Minden, amit az ékszerteknősről tudni érdemes

2021. február 02.

Minden, amit az ékszerteknősről tudni érdemes

Az egyik legnépszerűbb kedvtelésből tartott teknősfajta hazánkban a sárgafülű ékszerteknős. Ezek a teknősök nevüket a fejükön mindkét oldalon jelen lévő sárga csíkokról kapták. Hosszú életük – ami akár 40 év is lehet – nagy részét vízben töltik, de szárazföldnek is biztosítottnak kell lennie az akváriumukban. Tartásuk közepesen nehéz. A kifejlett példányoknak viszonylag nagy mozgástérre van szükségük, és rendszeresen karban kell tartani a terráriumot.

  • Viselkedés és temperamentum

A sárgafülű ékszerteknősök nappal a legaktívabbak. Leginkább reggel szeretnek enni, majd a nap többi részét pihenéssel és sütkérezéssel töltik. A legtöbb teknőshöz hasonlóan a sárgafülűek sem szeretik, ha kézbe vesszük őket, jelentős stresszt okozhatunk vele. Idővel képesek megszokni a közeledésünket, de ijedtségükben akár haraphatnak is. Egyébként kíváncsi és barátságos természetűek a maguk módján, csak épp soha nem lesznek olyan kis simogatni valóak, mint a kutyák vagy a macskák.

  • Lakhely

A fiatal teknősök számára még elegendő lehet egy kisebb terrárium, de a felnőtt példányok méretével célszerű kalkulálnunk, nekik pedig 300-400 literes méret lenne az ideális. Biztosítanunk kell úszkálási lehetőséget és száraz területet is. Mivel ekkora terráriumban igen nehézkes a víz rendszeresen történő cseréje, ezért mindenképp javasolt jó minőségű szűrő használata. Ellenkező esetben a víz szennyezetté válhat, ami miatt pedig kedvencünk könnyedén megbetegedhet. A csapvizet meg is kell tisztítanunk, mielőtt az terráriumba töltenénk, ugyanis a klór és az egyéb vízben lévő anyagok károsak lehetnek teknősünkre nézve. Ha van kerti tavunk, amely biztonságos, és el van kerítve a ragadozóktól, akkor jó időben akár a szabadban is tarthatjuk páncélosunkat.

  • Világítás és fűtés

A teknősöknek egészségük megőrzéséhez UVA és UVB sugarakra is szükségük van. Hogy ezeket megfelelő mennyiségben tudjuk biztosítani a számukra, speciális fénycsöveket kell vásárolnunk, és félévente cserélnünk kell őket. Mivel melegebb területet szintén ki kell alakítanunk (akár 35 °C), a legjobb, ha a világításunk egyúttal fűtőtestként is funkcionál. Ahhoz, hogy a víz hőmérséklete is mindig megfelelő legyen (24-26 °C), előfordulhat, hogy vízmelegítőt is be kell szereznünk.

  • Etetés

A sárgafülű ékszerteknősök mindenevők. Állati- és növényi eredetű eleségeket egyaránt a bevásárlókosarunkba kell tennünk. A fiatal hidegvérűeket naponta kétszer kell megetetnünk, a felnőtt (2-5 éves) példányokat elegendő naponta egy alkalommal. Csak annyi ennivalót szórjunk a vízbe, amennyit kedvencünk 15 percen belül elfogyaszt. A maradékot mindig távolítsuk el. Ha tehetjük, rendszeresen kínáljuk páncélosunkat friss pitypangzölddel és petrezselyemmel is. Alkalmanként az apróra vágott alma és a fagyasztott garnélarák is kiváló csemege. Zsíros halakat soha ne adjunk hüllőnknek, főként inkább növényalapú legyen az étrend.

  • Egészségügyi problémák

Mint minden élőlény, így sajnos a teknősök is megbetegedhetnek. Ha kis barátunk nem merül le időnként a vízbe, duzzadttá vállnak a szemei, foltok jelennek meg a páncélján, vagy bármilyen egyéb rendellenességet tapasztalunk, azonnal forduljunk hüllőkre szakosodott állatorvoshoz.