Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kutyasétáltatás a téli hónapokban

2023. január 04.

Télen nehéz betartani a napi edzési rutint. Ez az emberekre és a kutyákra nézve egyaránt igaz. Az alacsony hőmérséklet, a csapadék és a rövid nappalok mellett egyéb olyan tényezők is lehetnek, amelyek megnehezíthetik, sőt, akár veszélyessé is tehetik a sétát a téli hónapokban. Ám, néhány tipp segíthet abban, hogy a kint töltött idő biztonságosabb és kellemesebb legyen mindkét fél számára.

Jó ötlet télen kutyát sétáltatni?

A téli időjárás számos veszélyt és kihívást rejt magában. A kölykök és az idős kutyák például érzékenyebbek a szélsőséges hőmérsékletekre, és nagyobb eséllyel következik be náluk kihűlés, ha hosszabb ideig a szabadban vannak.. A nem teljesen egészséges, például a pajzsmirigy betegséggel vagy krónikus légúti betegséggel küzdő háziállatokat szintén nagyon korlátozott mértékben szabad kitenni hideg levegőnek.

Az alacsony hőmérséklet azonban csak az egyik kockázati tényező a téli kutyasétáltatás során. Vigyáznunk kell a fagyállóval is, hiszen édes íze csábító lehet bundás barátunk számára, azonban a folyadék erősen mérgező. Bár egyszerűnek tűnhet távol tartani kedvencünket ettől a vegyszertől, de az igazi veszély abból adódik, hogy a kutyus átsétálhat a kiömlött fagyállón, majd megnyalhatja a mancsát.

A hó és a jég olvasztásához használt só és egyéb vegyszerek pedig irritálhatják a kutya bőrét. Mindezekhez még hozzávehetjük azt is, hogy a rövidebb nappalok miatt megnő a valószínűsége annak, hogy sötétedés után kell sétálni mennünk pajtásunkkal, ez pedig további biztonsági kockázatot jelent.

Tippek, hogy biztonságos legyen a séta

A veszélyek ellenére a séta a legtöbb kutya számára még ilyenkor is egy remek mozgásforma. Az ebek nagy része szereti a havat és nem okoz gondot számukra a hideg hőmérséklet. A megfelelő óvintézkedésekkel a téli séták biztonságosak és élvezetesek lehetnek.

Öltöztessük fel kedvencünket

A mínuszokra érzékeny kutyusokra (kölyök, idős, beteg, kistermetű, rövidszőrű, alacsony testzsírú) adjunk rá kényelmes, vízálló kutyapulóvert vagy kabátot.

Védjük a mancsokat

A sótól és az egyéb irritáló vagy mérgező anyagoktól a legjobban kiscipőkkel tudjuk megóvni háziállatunk mancsait. Ha nem tudjuk hozzászoktatni a lábbelikhez bundás barátunkat, akkor jó megoldás lehet a mancsvédő krém használata is. Amikor hazaérünk, mindig alaposan töröljük át a tappancsokat, hogy a krém mellett az egyéb rákerülő anyagokat is biztosan eltávolítsuk. A legjobb módja a szennyeződések eltávolításának városi séta után, a mancsok langyos vizes lemosása, majd szárazra törlése.

Mindig legyen a kutyán póráz

Amikor a szabadban sétálunk, tartsuk kutyánkat pórázon, így könnyebben elkerülhetjük azt, hogy négylábúnk olyan területre fusson, ahol például megvágja a jég vagy mérgező anyag kerül a mancsára. A póráznak, valamint a nyakörvnek vagy a hámnak javasolt fényvisszaverőnek lennie, vagy legyen rajtuk ledes világítás. Egy zseblámpa szintén hasznos lehet a sötétben.

Tilos a hóevés

Ne hagyjuk, hogy pajtásunk havat egyen. Nem csak azért, mert hozzájárulhat a testhőmérséklet nagymértékű csökkenéséhez, hanem azért is, mert káros vegyszereket és akár tárgyakat is magában rejthet.

Mindig az alapján határozzuk meg a szabadban töltött idő hosszát, hogy milyen kutyánk van, mennyi idős és milyen egészségi állapotban van. Egy rövid szőrű törpetacskó és egy alaszkai malamut között óriási különbségek vannak. Figyeljünk a jelekre, ha kutyusunk nyüszít, reszket, szorong, lelassul, megáll, ásni akar, akkor azonnal menjünk be vele.

További tartalmak

Kutyasétáltatás a téli hónapokban

Kutyasétáltatás a téli hónapokban

A legjobb téli programok kutyusodnak

A legjobb téli programok kutyusodnak

Tömegközlekedési kisokos kutyagazdiknak

Tömegközlekedési kisokos kutyagazdiknak

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok