Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Nem tudsz eleget foglalkozni a kutyáddal? Tippek a boldog együttéléshez

2021. szeptember 01.

Az otthoni munkavégzés elhozta a hőn áhított kutyát is. Most azonban vissza kell térnünk az irodába. Ki tudjuk még elégíteni az állat igényeit? Ha úgy érezzük, nem tudjuk megoldani a helyzetet, ne aggódunk, ezzel sokan így vannak. Az alábbi tippekkel bundás barátunk élete ismét szép lesz!

Segítség, nem tudok eleget foglalkozni a kutyámmal!

A kölyökkutya barátságos és cuki, ma már szobatiszta és minden lépésünket követi – egy csapatot alkotunk. Az is elképzelhető azonban, hogy úgy döntöttünk, hogy egy menhelyi kutyának adunk új otthont. Időbe és energiába telt a bizalmába férkőzni. Ez kiválóan összeegyeztethető az otthoni munkavégzéssel. Így lehetőségünk volt otthonunkban a kutyára koncentrálni. Most azonban vissza kell térnünk az irodába és a kutya egyedül érezheti magát. Vonyít, amikor elhagyjuk a házat, ez pedig összetöri a szívünket. Lelkiismeretfurdalás gyötör minket: „Tudunk úgy gondoskodni a kutyánkról, ahogy ő azt megérdemli?” Ne essünk kétségbe, íme néhány tipp azért, hogy továbbra is egy csapatot alkossunk.

Így egyeztethetjük össze munkát és a kutyát

A kutyák legszívesebben az ember társaságában töltik az idejüket. Van lehetőségünk esetleg arra, hogy négylábú barátunkat magunkkal vigyük a munkába? Bizonyított, hogy a kutya jelenléte az irodában feldobja a hangulatot, csökkenti a stresszt és növeli a munkakedvet. Ezekkel az érvekkel meggyőzhetjük főnökünket, ha még nincsen lehetőségün rá, hogy kutyánkat magunkkal vihessük a munkahelyünkre. Próbáljunk beszélni főnökünkkel és kollégáinkkal. A szünetekben néhányan biztosan örömmel csatlakoznának is a sétáltatáshoz!

Mégsem lehet azonban mindig bevinni a kutyát a munkahelyre. Kutyától függően néhány órára egyedül maradhat, de nem a teljes munkanapra. Sokféle felügyeleti mód létezik. Esetleg vannak olyan barátaink, szomszédaink vagy ismerőseink, akik felügyelhetnének a kutyára? Gyakran még hálásak is, mert saját kutyát nem tudnak tartani, de olykor szívesen vigyáznának a kutyára.

Vannak kutyák, akik nagyon jól érzik magukat egy kutyanapköziben. Amíg mi dolgoziunk, négylábúnk folyamatos felügyelet alatt van. Lehetősége van futkározni, játszhat fajtársaival – talán még egy kis tréninget is kap. Az online értékelések például tartalmazhatnak minden olyan információt, mely a kutya szempontjából fontos, pl. a játszási lehetőségeket, stb.

Esetleg részmunkaidőben dolgozunk,  mégsem sikerül kutyánkat a megfelelő mértékben foglalkoztatni? Ebben az esetben a „kutyasétáltatási szolgáltatás” segíthet. Amíg mi dolgozunk, a kutyaszitter elviszi a lakásból a kutyát és néhány órára elmennek az ő „falkájával” sétálni.

Annak eldöntéséhez, hogy a munkahét folyamán kutyánk egy napköziben legyen, sétáltatót fogadjunk vagy egy magán szittert vegyünk fel, adjunk önmagunknak és kutynknak is időt, hogy megismerhessük az adott felügyelőt!

Esetleg a dogsharing lehetőség is segíthet. A klasszikus dogsharing esetén két gazda viseli a felelősséget egy kutyáért. A portálon viszont olyan gazdik is megtalálhatók, akik kölcsönösen tehermentesítik egymást úgy, hogy négylábúikra felváltva felügyelnek.

Természetesen a kutyának maradnia kell. Hol kaphatunk segítséget?

Számos nemkívánatos viselkedési minta neveléssel kezelhető. Keressünk fel egy professzionális és hozzánk illő kutyaiskolát vagy trénert, és dolgozzunk célzottan és következetesen a problémákon.

Találjuk meg a trénerrel közösen a magatartás okait, így a legtöbb esetben az enyhíthető vagy teljesen megszüntethető. Sohasem késő, a kutyák élethosszig tanulnak!

