Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Nyári meleg az akváriumban

2022. július 06.

Az extrém meleget nagyon sok élőlény nehezen viseli, köztük a halak is. Ha a víz felmelegedik, akkor a pikkelyesek anyagcseréje felgyorsul, több oxigént fogyasztanak és több salakanyagot termelnek, amik magasabb hőmérsékleten mérgezőbbek lehetnek. Néhány tipp azonban segíthet, hogy megelőzzük kopoltyúsaink akváriumában a túlmelegedést.

  1. Hűtsük le a vizet

Ha egy forró nyári napon azt vesszük észre, hogy az akvárium vizének hőmérséklete egyre magasabbá válik, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy a víz 20-25%-át kicseréljük hidegebbre. Arra azonban figyeljünk oda, hogy egy hét alatt soha ne cserélje ki a víz 25%-ánál többet.

  1. Tartsuk fenn az oxigénszintet

Győződjünk meg arról, hogy akváriumunk megfelelően tud szellőzni. Minél melegebb a víz, annál kevesebb oxigént tud szállítani. Extra levegőztető hozzáadásával elősegíthetjük az oxigéncserét. Azt is ellenőrizzük, hogy a szűrők hibátlanuk működnek-e és megfelelő-e a vízáramlás.

  1. Figyeljük a víz paramétereit

Ügyeljünk arra, hogy a víz paraméterei, például a pH, az ammónia és a nitrát szint optimálisak maradjanak. Ehhez szerezzünk be megbízható mérőeszközöket.

  1. Ne legyen túl sok lakónk

A halak számával az oxigénfogyasztás is növekszik, ami értelemszerűen csökkenti a vízben az oxigénszintet. A túlzsúfoltság továbbá növeli a hulladékok mennyiségét is, amelyekkel a szűrőrendszernek kell megbirkóznia, ez pedig befolyásolja a hatékonyságot.

  1. Helyes táplálás

Melegebb körülmények között többet kell etetnünk díszhalainkat. Noha, az növeli a hulladéktermelést, amely beszennyezheti a vizet, nyáron a kopoltyúsok több energiát égetnek el, így több tápanyagra van szükségük a paraziták és a fertőzések leküzdéséhez. A kevesebb élelem az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

  1. Csökkentsük a világítást

Egyes akváriumi lámpák hőt bocsátanak ki működésük közben, ami képes tovább növelni a víz hőmérsékletét. Ha lehetséges, kánikula esetén kapcsoljuk le a világítást.

  1. Az akvárium elhelyezése

Fontos, hogy akváriumunk olyan helyen legyen, ahol nem éri közvetlen napfény, ami különösen gyorsan képes olyan szintre felmelegíteni a vizet, amely akár végzetes is lehet pikkelyeseink és a vízi élővilág többi tagjának a számára is.

  1. A szoba hőmérséklete

Azt a helyiséget, ahol az akvárium található, igyekezzünk hűvösen tartani. Amennyiben a légkondicionáló nem opció, jó megoldás lehet, ha egy fagyott, vizes palackot helyezünk a bekapcsolt ventilátor elé.

További tartalmak

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

5 tipp a kerti tó karbantartásához a téli hónapokra

5 tipp a kerti tó karbantartásához a téli hónapokra

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok