Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Megoldások algásodás ellen

2019. augusztus 11.

Megoldások algásodás ellen

Az akvárium algásodása egy teljesen természetes jelenség, előbb-utóbb minden akváriumtulajdonos szembesülni fog vele. Azt viszont érdemes tudni, hogy egyes algák növekedése normális és egészséges, de léteznek olyan algák is, amelyek nem csak esztétikailag csúnyítják el halaink élőhelyét, de veszélyt is jelenthetnek pikkelyes barátainkra és a növényekre is.

Az algák általában barnás, zöldes vagy vöröses színűek és az akvárium falán, a kavicsokon, a szubsztrátumon, a növényeken, továbbá az egyéb kiegészítőkön is megjelenhetnek. A jó hír viszont, hogy túlzott növekedésük elkerülhető is vissza is fordítható a folyamat.

Mi okozza az algák túlterjedését?

Mint minden élő növénynél, úgy az algáknál is három alapvető tényező befolyásolja a növekedést: a víz, a napfény, és a tápanyagok. Ha ezek bármelyikéből is több lesz a kelleténél, akkor az algák hihetetlenül gyorsan elterjedhetnek.

Nyilvánvaló, hogy az akvárium élővilága nem tud víz nélkül létezni, de a vízbe jutó fényt és a tápanyag mennyiségét szabályozhatjuk. Az algák elszaporodásának néhány gyakori oka:

  • Túl sokáig maradnak égve a lámpák
  • Az akváriumot közvetlen napfény éri
  • A halak túletetése
  • Túl sok időt hagyunk két vízcsere között
  • Túl sok a tápanyag a vízben

Hogyan kerülhetjük el algásodást?

A csatát félig megnyertük, ha már tudjuk, hogy mi okozta az algák túlzott elterjedését. Ezután már csak azon kell dolgoznunk, hogy hogyan javítsuk ki a hibát.

Csökkentsük a világítást: Ne tegyük olyan helyre az akváriumot, ahol közvetlenül vagy részlegesen napfény érheti, mert az segítheti az moszatok növekedését. Ha mesterséges fényt használunk, győződjünk meg arról, hogy az nem erősebb-e a szükségesnél, és ne világítson napi nyolc óránál többet. Ajánlott időzítőt használnunk hozzá.

Kevesebb táplálék: Sokan túletetik a halakat, ami növeli a víz foszfátszintjét. Mindig kis adagokkal etessük a halakat, és figyeljük meg, hogy mi az a mennyiség, ami még hamar elfogy. Ha nem tűnik el minden eleség 5 percen belül, akkor túl sokat szórtunk be. Az el nem fogyasztott táplálékot mindig távolítsuk el a vízből.

Vízcsere: Az algák elkerülésének egyik legfontosabb módja a rendszeres vízcsere. Az akvárium vizének 10-15%-át hetente ajánlott lecserélni, így alacsonyan tarthatjuk a vízben lévő tápanyagok szintjét is.

Ismerjük a vizünket: Időnként ellenőrizzük a víz állapotát. Ha a foszfát és a nitrát szintje magas, akkor törekednünk kell a csökkentésükre, amíg megfelelő értékeket nem kapunk.

Tisztítás: Ha az üvegen, a sziklákon vagy az egyéb kiegészítőkön elkezdenek megjelenni az algák, távolítsuk el róluk. Az üvegről lekaparható, a kövek pedig eltávolíthatóak és ledörzsölhető róluk az alga.

Élő növények betelepítése: Az élő növények sok tápanyagot képesek felvenni a vízből, amelyekre az algáknak is szüksége lenne. Ha kevesebb tápanyag marad a vízben, kisebb eséllyel kezdenek majd elszaporodni a moszatok.

Legyen algafogyasztó halunk: Vásároljunk olyan halakat, amelyek moszatokkal táplálkoznak (például algaevő harcsa, sziámi algaevő márna), így kopoltyúsaink segíthetnek normál szinten tartani az algák jelenlétét az akváriumban.