Gyakran a problémát az ember és állat eltérő kommunikációja okozza. Mindkét esetben rajtunk mint gazdán van a sor. Ismerjük meg a kutya fajtáját: talán egy intelligens terelőkutyáról van szó, akinek ennek megfelelő foglalkoztatásra is van szüksége? Egy őrkutyáról, aki meg akar védeni minket a látogatóktól? Vagy egy vadászkutyáról, aki mindenre mozdul, ami mozog? Minden „problémára” van megfelelő tréning.

Értési nehézségek ellentétes előjellel is előfordulhatnak. Talán azért nem követ minket a kutya, mert nem ért minket? Elképzelhető, hogy ellentmondásos parancsokkal túlterheljük őt. A kutyák kevésbé a szavakra, inkább a testbeszédre reagálnak. Ebben az esetben is segíthet egy kutyatréner.

Következetes nevelés

  • Legyünk kritikusak, ha a kutya nem tesz meg valamit, lehet, hogy nem magyaráztuk el neki érthetően a feladatot.
  • Ha egy helyzetben azonnal cselekszünk, a kutya könnyebben megérti
  • Ügyeljünk az időzítés és a testbeszéd részleteire – kisebb változtatások is nagy hatással lehetnek a kutyára.

 

Mi történik, ha le kell adnom a kutyát?

Előfordulhatnak olyan előre nem látható körülmények, melyek miatt meg kell válnunk a kutyától: pl. ha már van egy kutyánk, de az új nem jön ki a régivel. Új munkát kaptunk, mely sok utazással jár – így már nem tudunk megfelelően gondoskodni a kutyáról. Egy költözés, pénzügyi problémák, új családtag érkezése, betegség, ami korlátozhat minket. Erre a lépésre legtöbbször nehéz szívvel kerül sor és sohasem könnyű – sem a kutyának, sem pedig a gazdának.

Változás esetén mindig a kutya jólétét kell előtérbe helyezni. Olyan szerető új otthont keressünk számára, ahol tényleg jó sora lesz. Ideális esetben találunk valakit baráti vagy családi körében, aki örömmel befogadná négylábúnkat. Ha az interneten adunk fel hirdetést, ismerjük meg alaposan a potenciális gazdijelölteket. Hívjuk meg többször őket magunkhoz, tegyünk közös sétákat. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy kutyusunk passzol-e az új gazdához. Kérjük meg, hogy egyszer mi is megnézhessük új otthonát. Tájékoztassuk az új gazdát a kutyáról, meséljünk neki kedvenceinkről, esetleges betegségeikről és szokásaikról. Mindenképpen legyünk őszinték! Ha az új gazda ismeri a kutya problémáit, fel tud rájuk készülni.

Amennyiben nem tudunk új otthonról gondoskodni a négylábú számára, keressünk fel egy állatvédő szervezetet. Ők el tudják helyezni őt vagy megfelelő új otthont találnak számára.

A szomorú kutya

A kutya és közöttünk lévő kötődés mélységétől függően kutyánknak hiányozni fogunk, ha új gazdára bízzuk őt. Lehetséges, hogy vonyítani, nyüszögni fog vagy alig eszik. A gyászidőszak hossza egyedileg változó. Vannak kutyák, akiknek gazdaváltás esetén hónapokra van szükségük, míg hosszászoknak új otthonukhoz. Adjunk némi időt az új gazdának, hogy összeszokhassanak a kutyával.

Ellenőrző lista: fontos gondolatok kutyavásárlás előtt

  • Van egyáltalán elég időnk arra, hogy egy kutyáról gondoskodjunk?
  • Melyik fajta illik hozzánk és az életviteleünkhöz?
  • Vannak allergiások a családban?
  • Rendelkezünk-e elegendő hellyel a kutya/konkrét kutyafajta számára?
  • Minden családtagunk egyetért azzal, hogy a kutya mellett döntünk?
  • Ki gondoskodik a kutyánkról, ha egy ideig nem tudjuk ezt megtenni?
  • Hogyan képzeljük el konkrétan a négylábúval való együttélést?

További tartalmak

3+1 tipp az élősködők elleni védelemhez!

3+1 tipp az élősködők elleni védelemhez!

Mit tegyünk, ha kutyánk allergiás?

Mit tegyünk, ha kutyánk allergiás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok