Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kerti tó – felkészülés az őszre

2019. augusztus 24.

Kerti tó – felkészülés az őszre

Kerti tavunkra egész évben oda kell figyelnünk, ám szeptembertől néhány kiemelt feladatot is el kell végeznünk. Fel kell készülnünk az őszre, ami plusz teendőket jelent, nem elég a pH érték megfelelő szinten tartása, az algák jelentős részének eltüntetése, és a halak táplálása. Ahogy hűl az idő, sok minden megváltozik a víz alatt.

Mi történne, ha ősszel és télen nem foglalkoznánk tavunkkal?

Az őszi/téli karbantartás nélkül a tó alján iszapréteg alakulna ki a nem kívánatos szerves anyagokból. Gondoljunk például a gallyakra, levelekre, és a halaktól vagy más vadon élő állatoktól származó ürülékekre. Bár a békák és a gőték szívesen fúrják bele magukat az iszapba, ha nem távolítjuk el, az felboríthatja a víz egyensúlyát és mérgezően hathat a kopoltyúsokra és a többi élőlényre is, ugyanis egy idő után a baktériumok által hidrogén-szulfid gáz keletkezhet. Hogy mindez ne következzen be, mindenképp időt kell szánnunk kerti tavunkra már az ősz elején is.

Vízminőség

A tavaszi-nyári algásodás, az esőzések és az egyéb szennyeződések után mindenképp meg kell néznünk, hogy milyen értékekkel rendelkezik a víz. A pH-nak 7 és 8,3 között, a KH szintnek 5-nél magasabbnak kell lennie. A kereskedésekben kapható akvarisztikai termékek segíthetnek abban, hogy stabilizáljuk az értékeket, valamint kiszűrjük ammóniát és a nehézfémeket a vízből, így egy biztonságosabb és egészségesebb környezetet teremtve a halak, a vadon élő állatok, és a hasznos baktériumok számára is.

Baktériumok

Adjunk a vízhez jó minőségű, barátságos baktériumokat (probiotikumokat). Ezek a hidegebb vízben lassacskán felemésztik a törmelékeket és a káros szerves anyagokat, továbbá csökkentik a mérgező gázok szintjét.

Növények és állatok

Vágjuk vissza a vízinövényeket és távolítsuk el az elhalt részeiket a tóból. Érdemes őket komposztálni, mivel magas nitrogéntartalommal és más növényi növekedéshez nélkülözhetetlen tápanyagokkal rendelkeznek. Ne feledkezzünk meg arról, hogy lehetnek olyan vadon élő állatok, amelyek tavunk iszapjában hibernálnak, ezért az eltávolított mennyiséget néhány órán keresztül hagyjuk a tó mellett, hogy ezek a kis élőlények biztonságban visszajuthassanak a vízbe.

Lefedés

Terítsünk egy hálót a kerti tó fölé, hogy felfogja a lehulló leveket és gallyakat. Arra viszont ügyeljünk, hogy a tóban és környékén élő állatoknak szabad legyen a ki- és bejutás. Békáink például cserébe tavasszal remek szolgálatot nyújtanak majd a meztelen csigák megsemmisítése kapcsán.

Etetés

Az ősz folyamán a halainknak kevesebb táplálékra lesz szüksége, érdemes lehet alacsonyabb fehérjetartalmú eleségre váltanunk. A hőmérséklet csökkenésével a pikkelyesek egyre kisebb mennyiségeket fogyasztanak el, majd végül teljesen abbahagyják a táplálkozást. Ezért ilyenkor nem szabad több élelmet juttatnunk a vízbe, mert az a bomlással az algák szaporodásához és a káros iszap mennyiségének növekedéséhez vezethet.

Befagyás-védelem

Fontos, hogy szűrők vagy egyéb eszközök segítségével fenntartsuk a víz felszínének lassú mozgását, hogy ne fagyhasson be teljesen. Ha a felső rétegen jégpáncél keletkezik, akkor nem tud elegendő oxigén bejutni a vízbe pikkelyes barátaink számára, a mérgező gázok pedig nem tudnak kijutni onnan.