Mit tegyünk, ha kutyusunkat támadás érte?

2021. január 08.

Mit tegyünk, ha kutyusunkat támadás érte?

Jobb esetben a kutyánk életében csak egyszer-kétszer fordul elő, hogy idegen kutya támadja meg kedvencünket és szerencsére ezen esetek többségében is megússzák könnyebb sérülésekkel. Azonban nem mindegy, hogy ilyen szituációban hogyan viselkedünk, hiszen lehet, hogy fizikailag alig sérült a kutyus a támadás során, de a gazdi által túldramatizált esemény komoly lelki sérüléseket okozhat hosszú távon, mellyel gátolhatjuk, hogy kedvencünk önfeledten játsszon kutyabarátaival a jövőben.

Első feladatunk támadás után a sérülések felmérése. Karcolásokat fertőtlenítsük le magunk, de komolyabb sérülés esetén, azonnal menjünk állatorvoshoz.

Könnyebb sérülés esetén az átvizsgálás után, habár nagy az ijedtség, azzal segítünk a legtöbbet, ha úgy viselkedünk, mintha mi sem történt volna. Nyugodjunk meg és folytassuk a sétát, mint bármelyik másik napon. Másnap újra vigyük kutyatársaságba, ha egy rossz élmény után elszeparáljuk a többi kutyától, könnyen félelem alakul ki benne a többi kutya felé is, hiszen benne az utolsó, negatív emlék él. A mi célunk, hogy továbbra is önfeledten tudjon játszani a kutyabarátaival és továbbra is bátran alakítson ki kapcsolatokat új kutyákkal. Amiket nem szabad alkalmaznunk: aggódó hangnem, kapkodás, elrohanás a helyszínről, idegen kutyák kerülése a jövőben.

Komoly sérülés esetén is maradjunk nyugodtak, sírással és kétségbeeséssel csak növelhetjük a kutyában a sokkot és ezzel hátráltatjuk a gyógyulását. Természetesen azonnal vigyük állatorvoshoz és a kezeléstől függően a lehető legkorábban kezdjük visszaszoktatni kutyatársaságba. Érdemes nyugodtabb, lassabb mozgású, kiszámíthatóbb kutyákkal kezdeni, akik a durva játékkal nem okoznak fájdalmat a gyógyuló sebeknek és szociális értelemben is pozitív élményt nyújtanak kedvencünknek. Bátorítsuk, hogy újra keresse a kapcsolatot a többi kutyával. Amennyiben ezek ellenére is fél a többi kutyától, keressünk föl egy szakembert, aki segít újra felépíteni benne a bizalmat a többi kutya iránt.

Rendkívül nehéz higgadtnak maradni, amikor szeretett barátunkat látjuk a bajban, de ebben az esetben pont azzal fejezhetjük ki számára szeretetünket, ha magunkra parancsolunk és a kutya érdekeit előtérbe helyezve nyugodtan lépünk fel.