Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ketrec dilemma – megfelelő otthon a madarunknak

2018. július 05.

Ketrec dilemma – megfelelő otthon a madarunknak

A madártartás egyik alappillére, hogy megfelelő életteret biztosítsunk tollas barátunk számára. Mivel ma már nagyon sok méretben, színben és modellben kapható kalitka, így biztosan találunk olyat, amely minden elvárásunknak megfelel, de a túl széles kínálat akár meg is nehezítheti a döntést. Ha viszont a legfontosabb szempontokat figyelembe vesszük, az nagy segítség lehet a szelektálásban.

Vásárlás előtt először azt kell meghatároznunk, hogy hol kap majd helyet a ketrec a lakáson belül. A kiválasztott terület ne legyen az ablak közelében, mert fontos, hogy ne érje közvetlen napfény madarunkat, és a huzatos helyek sem megfelelőek. Pozitívan hat papagájunk szociális fejlődésére, ha olyan helyen él, ahol mi is rendszeresen ott tartózkodunk.

Ezután figyelembe kell vennünk, hogy mekkora kalitka fér el a kiszemelt helyen, és persze azt is, hogy milyen méret az ideális madarunk számára. Ajánlott a már kifejlett példány végleges nagyságát figyelembe venni, hogy ne kelljen túl hamar lecserélni a megvásárolt madárlakot.  A kalitka nem lehet túl nagy, a szűk tér viselkedési zavarokat okozhat csőrös pajtásunknál, ami hangoskodásban, csipkedésben, és a tollak tépkedésében is jelentkezhet. Egy jó ketrec elég nagy ahhoz, hogy a madár kényelmesen sétálhasson benne és teljesen kinyithassa a szárnyait. Mindehhez vegyük figyelembe, hogy a kalitkában benne lesz még az etető, az itató és néhány játékszer is.

MORE FOR BIRDS Voliere Australia madárkalitka 150x60x100cm

A következő fontos tényező a ketrec rácsainak távolsága, mert a törpepapagájok a nagyobb réseken akár ki is bújhatnak vagy elakadhatnak. Talán nem is hinnénk, amíg nem látjuk, de a papagájok időnként kész szabaduló művészek! Nagytestű szárnyasok esetén pedig arra kell figyelnünk, hogy a ketrec rácsai ne függőlegesek, hanem vízszintesek legyenek, hogy mászni tudjon rajtuk madarunk, mert a mászási lehetőség a testmozgás szempontjából kifejezetten sokat számít.

A kalitka formája is sorsdöntő lehet, ugyanis egyes állatorvosok szerint a lekerekített ketrecek károsan hatnak a madarak pszichológiai egészségére, ezért inkább a szögletes verziók közül ajánlott válogatnunk. Egyes ketrecek felfüggeszthetők vagy állványra helyezhetők, ezeket a tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni.

Bár a kedvező ár csábító lehet, azért ne feledkezzünk meg a minőség fontosságáról sem. Győződjünk meg arról, hogy a ketrec nem tartalmaz a papagájokra veszélyes anyagokat, és hogy kellően stabil. Ha gyengének tűnik, esetleg éles részeket találunk benne, akkor keressünk inkább egy kicsivel drágább darabot. A legjobb, ha rozsdamentes acélból készült kalitkát választunk, amely által biztosan nem jut a szárnyas semmilyen mérgező anyaghoz, hiszen a legfontosabb a papagáj egészségének és jólétének fenntartása. Az ilyen madárlakoknak ráadásul a tisztítása is egyszerűbb.

Ahhoz, hogy tollas barátunknak kényelmes legyen a lakhelye és ne unatkozzon egyedül, gondolnunk kell a kiegészítőkre is. A pihenési és szórakozási célra is tökéletes ülőrudak mellé bátran válasszunk színes játékokat, tükröket, hintákat, csak arra ügyeljünk, hogy természetes anyagokból készüljenek, mert ha a madár megkarmolja vagy megcsipkedi, akkor könnyen a szervezetébe kerülhet a festék vagy az egyéb káros bevonat.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-madarjatek-fa-kokusz-golyokkal-30cm/

Ha még így is bizonytalanok vagyunk a választásban, akkor bátran kérjünk segítséget egy madarakra szakosodott állatorvostól, vagy a kisállat kereskedés eladóitól.

 

Forrás: thesprucepets.com