mellett. Akkor léphetünk tovább erről a szakaszról, ha figyelmét egy falattal magunkon tudjuk tartani, melyet természetesen a feladat teljesítése után megkaphat.

A következő lépés, hogy keresünk egy olyan utcát, ahol több kutya van, azonban egyszerre csak egy oldalról ugatnak rá. Ennek a nehezítése lesz később egy olyan utca, ahol mindkét irányból egyszerre provokálják kedvencünket. A feladat mindig ugyanaz lesz. Motivációs eszközzel magunkra terelni a figyelmét még a rossz viselkedés megkezdése előtt, majd a szakasz végeztével megjutalmazni.

A feladat teljesítésének a csúcsa, amikor egy másik sétáltatóval találkozunk az utcán. Kevesebb eséllyel fogja provokálni kedvencünket, hiszen ő házon kívül van, azonban fenyegetőbbnek érezheti négylábú barátunk, hogy társa nincsen kerítés mögé zárva. Semmiképpen sem engedjük oda kedvencüket ismerkedni, amíg nem nyugodt. Igazából ennél a problémánál, ha szeretnénk, hogy kutyusunk megismerkedhessen közelről is a többi kutyával, kérjük kiképző segítségét. Nem minden esetben lesz verekedés ilyen kutyák ismerkedéséből, főképp, ha felhoztuk kedvencünket arra a szintre, hogy nyugodtan elsétál a többi kutya mellett, azonban ne kockáztassuk se a saját kutyánk, se más kutyájának a testi épségét. Egy kiképző látni fogja kedvencünk testbeszédének legapróbb változásait, így biztonságosan lendíthetjük át a probléma megoldásának utolsó fázisán.