Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mindent a macskaepilepsziáról

2019. október 12.

Mindent a macskaepilepsziáról

Az epilepszia egy agyi működészavar, amely bár a kutyáknál gyakrabban előfordul, de sajnos a macskáknál is jelentkezhet. A beteg cica időnként hirtelen, kontrollálhatatlan, ismétlődő rohamot kap, és akár az eszméletét is elveszítheti. Ha van bársonytalpúnk, mindenképp érdemes megismernünk az okokat, a tüneteket és a kezelési lehetőségeket is.

Tünetek

Már a roham előtt is megfigyelhetünk jeleket, például, hogy a bársonytalpú rémült, vagy kábult, próbál elbújni a figyelem elől vagy épp magára terelni azt. Amint a roham elkezdődik, az állat az oldalára esik, majd  megmerevedhet, összeszorulhat az állkapcsa, jelentős nyáladzás indulhat meg, bepisilhet-bekakilhat, hangot adhat ki, és rángatózhatnak a végtagjai. Macskáknál gyakoriak az automatizmusok, futás, ásás, de az is  előfordul, hogy az állat úgy rohangál a lakásban, mintha villám csapott volna bele. Ezek időtartama változó lehet. Az első epilepsziás rohamokat a cicák 1-4 éves kora körül szokták észlelni, amennyiben ismeretlen
oktanú epilepsziával állunk szemben. A rohamok általában olyankor fordulnak elő, amikor a beteg épp pihen vagy alszik, gyakran kora reggel vagy az esti órákban. Miután elmúlt, zavartságot figyelhetünk meg, céltalan bóklászást, kényszeres viselkedést, látásvesztést, ingerlékenységet, fokozott szomjat és étvágyat. Előfordulhat az is, hogy rögtön jobban érzi majd magát a minitigris, de akár több mint 24 óra is eltelhet, mire helyrejön.

Okok

A legtöbb esetben a kiváltó ok ismeretlen. Idősebb állatokban már gyakori, hogy a rohamok hátterében egyéb betegség (pl.: daganat) áll. Vannak belgyógyászati betegségek is, amelyek görcsrohamokat okozhatnak. A betegség öröklődhet.

Diagnózis

A diagnózis felállításakor a két legfontosabb tényező, a kor, amelyben elkezdődtek a rohamok, ésazok mintája (típusa és gyakorisága). Ha a rohamok akkor jelentkeznek, amikor a macska 1 évnél fiatalabb vagy 4 évnél idősebb, metabolikus vagy intracrainális eredetű epilepsziára is gondolunk. A pontos diagnózis felállítását az állatorvosok általában rutin vérvizsgálattal szokták kezdeni, és a vizeletvizsgálat is indokolt lehet. Ezekből kiderülhet, hogy lapul-e valamilyen egyéb betegség a háttérben. Következő lépésként szükség lehet CT-re és MRI-re is. Esetenként a gerincfolyadék levétele és elemzése is segíthet.

Kezelés

A vizsgálatok után a cicákat általában hazaengedik. A rohamok gyakoriságától és súlyosságától függően gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Idősebb macskáknál étrendváltoztatás is javasolt lehet. Amennyiben öröklődő epilepsziáról van szó, akkor pedig mindenképpen ivartalanítani kell a bársonytalpút, hogy ne adhassa majd tovább a betegséget az utódainak. Fontos, hogy ne adjunk epilepsziás minitigrisünknek vény nélkül kapható gyógyszereket, mindig egyeztessünk ezekről az állatorvossal, mert befolyásolhatják a rohamokra szedett tabletták hatásosságát és újabb rohamokat eredményezhetnek. Továbbá arra is figyelnünk kell, hogy pontosan adagoljuk kedvencünk gyógyszerét, a kihagyott szemek is problémát okozhatnak. Megelőzés Ha az epilepszia öröklött, akkor sajnos nem sok mindent tehetünk a megelőzés érdekében. Azt azonban tudnunk kell, hogy a fellépő rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek hirtelen elhagyása súlyosbíthatja vagy újraindíthatja a rohamok jelentkezését.