Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Minden, amit tudni akartál a neonhalakról

2021. november 18.

Minden, amit tudni akartál a neonhalakról

A neonhalak az egyik legkedveltebb édesvízi pikkelyesek a hobbi haltartók körében. Ennek oka például, hogy nagyon mutatósak, egyszerű a gondozásuk és a legtöbb kisállat kereskedésben vagy akvarisztikában pénztárcabarát áron elérhetőek. Az izgalmas külső és a könnyű karbantartás miatt kezdőknek is különösen ajánlott neonhalakat választaniuk akváriumukba.

Eredetük

A neonhalak apró, színes kopoltyúsok, melyek Közép-Amerika, Dél-Amerika édesvizű folyóiban, valamint tiszta patakjaiban élnek. Azokon a területeken találhatóak meg leginkább, ahol kevés fény hatol át a vízen. Rovarokkal, férgekkel és apró rákokkal táplálkoznak. Nagy rajokban, együtt mozognak.

Megjelenésük

A neonhalak egészen kicsi méretűek és egyedi külsővel, egy-egy az oldalukon végigfutó neon színá csíkkal rendelkeznek. Legtöbbjük karcsú és ovális alakú, általában 2,5-4 cm körüli nagyságúak.

Személyiségük

A neonok természetüknél fogva nagyon csendes és nyugodt díszhalak. Rajban élnek, ezért mindenképp több példányt (legalább hatot) szükséges egyszerre hazavinnünk. Jól kijönnek más kishalakkal is, ha azok kompatibilisek velük.

Az akvárium mérete

A legjobb, ha egy legalább 50-60 literes akváriumot választunk neonhalainknak. De minél nagyobb területen úszkálhatnak, annál jobban érzik majd magukat kopoltyúsaink, és a víz paramétereit is könnyebb lesz beállítanunk, valamint szinten tartanunk. Élő növények betelepítésével próbáljuk meg elérni azt, hogy környezetük a lehető legjobban hasonlítson természetes élőhelyükhöz.

Vízminőség és hőmérséklet

A víz minősége az egyik legfontosabb tényező. Ahhoz, hogy az akváriumban lévő víz nyugodt és tiszta legyen, szükségünk lesz egy jó minőségű szűrőre és tesztkészletek beszerzésére, illetve az értékek rendszeres nyomon követésére. Előfordulhat, hogy hetente egyszer részlegesen cserélnünk kell a vizet az akváriumban. Az optimális pH érték 6,5 és 7,2 közötti. Mivel a neonhalak egész szívósak, ezért alkalmazkodni tudnak a hőmérséklet széles tartományához. Ám, a túl alacsony hőfok számos betegséget eredményezhet, például uszonyrothadást, gombás betegségeket, stb. Az ideális hőmérséklet 22-28 °C közötti. Ezt fűtőtesttel tudjuk biztosítani. Mindezek mellett egy LED fényforrást is ajánlott még felszerelnünk.

Étrend

A neonhalak mindenevők, vásárolhatunk számukra a kereskedésekben kapható kifejezetten neonoknak készült haleledeleket, valamint algákat és férgeket.