Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Miért fontos minden kutyának a megfelelő mentális és fizikai igénybevétel?

2018. március 28.

Biztosan mindenki hallotta már, hogy mentálisan sokkal egyszerűbb egy kutyát lefárasztani, mint pusztán fizikai igénybevétellel. A fizikai fáradság sajnos nem tart sokáig. A kutya fajtájától és temperamentumától függ, hogy milyen gyorsan piheni ki a fizikai mozgatást, azonban egy óránál többet sajnos nem szoktunk nyerni vele. Habár a mentális igénybevétel sokkal hosszabb időre lefárasztja kedvencünket, akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha napi igénybevételt kap mind mentálisan, mind fizikailag.

A mentális igénybevételnek mindig olyan nehézségűnek kell lennie, ami valóban megmozgatja kedvencünk agyát. Mindig válasszunk a kedvencünk szintjének megfelelő feladatokat. Ezeket illesszük be a napi sétákba. Úgy osszuk be a rendelkezésünkre álló időt, hogy mindkét igénybevételre jusson időnk.

A megfelelően lefárasztott kutyából mindenki profitál! Vegyük sorra, milyen problémáknál várhatunk ettől jelentős javulást:

Rombolás: Egy fáradt kutya nem fog magának külön elfoglaltságot keresni, amíg nem vagyunk otthon. Sokkal fontosabb lesz számára, hogy kialudja magát, mire hazaérünk.

Félelem: Egyrészt a mentális fárasztás építi a bizalmat kutya és gazda között, másrészt a fizikai fárasztás révén kedvencünknek sokkal kevesebb energiája marad, hogy irreális félelmeket kreáljon magának. Az enyhe félelmek jó eséllyel meg is szűnnek.

Szeparációs stressz: Sajnos ez csak a nagyon enyhe eseteknél hoz látványos javulást. Ugyanúgy, ahogy a félelem esetében, kedvencünknek itt is kevesebb energiája marad arra, hogy azon aggódjon, merre ment a gazdája.

Szökés: Kertben tartott kedvencek unalmukban odáig is eljuthatnak, hogy elkóborolnak otthonról, amíg nincs otthon a gazdi, hogy izgalmas dolgokkal kössék le magukat. Az ő esetükben elengedhetetlen a drasztikus változtatás a napi rutinban. Meg kell mutatnunk nekik, hogy minden igényükre a gazdájuk a válasz, azonban ez csak a napi rendszeres fizikai és mentális igénybevétellel érhető el.

Ugatás: Legyen szó arról, hogy kutyusunk a figyelmünkért ugat, vagy másik kutyára, vagy idegen zajra, minden esetben sokkal kevésbé lesz reaktív a környezetére, ha kellőképpen fáradt.

Általánosan elmondható, hogy a rendszeresen lefárasztott kutyák sokkal nyugodtabbak, kezelhetőbbek és toleránsabbak, mint azok a kutyák, akik valamelyik igénybevételt hiányolják. A lefárasztás a pszichológiai előnyök mellett, természetesen ahhoz is hozzájárul, hogy kedvencünk hosszú egészséges életet éljen.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Hűsítő megoldások kutyádnak a forró nyári napokra

Hűsítő megoldások kutyádnak a forró nyári napokra

Tavaszi vedlés? Mutatjuk, hogyan segíthetsz kedvencednek megszabadulni a téli bundától

Tavaszi vedlés? Mutatjuk, hogyan segíthetsz kedvencednek megszabadulni a téli bundától

3+1 tipp szabadtéri programokhoz

3+1 tipp szabadtéri programokhoz

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.