Macska és kutya közös élete

2019. február 18.

Macska és kutya közös élete

Sokak számára elképzelhetetlen, hogy egy kutya és egy macska harmóniában együtt éljen, és bizony tényleg előfordul, hogy a két faj ellenségként tekint egymásra. De ez általában az adott állatok személyiségétől és a gazdától is függ. Hiszen kutya-macska barátság igen is létezik, de ehhez a gazdinak is mindent alaposan meg kell terveznie, különösen akkor, ha a cél az, hogy megkedveljék egymást, és ne csak képesek legyenek egy tető alatt élni

Sokat számít persze a kutya fajtája is, valamint az, hogy egy fiatal ebet szeretnénk összebarátkoztatni egy felnőtt bársonytalpúval, vagy egy kiscicát egy idősebb kutyával. A legideálisabb eset az, amikor mindkét háziállat nagyon pici még. Egy idősebb cica például, akinek még soha nem volt dolga más állattal, nagyon nehezen tud elviselni egy újonnan érkező kutyust, főleg, ha az egy kölyök tele energiával.

Ha a fajtát vesszük figyelembe, az agarak például erős vadász-ösztönnel rendelkeznek, így ők semmiképp sem javasoltak macskás házhoz. A terrierek pedig szintén erős vadász (ragadozó) ösztönük miatt nem felelnek meg ilyen téren, ők nem igazán tűrnek meg más kisállatokat maguk mellett. A kisebb, nyugodt természetű négylábúak viszont sokszor remekül kijönnek a minitigrisekkel. Bár olyan is előfordult már, hogy egy nagytestű eb mellé érkezett később egy cica, és a kutya a védelme alá vette a bársonytalpút.

Ha egy igazi kutyás-macskás családra vágyunk, és a lehető legkisebb kockázatát szeretnénk annak, hogy problémás legyen a kutya és a macska összeszoktatása, akkor egy éves kor alatti állatokat érdemes hozzá választanunk. Vagyis a kivitelezés akkor a legegyszerűbb, ha még nincs semmilyen háziállatunk. Akár idősebb is lehet egyébként a két szőrgombóc, akkor, ha korábban már éltek együtt más négylábúakkal, tehát van már ezen a téren tapasztalatuk. A menhelyek lakói ilyen szempontból sokszor különösen megfelelőek lehetnek, ezért is érdemes megfontolni az örökbefogadást. Ráadásul ezzel egyszerre több életet is megmentünk. A kiválasztott kisállatokét, és majd a helyükre kerülőkét is. Sajnos a menhelyek többsége annyira tele van, hogy esetenként úgy tudnak csak új árvát befogadni, ha előtte néhány bent lévő családhoz kerül.

Amikor megvan az eb és a bársonytalpú találkozásának az időpontja, sok minden rajtunk áll. Először például érdemes csak kis időre megmutatnunk őket egymásnak, és fontos, hogy végig a felügyeletünk alatt maradjanak. Eleinte egy percre sem szabad levennünk róluk a tekintetünket, és jó reflexekkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy idejében meg tudjuk előzni a bajt, ha szükséges. Ha nem lesz szerelem első látásra a dologból, ne csüggedjünk, próbálkozzunk másnap is. Amikor nem tudunk rájuk figyelni, akkor fontos, hogy külön helyiségekbe zárjuk el őket egymástól. Ezeket az óvintézkedéseket csak akkor hagyjuk el, amikor már láthatóan minden rendben van köztük. Ha fokozatosan haladunk, és türelmesek leszünk hozzájuk, valószínűleg szép lassan ki fog alakulni majd a barátság.

Tippek a sikerhez:
– Érdemes akkor összehozni az első „randit”, amikor mindkét állat jóllakott és nyugodt.
– A kutyát tartsuk pórázon, hogy biztosan ne tudja megtámadni a macskát.
– Hagyjuk, hogy megszimatolják egymást, ha azt látjuk, hogy egyik fél sem akar támadni, a szagminta nagyon fontos.
– Mindkét háziállatnak adjunk jutalomfalatot, így pozitív eseményt kötnek a másik látványához.
– Figyeljük mindkettőjük testbeszédét.
– Ne hagyjuk a cicát elmenekülni, mert az eb ösztönösen üldözőbe veheti.
– Ne büntessük meg egyikőjüket sem az agresszióért.
– Egy magasabb macskabútor segíthet, hogy a cica fentről, olyan helyről  figyelhesse meg a kutyát ahol biztonságban érzi magát.

Forrás: smalldogplace.com