Miért rágcsál a macskánk füvet?

2021. február 02.

Miért rágcsál a macskánk füvet?

Akár kinti, akár benti cicánk van, valószínűleg már többször is megfigyelhettük azt, hogy kedvencünk jóízűen füvet rágcsál. Bár furcsa viselkedésnek tűnhet – főleg, ha utána viszontlátjuk az elfogyasztott zöldet – valójában valószínűleg nincs miért aggódnunk. Igaz, hogy a macskák húsevők, de a fűnek számtalan előnye lehet bársonytalpúak esetében is.

Cicánk fűfogyasztása előtt eleinte értetlenül állhatunk, hiszen jól tudjuk, hogy a macskák ragadozók, és nincs szükségük növényi eredetű táplálékokra a túléléshez. Még a kutatók sem publikáltak konkrét eredményt azzal kapcsolatban, hogy mi ennek a jelenségnek a valódi oka, de számos elmélet létezik arra, hogy miért szeretnek a minitigrisek füvet rágcsálni.

  1. Segít gyomorrontás esetén

Az egyik legelfogadottabb elmélet arra, hogy miért esznek a macskák füvet, az az, hogy enyhíti a gyomorrontás következtében kialakult panaszokat. Ez összefügg azzal a ténnyel, hogy a cicák gyakran kihányják a lenyelt füvet, mivel a gyomrukból hiányoznak a növények megemésztéséhez szükséges enzimek. Tehát a fűvel együtt eltávolítják a szervezetükből azt is, amitől rosszul érzik magukat, ami lehet például a saját szőrük, esetleg madártoll, vagy egy zsákmányállat csontja. Ugyanezért fordul elő a kutyáknál is a fűfogyasztás.

  1. A fűnedv folsavat tartalmaz

Szintén egy érdekesség, hogy a fűnedv jelentős folsav tartalommal rendelkezik, amely megtalálható a macska anyatejében is, és ami egy nélkülözhetetlen vitamin a bársonytalpúak számára. A folsav segíti az emésztést, támogatja a sejtek növekedését és a hemoglobin termelését is. Előfordulhat, hogy cicánk megérzi ennek a vitaminnak a hiányát a szervezetében, és azért eszik füvet, hogy azzal ellensúlyozza.

  1. Természetes hashajtóként működik

Néha azok a dolgok, amiket háziállatunk nem tud megemészteni, elakadhatnak az emésztőrendszerében. Ilyen esetben a fű képes segíteni annak lebontásában, megkönnyítve a szervezetből való kiürülést. Vagyis a fű megoldás lehet székrekedés esetén is.

De biztonságos-e a fűfogyasztás a macskák számára?

Mérsékelten fogyasztva, és feltéve, hogy a füvet vagy környékét nem kezelték semmilyen növényvédő vagy gyomirtó szerrel, nem okoznak gondot cicánk szervezetében a zöldek. Viszont, ha kedvencünk sokat eszik füvet, akkor az elakadhat az orrkamrában, aminek következtében kis barátunk elkezdhet tüsszögni. Ez esetben állatorvoshoz kell vinni macskánkat, hogy eltávolításra kerüljön a fű.

Arra is ügyeljünk, különösen lakáson belül, hogy a minitigris számára elérhető virágok ne legyenek mérgezőek. Egyes népszerű szobanövények, mint például a korallvirágok vagy a liliomok, mérgezően hathatnak cicánkra, és akár súlyos reakciókat is kiválthatnak. Ha esetleg megtörténik a baj, azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a bársonytalpúnk által rágcsált fű nem tartalmaz káros anyagokat, akkor a legjobb, ha vásárolunk kifejezetten erre a célra kapható macskafüvet. Így kedvencünknek sem esik baja, és szobanövényeink is épségben maradnak.