Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kisemlősök a kertben: ezekre figyelj, ha apró barátodat kiviszed az udvarra

2024. június 27.

Napjainkban a tengerimalacokat a legtöbb esetben lakásban tartják a gazdik, hiszen ezekkel a cuki kis állatokkal jó a lehető legtöbb időt együtt tölteni. Ez persze a malackák számára is komfortosabb, de szép időben ők is nagyon tudnak örülni annak, ha kivisszük őket a szabadba. Természetesen ezt úgy kell megtennünk, hogy továbbra is garantáljuk a biztonságukat, hiszen azért akadnak odakint rájuk leselkedő veszélyek.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért vigyük ki rágcsálónkat, ha a külvilág veszélyt jelenthet rá. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy a rövid, de rendszeres szabadtéri kalandok jó hatással lehetnek apró barátainkra.

A kertben töltött idő aktívan és egészségesen tartja a tengerimalacokat. A kinti móka garantáltan unaloműző, hiszen rengeteg lehet a felfedezni való akár egy karámon belül is.

Mikor a legjobb a kint tartózkodás a tengerimalacok számára?

Fontos megjegyeznünk, hogy nem vihetjük ki kedvenceinket bármikor az udvarra. Az enyhe 16-23 °C-os kinti hőmérséklet számukra a legideálisabb. Soha ne vigyük ki kisemlőseinket, ha esik, havazik vagy nagyon fúj a szél. 25 °C felett pedig akár hőgutát is kaphatnak a malacok.

A tengerimalacok hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, ha lehetőségünk van rá, ilyenkor tegyük ki őket a karámba, hogy energiával tele fedezhessék fel a környezetüket. Így a nyári forróságot is könnyen el tudjuk kerülni.

Meddig legyenek kint a tengerimalacok?

Általános szabály, hogy a malackáknak minden nap legalább egy órát kell a ketrecükön kívül tölteniük. Ha azonban rágcsálóink még sosem voltak kint a kertben, akkor kezdjük rövidebb idővel, és növeljük azt fokozatosan. Eleinte fárasztó lehet számukra a sok új látnivaló, hang és illat.

Ha úgy látjuk, hogy háziállataink elfáradtak, félnek vagy kényelmetlenül érzik magukat, akkor vigyük őket vissza jól megszokott benti ketrecükbe, hogy megnyugodjanak és pihenhessenek.

Hogyan tartsuk fenn a biztonságot odakint?

A legjobb, ha vásárolunk egy nyusziknak és tengerimalacoknak egyaránt megfelelő karámot, és abba tesszük kisemlőseinket. Az ilyen kifutók azért is praktikusak, mert könnyen összecsukhatóak és eltehetőek, amikor már nincs rájuk szükség. Ha több malackánk van, mindenképp törekedjünk arra, hogy minél nagyobb területet biztosítsunk a számukra a szaladgáláshoz.

https://webshop.fressnapf.hu/termekkategoria/kisemlos/ketrec-karam-ol/karam/

Ne felejtsünk el néhány kiegészítőt is betenni a karámba, például egy itatót hűsítő vízzel, egy kevés friss szénát, egy-két búvóhelyet, valamint játékszereket.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/anione-vesszohid-kisallatoknak-l/

Mik a veszélyek?

Ha tengerimalacok korábban csak szénát és pelletált tápot kaptak, akkor a hirtelen nagy mennyiségű friss fű fogyasztása súlyos emésztőszervi panaszokat okozhat. A legelés előtt mindig fokozatosan hozzá kell szoktatni az állatokat a friss fű elfogyasztásához. Először csak néhány szál fonnyasztott zöldet ehetnek, majd fokozatosan át lehet térni a friss, eleinte kis mennyiségű fű etetésére, majd ha nincs probléma, akkor legelészhetnek.

A közvetlen napfény növeli a hőguta kockázatát, így mindenképp árnyékos helyet kell találnunk a kifutó számára, és biztonságot nyújthat az árnyékolótető használata is, nem csak a napfénnyel, hanem a ragadozómadarakkal szemben is.

A tengerimalacok szeretnek rágcsálni, ezért arra is figyelnünk kell, hogy ne legyenek mérgező növények és egyéb oda nem illő tárgyak a fűben. A legjobb egy zöld fűvel, esetleg pitypangokkal borított terület.

Ami pedig a legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk kint felügyelet nélkül kedvenceinket, hiszen a ragadozómadarak mellett akár macskák és rókák is szemet vethetnek rájuk.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Kisemlősök a kertben: ezekre figyelj, ha apró barátodat kiviszed az udvarra

Kisemlősök a kertben: ezekre figyelj, ha apró barátodat kiviszed az udvarra

A legjobb játékok kisemlősödnek

A legjobb játékok kisemlősödnek

5 tipp apró barátod álomotthonához!

5 tipp apró barátod álomotthonához!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.