Miért rág meg mindent a kiskutya és mit tehetünk ellene?

2021. május 03.

Miért rág meg mindent a kiskutya és mit tehetünk ellene?

A kölyökkutyák számára az egész világ egy rágójáték. Ahogy a kisbabák, úgy a kutyusok is részben a szájukkal fedezik fel a környezetüket. Ezért sajnos előfordulhat, hogy nem csak a játékokon találunk apró fognyomokat, hanem a cipőinken, a bútorokon, vagy bármin, ami bundás barátunk magasságában elérhető. Idővel és türelemmel viszont az eb nevelhető.

A fiatal és tapasztalatlan kutya akár olyan dolgokat is megrághat, ami az állatra nézve is káros lehet, ezért különösen fontos, hogy következetes képzést alkalmazzunk, és leszoktassuk arról, hogy megrágcsálja a tárgyainkat. 

Miért rágnak meg mindent a kölykök?

Alapvetően a rágás egy természetes viselkedés, mely pozitív hatással is bír, például megerősödik általa az álkapocs, és enyhíti a szorongást.

A csecsemőkhöz hasonlóan a kiskutyák számára is kellemetlen a fogzás, és bizonyos tárgyak rágcsálása némi megkönnyebbülést jelenthet. De az unalom is elég jó ok lehet arra egy kutyus számára, hogy elkezdjen megrágni ezt-azt. A kutyák szociális állatok, mentális stimulációra is szükségük van egészségük megőrzéséhez. Ha nem foglalkozunk eleget bundás barátunkkal, akkor ezt bizony képes jelezni felénk, és rosszalkodni kezdhet, hogy felhívja magára a figyelmet. 

Hogyan állíthatjuk meg a rongálást?

A fogak növekedésén kívül nem sok egészségügyi probléma létezik, ami miatt a kiskutyák elkezdenének mindent megrágni, de azért érdemes látogatást tenni az állatorvosnál, hogy meggyőződjünk arról, nem betegség következménye a problémás viselkedés. Ha kiderül, hogy kedvencünk teljesen egészséges és nem szorul semmilyen kezelésre, akkor is van pár módszer, ami segíthet.

Először is tegyük kölyök-biztossá az otthonunkat. Amíg nincs megnevelve kispajtásunk, addig ne engedjük szabadon az egész lakásban. Jó megoldás lehet, ha babarácsot szerelünk a konyha ajtajára, és eleinte csak itt tartjuk a picit. Azért választják sokan ezt a helyiséget, mert általában itt a legkönnyebb feltakarítani a háziállat után. Azon a területen, ahol a kutyus közlekedhet, ügyeljünk arra, hogy ne legyenek elérhetőek az elektromos vezetékek, a szobanövények, a cipők, a szemetesek, és az egyéb olyan tárgyak, amelyek vonzóak lehetnek négylábúnk számára. 

Biztosítsunk kiskutyánknak több olyan fogbarát játékszert is, amelyet bármikor nyugodtan megrághat. Így kisebb lesz az esélye annak, hogy olyan tárgyat rágcsál meg, amit nem szabadna. Időnként eltehetünk egy-két játékot, majd később újra elővehetjük őket, így az újdonság varázsa hathat, és újra érdekesnek bizonyulhatnak az esetleg korábban már megunt darabok is. Ami fontos, hogy ne adjunk a kutyusnak állati eredetű csontokat, mert azok veszélyesek lehetnek rá nézve, és a régi cipőkkel se engedjük játszani, mert megtéveszthetjük vele. Ugyanis az aprócska eb nem fogja tudni, hogy melyik lábbelit szabad, és melyiket tilos megrágni.

Ha olyan dolog van az eb szájában, aminek nem szabadna ott lennie, akkor mondjuk, hogy „kérem”, és vegyük el tőle. Cserébe pedig adjunk neki oda egy játékszert. Nyomjuk meg, hogy sípoljon, vagy mozgassuk a kicsi előtt, hogy felkeltse a figyelmét. Ha elkezd vele játszani, akkor dicsérjük meg. Ne felejtsük el, hogy a helyes nevelés kulcsa, hogy ne megszidjuk kedvencünket, amikor rossz, hanem jutalmazzuk meg, amikor helyesen viselkedik.