Milyen fajta madarakkal találkozhatunk a kertünkben télen?

2020. december 20.

Milyen fajta madarakkal találkozhatunk a kertünkben télen?

A tél kiváló időszak lehet ahhoz, hogy megfigyeljük azokat a madarakat, amelyek rendszeres vagy épp időszakos látogatói kertünknek. Ha praktikus itatókat, illetve etetőket helyezünk ki, és azokat megfelelő eleséggel töltjük fel, akkor segíthetünk átvészelni a szárnyasoknak a fagyos hónapokat, és ezzel hozzájárulhatunk a sikeresebb szaporulathoz is. De milyen vadmadarakra számíthatunk ilyenkor?

Vörösbegy

A vörösbegy, mely egyébként az Egyesült Királyság kedvenc madara, hazánk kertjeiben is gyakran látható. Élénkvörös begyéről könnyedén felismerhetjük. A kifejlett hímek és a nőstények, szinte teljesen egyformák, a fiatal egyedeknek viszont még nincs vörös begye, tollazatuk aranybarna színű. Hangjukat egész évben, főleg éjjelente hallatják. Aranyos megjelenésük ellenére viszont igen agresszívek, gyorsan elűzik a területükről a kéretlen betolakodókat. Magvakkal, gyümölcsökkel, férgekkel, rovarokkal és más gerinctelenekkel táplálkoznak.

Tengelic

A tengelicek igazán élénk színű tollakkal rendelkeznek, arcuk környékének jellegzetessége a piros maszk, szárnyukban pedig citromsárga szín található. Szociális madarak, általában többedmagukkal érkeznek. Hosszú csőröknek köszönhetően könnyedén elérik a növények olyan apró szemű magvait is, melyek más szárnyasok számára elérhetetlenek. Ha szeretnénk bevonzani őket udvarunkba, akkor négermaggal kell megtöltenünk az etetőt.

Széncinege és kékcinege

A széncinege és a kékcinege egész hasonlóan néz ki, csak egy kis méretbeli különbség van köztük, és amíg a széncinege esetében a sötétszürke és a sárga szín dominál, addig a kékcinegénél a sárga és a kék. A cinegék gyakran tűlevelű erdőkben telelnek, de kertünkben is előfordulhatnak. Rovarokat, magvakat és dióféléket is szívesen fogyasztanak.

Feketerigó

A feketerigók közül a hímek hűek a nevükhöz, azaz fekete színűek, a nőstények viszont barnák, mellükön csíkokkal és foltokkal. Az élénk narancssárga színű csőr és a szem körüli gyűrű feltűnővé teszi a feketerigókat sötét tollazatuk ellenére is. A rigók jellegzetes énekét könnyedén felismerni. Szívesen esznek rovarokat, férgeket, bogyókat és gyümölcsöket is.

Csonttollú

A csonttollúak teltkarcsú madarak, valamivel kisebbek, mint a seregélyek. Az alapszínük a szürkésbarna, nyakuk és szemük környéke viszont fekete és vörös színű, szárnyuk fekete, sárga, fehér és vörös, hasonlóan farktollaikhoz, ahol alul jobban dominál a vörös, a vége pedig szép citromsárga. Nagyon kedvelik a bogyókat, például a berkenyét és a galagonyát, valamint a rovarokat és a csigákat.

Mivel a különböző vadmadarak más-más eleségekkel táplálkoznak, ezért ajánlott többféle etetőt változatos finomságokkal megtöltve kihelyeznünk, hogy minél több fajnak segítsünk jól lakni a téli hónapokban is.