Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

2020. szeptember 11.

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Ha gyerkőcünk van és díszmadarat szeretnénk tartani, akkor nagyon meg kell fontolnunk, hogy milyen fajtájú szárnyast válasszunk. Az állatoknak akár a személyisége is eltérhet, ezért jó, ha meg tudjuk egy kicsit ismerni a kiszemelt példányt. Szempont lehet, hogy mennyire jön ki jól a papagáj a gyerekekkel, mennyi időt kell vele foglalkozni, mekkora helyet kell biztosítani a számára, és milyen speciális igényei vannak.

Gyerekek mellé a következő madarakat szokták javasolni: pintyek, kanárik, hullámos papagájok, nimfapapagájok, törpepapagájok, szivárványlórik.

De a döntés meghozatalához nem elég tudnunk azt, hogy mely fajták jönnek ki jól a gyerekekkel. Figyelembe kell vennünk gyermekünk életkorát, életvitelünket és a várható költségeket is.

Vásárlás előtt érdemes néhány kérdést feltennünk magunknak:

  • Biztosan szeretnénk papagájt otthonra?
  • Kompatibilis lehet egy háziállat a családunkkal, különös tekintettel a gyerekekre?
  • Van időnk gondoskodni egy díszmadárról is a gyerkőcök mellett?
  • Fent tudjuk tartani a szárnyas egészségét?
  • Hajlandóak vagyunk rendszeresen kalitkát takarítani?

Ha mindegyikre egyértelmű igen a válasz, csak akkor vigyünk haza csőrös családtagot.

Amíg a gyerekek csak néhány évesek, addig a legjobb, ha csak távolról csodálhatják meg papagájunkat, hiszen a kicsik még gyakran durvák, nem tudják óvatosan megfogni vagy megérinteni a törékeny kis szárnyast. Felügyelet nélkül soha ne hagyjuk együtt a gyermekeket tollas pajtásunkkal.  Ahogy nagyobbak lesznek, úgy viszont megtaníthatjuk őket, hogy hogyan kell gondozni a díszmadarakat.

Tehát, amíg a gyerekek kicsik, addig mindenképp olyan helyet kell találnunk a kalitkának, ahol az apró kezek biztosan nem érik el. Ez azért is fontos, nehogy kiengedje gyermekünk a madarat a kalitkából, vagy nehogy benyúljon hozzá, és megcsípje az ujját a papagáj. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a díszmadarak is terjeszthetnek betegségeket, ezért nem lenne szerencsés, ha a gyerkőc összefogdosná a kalitkát.

Akár mi, akár gyermekünk érintkezik a madárlakkal vagy tollas barátunkkal, nagyon fontos, hogy utána mindig alapos kézmosás történjen. A kalitka és közvetlen környezetének tisztán tartása pedig csőrös pajtásunk és családunk egészségének fenntartása szempontjából is elengedhetetlen.

Ha pedig szárnyasunk megbetegszik, akkor állatorvoshoz kell vinnünk. A vizsgálatok és kezelések általában nem kímélik a pénztárcánkat, ezért alaposan át kell gondolnunk, hogy félre tudunk-e tenni egy háziállatra.

Fontos, hogy kizárólag a gyermekek kedvéért ne vásároljunk madarat, akkor sem, ha már idősebbek. Könnyen előfordulhat, hogy a gyerekek pár hét után ráunnak a kiskedvencre, és akkor nekünk kell gondolkodni róla, ami pedig nem kevés időt igényel. Ezért például, ha sokat dolgozunk, vagy gyakran utazunk, akkor egy papagáj nem megfelelő választás a számunkra.